Με «ειδική αποστολή» ο Μπλίνκεν στο Ισραήλ

«Καμία καθυστέρηση, καμία δικαιολογία. Η ώρα είναι τώρα!» - Τη Χαμάς πιέζουν οι ΗΠΑ για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα

Must Read

Με ξεκάθαρο σκοπό να ασκήσει πιέσεις κυρίως στην πλευρά της Χαμάς, ο Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε με την ηγεσία του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ και έστειλε μήνυμα στην παλαιστινιακή παραστρατιωτική ομάδα να δεχθεί την πρόταση για κατάπαυση του πυρός στην αιματοβαμμένη (εξαιτίας και των δύο πλευρών) Γάζα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, εν μέσω των διπλωματικών πιέσεων για την επίτευξη συμφωνίας και για τους ομήρους, μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Οι δύο άνδρες είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, ενώ αργότερα θα υπάρξει εκτεταμένη συνάντηση, στην οποία θα συμμετάσχουν κορυφαίοι Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, η αμερικανική πλευρά ενημέρωσε τον Νετανιάχου ότι αντιτίθεται στην επιχείρηση στη Ράφα, ενώ η ισραηλινή πλευρά ενημέρωσε τον Αμερικανό ότι το Ισραήλ δεν θα δεχόταν συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου και θα καταλάμβανε τη Ράφα. Μύλος.

Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε νωρίτερα με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ και κατηγόρησε τη Χαμάς για την αποτυχία επίτευξης μιας συμφωνίας για τους ομήρους από  τον Νοέμβριο και μετά.

«Ακόμη και σε αυτούς τους πολύ δύσκολους καιρούς, είμαστε αποφασισμένοι να επιτύχουμε μια κατάπαυση του πυρός που θα φέρει τους ομήρους στα σπίτια τους—και να την πετύχουμε τώρα», είπε ο Μπλίνκεν μετά τη συνάντηση.

«Και ο μόνος λόγος για να μην επιτευχθεί, είναι λόγω της Χαμάς. Καμία καθυστέρηση, καμία δικαιολογία. Η ώρα είναι τώρα», πρόσθεσε.

Σε μια αλλαγή… ρυθμού σε σχέση με την πρόσφατη κριτική των ισραηλινών πολιτικών, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ κατηγόρησε ακόμα τη Χαμάς για τα δεινά των αμάχων της Γάζας:

«Πρέπει επίσης να επικεντρωθούμε στους ανθρώπους στη Γάζα που υποφέρουν από αυτά τα διασταυρούμενα πυρά που δημιουργεί η Χαμάς και έτσι να επικεντρωθούμε στο να τους παρέχουμε τη βοήθεια που χρειάζονται – την τροφή, τα φάρμακα, το νερό, το καταφύγιο».

Εν αναμονή της απάντησης της Χαμάς στο μήνυμα του Μπλίνκεν

«Το Ισραήλ μετέφερε την τελευταία του προσφορά στη Χαμάς, μέσω Αιγύπτιων μεσολαβητών στα τέλη της περασμένης εβδομάδας και αναμένει απάντηση απόψε (Μ.Τετάρτη) το βράδυ», δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος στους Times of Israel.

Μια αναφορά από το λιβανέζικο ειδησεογραφικό πρακτορείο al-Akhbar ανέφερε ότι η προσφορά του Ισραήλ θα απελευθερώσει τουλάχιστον 33 ομήρους στην πρώτη φάση, ακολουθούμενη από μεταγενέστερα στάδια που θα αποκαταστήσουν μια βιώσιμη ηρεμία και πιθανή πλήρη απόσυρση των στρατευμάτων του IDF.

Το πρώτο στάδιο της συμφωνίας, που θα διαρκέσει 40 ημέρες, φέρεται να περιλαμβάνει μια σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τμήματα της Λωρίδας της Γάζας, προκειμένου να επιτραπεί η μετακίνηση ανθρωπιστικής βοήθειας και η επιστροφή των αμάχων στα σπίτια τους.

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι, είπε ότι τα σχόλια του Μπλίνκεν, ο οποίος κατηγόρησε την τρομοκρατική οργάνωση για την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας. ήταν μια προσπάθεια να ασκηθεί πίεση σε αυτήν και να αθωωθεί το Ισραήλ.

Ο Αμπού Ζούχρι είπε επίσης στο Reuters, ότι η Χαμάς μελετούσε ακόμη την πρόσφατη προσφορά εκεχειρίας.

Η Χαμάς, η οποία πιστεύεται ότι κρατά σχεδόν 130 Ισραηλινούς ομήρους, απαιτεί τον τερματισμό της συνεχιζόμενης επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα, σε αντάλλαγμα για οποιαδήποτε συμφωνία ομηρίας με το Τελ Αβίβ.

Οι συναντήσεις της Μεγάλης Τετάρτης, είναι μέρος της ευρύτερης περιοδείας του Μπλίνεκν στη Μέση Ανατολή, η οποία περιελάμβανε στάσεις στη Σαουδική Αραβία και την Ιορδανία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η Ουάσιγκτον έχει εντείνει την πίεσή της στη Χαμάς, ώστε να κλείσει η συμφωνία -μήνυμα που έστειλε με σαφήνεια ο Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια της περιοδείας του.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This