Διπλωματικό χάος στην Ευρώπη λόγω της ορκωμοσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν! Ποιοι θα πάνε και ποιοι όχι

Άνω κάτω η Γηραιά ήπειρος με... γαλλική χορηγία!

Must Read

Η Γαλλία θα στείλει τον πρεσβευτή της για να παραστεί στην ορκωμοσία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ανέφερε το Reuters σήμερα, επικαλούμενο διπλωματική πηγή, μια είδηση που έχει προκαλέσει αναταραχή στις Βρυξέλλες, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές (και όχι μόνο) πρωτεύουσες!

Ο Ρώσος Πρόεδρος κέρδισε εύκολα άλλη μια εξαετή θητεία (την πέμπτη κατά σειρά) στις εκλογές του Μαρτίου, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ευρέως στη Δύση ως «νοθευμένες».

Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Εσθονία, η Τσεχία και άλλες, έχουν δηλώσει ότι θα μποϊκοτάρουν την τελετή της ορκωμοσίας.

Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Εσθονίας δήλωσε: «Η Εσθονία δεν μπορεί να νομιμοποιήσει τις διπλωματικές σχέσεις με ένα κράτος επιθετικό και αποφασίσαμε να μην παρευρεθούμε στην τελετή ορκωμοσίας του Πούτιν».

Ενώ η πηγή είπε στο Reuters ότι η Γαλλία καταδίκασε τις συνθήκες των εκλογών, καθώς και τη ρωσική διοργάνωση ψηφοφορίας σε ουκρανικά εδάφη που κατέχει η Μόσχα, το Παρίσι θα στείλει ωστόσο τον πρεσβευτή του.

Η γαλλική απόφαση υποδηλώνει μια πιθανή διάσπαση στο δυτικό στρατόπεδο με πολλές χώρες, μεταξύ άλλων τα κράτη της Βαλτικής, που αντιτίθενται σθεναρά στο να αναγνωριστεί στον Πούτιν οποιασδήποτε μορφής νομιμότητα.

«Η Γαλλία θα εκπροσωπηθεί από τον πρέσβη της στη Ρωσία», ανέφερε μια γαλλική διπλωματική πηγή και επισήμανε πως το Παρίσι έχει προηγουμένως καταδικάσει το περιβάλλον καταστολής στο οποίο διεξήχθησαν οι εκλογές, στερώντας στους ψηφοφόρους το δικαίωμα μιας πραγματικής επιλογής, όπως και την οργάνωση εκλογών στις ουκρανικές περιοχές που έχει καταλάβει η Ρωσία, κάτι που η Γαλλία θεωρεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Οι γαλλο-ρωσικές σχέσεις έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς το Παρίσι έχει αυξήσει τη στήριξή του στην Ουκρανία. Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Δύο Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν πως δεν αναμένουν οι ΗΠΑ να στείλουν κάποιον εκπρόσωπο στην ορκωμοσία, αν και η Ουάσιγκτον δεν έχει προς το παρόν κάνει κάποια επίσημη ανακοίνωση.

«Πιστεύουμε πως η απομόνωση της Ρωσίας και ειδικά του εγκληματικού ηγέτη της, πρέπει να συνεχιστεί», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις. «Η συμμετοχή στην τελετή ορκωμοσίας του Πούτιν δεν είναι αποδεκτή για τη Λιθουανία. Προτεραιότητά μας παραμένει η στήριξη της Ουκρανίας και του λαού της που μάχεται εναντίον της ρωσικής επίθεσης».

Σε μια ακόμη ένδειξη επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ο Πρόεδρος του κοινοβουλίου της Αρμενίας είπε επίσης σήμερα, ότι ο Πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν δεν θα συμμετάσχει στην τελετή ορκωμοσίας.

Η Αρμενία, μακροχρόνιος σύμμαχος της Ρωσίας ειδικά απέναντι στον κύριο περιφερειακό εχθρό της, το Αζερμπαϊτζάν, έχει σε μεγάλο βαθμό απέφυγε να εμπλακεί στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν, καθώς η Ρωσία αρνήθηκε να παρέμβει στον αποκλεισμό του Αζερμπαϊτζάν το 2022 στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η οποία κατοικούνταν κυρίως από Αρμένιους.

Αφού οι Ρώσοι «ειρηνευτές» απέτυχαν να αποτρέψουν την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν τον Σεπτέμβριο του 2023 στην περιοχή, με αποτέλεσμα την επανένταξη του εδάφους στο Μπακού, οι σχέσεις μεταξύ Αρμενίας και Ρωσίας έχουν πέσει σε ιστορικό χαμηλό.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This