Αμερικανοί γερουσιαστές απειλούν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να μην «αγγίξει» το Ισραήλ και τον Νετανιάχου!

Στο «φως» η επιστολή-σκάνδαλο!

Must Read

Σκάνδαλο μεγατόνων έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ μετά την αποκάλυψη ότι 12 Αμερικανοί Ρεπομπλικανοί γερουσιαστές προειδοποίησαν και απείλησαν τον γενικό εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) για την ενδεχόμενη έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από κατά Ισραηλινών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, για τον συνεχιζόμενο γενοκτονικό πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Η προειδοποίηση αποτυπώθηκε σε μια σκληρή μονοσέλιδη επιστολή που απηύθυναν οι γερουσιαστές στον Βρετανό δικηγόρο Καρίμ Χαν τη Δευτέρα του Πάσχα και την οποία έφερε στο φως η ιστοσελίδα Zeteo.

«Στοχοποιήστε το Ισραήλ και θα σας στοχοποιήσουμε», έγραψαν οι γερουσιαστές, μεταξύ των οποίων ήταν οι Τομ Κότον, Μιτς Μακ Κόνελ, Ρικ Σκοτ, Τιμ Σκοτ, Τεντ Κρουζ και Μάρκο Ρούμπιο.

Το ΔΠΔ που βρίσκεται στη Χάγη, διεξάγει επί του παρόντος έρευνες για εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπραχθεί από τον ισραηλινό στρατό.

Κατά πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στα ισραηλινά ΜΜΕ, το δικαστήριο θα μπορούσε να εκδώσει εντάλματα σύλληψης εναντίον κορυφαίων Ισραηλινών αξιωματούχων για τον πόλεμο που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο και απαριθμεί δεκάδες χιλιάδες θύματα αμάχους.

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι που αντιμετωπίζουν τη σύλληψη είναι, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Υπουργός Στρατιωτικών Υποθέσεων Γιοαβ Γκάλαντ και ο αρχηγός του ισραηλινού επιτελείου Ερζί Χαλέβι.

Οι Αμερικανοί γερουσιαστές ανέφεραν ότι επιδίδοντας τα εντάλματα, το ΔΠΔ κινδύνευε να χάσει την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Απείλησαν επίσης τον Χαν ότι θα κινηθούν για να «επιβάλουν κυρώσεις στους υπαλλήλους και τους συνεργάτες σας και να αποκλείσουν εσάς και τις οικογένειές σας από τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Προσθέτοντας: «Έχετε προειδοποιηθεί».

Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ είχε δηλώσει τη Μεγάλη Παρασκευή ότι, ενώ το ΔΠΔ «καλωσορίζει την ανοιχτή επικοινωνία» με κυβερνητικούς αξιωματούχους και μη κυβερνητικούς φορείς, θα συμμετάσχει σε τέτοιο διάλογο μόνο εφόσον είναι «συνεπής με την εντολή του βάσει του Καταστατικού της Ρώμης να ενεργεί ανεξάρτητα και αμερόληπτα».

«Αυτή η ανεξαρτησία και η αμεροληψία υπονομεύονται, ωστόσο, όταν άτομα απειλούν να αντεκδικήσουν… εάν το γραφείο, εκπληρώνοντας την εντολή του, λάβει αποφάσεις για έρευνες ή υποθέσεις που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του», πρόσθεσε, απαιτώντας «όλες οι προσπάθειες παρεμπόδισης, εκφοβισμού ή ακατάλληλη επιρροή των υπαλλήλων της παύουν αμέσως».

Ωστόσο, οι γερουσιαστές κατηγόρησαν στην επιστολή το ΔΠΔ ότι «επιχειρεί να τιμωρήσει το Ισραήλ για τη λήψη νόμιμων ενεργειών αυτοάμυνας εναντίον των επιτιθέμενων του που υποστηρίζονται από το Ιράν. Στην πραγματικότητα, με τα δικά σας λόγια, γίνατε μάρτυρες ‘σκηνών υπολογισμένης σκληρότητας’ που της Χαμάς στο Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου».

«Αυτά τα εντάλματα σύλληψης θα ευθυγραμμίσουν το ΔΠΔ με τον μεγαλύτερο κρατικό χορηγό της τρομοκρατίας και τον πληρεξούσιό του. Για να είμαστε σαφείς, δεν υπάρχει ηθική ισοδυναμία μεταξύ της τρομοκρατίας της Χαμάς και της δικαιολογημένης απάντησης του Ισραήλ», έγραψαν ακόμα οι γερουσιαστές.

Καρίμ Χαν

Τον περασμένο Ιανουάριο, το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ), το νομικό σκέλος των Ηνωμένων Εθνών, έκρινε ότι «υπάρχει εύλογος κίνδυνος γενοκτονίας στη Γάζα και  συνεχιζόμενο σοβαρό κακό στους αμάχους από τότε».

Το δικαστήριο διέταξε το Τελ Αβίβ να λάβει όλα τα μέτρα για να αποτρέψει τη γενοκτονία στην παράκτια λωρίδα, αλλά δεν προχώρησε στο να διατάξει κατάπαυση του πυρός.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This