Νεκροί από νέους βομβαρδισμούς στη Γάζα – Ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα – Συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός

Οι ΗΠΑ «πάγωσαν» την αποστολή πυρομαχικών στο Ισραήλ

Must Read

Οι συζητήσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζονται, μετά την χθεσινή άφιξη (07/05) της αντιπροσωπείας της Χαμάς στο Κάιρο από τη Ντόχα του Κατάρ, αναφέρει ανακοίνωση της παλαιστινιακής οργάνωσης που διοικεί τη Γάζα, την ώρα που ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ επέμεινε ότι η επιχείρηση στη Ράφα θα συνεχιστεί.




 

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ομάδα αξιωματούχων του Ισραήλ αναμενόταν να ταξιδέψει στο Κάιρο για να εκτιμήσει εάν η Χαμάς μπορεί να πεισθεί να προχωρήσει σε αλλαγές στην τελευταία της πρόταση για εκεχειρία στη Γάζα.

Την ίδια ώρα, ο αξιωματούχος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάν προειδοποίησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βηρυτό ότι εάν συνεχιστεί η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα, δεν θα υπάρξει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

 

Μια πλήρους κλίμακας εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στη Ράφα θα ήταν«στρατηγικό λάθος, πολιτική καταστροφή και ανθρωπιστικός εφιάλτης», προειδοποιεί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, την ώρα που οι εκκλήσεις προς το Ισραήλ να ανοίξει τα συνοριακά περάσματα αυξάνονται.

Επτά νεκροί, πολλοί τραυματίες σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στη Γάζα

Εν τω μεταξύ, Ισραηλινός αεροπορικός βομβαρδισμός σκότωσε επτά ανθρώπους και τραυμάτισε πολλούς άλλους τις πρώτες πρωινές ώρες στην πόλη της Γάζας, ανακοίνωσε νοσοκομείο.

Ο βομβαρδισμός έπληξε διαμέρισμα σκοτώνοντας επτά μέλη της οικογένειας Αλ Λου στη Γάζα (βόρεια), ανέφερε το νοσοκομείο Αλ Αχλί. Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν επίσης λόγο για πυρά και βομβαρδισμούς στο κεντρικό και στον νότιο τομέα του παλαιστινιακού τομέα, ειδικά στη Ράφα.

Η Ράφα μετατρέπεται σε νεκροταφείο

Το κλείσιμο του περάσματος της Ράφα από το Ισραήλ εγείρει ανησυχίες ότι οι ήδη ανεπαρκείς προμήθειες τροφίμων και φαρμάκων θα εξαντληθούν εντελώς και θα οδηγήσουν σε μια ανθρωπιστική καταστροφή.

«Κάθε μέρα που οι ισραηλινές αρχές εμποδίζουν τη σωτήρια βοήθεια, περισσότεροι Παλαιστίνιοι κινδυνεύουν να πεθάνουν», αναφέρει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.




 

Η επίθεση του Ισραήλ κατά της Ράφα, όπου «περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο πολίτες συνωστίζονται σε ένα στενό κομμάτι γης», κινδυνεύει να μετατρέψει το πρώην καταφύγιο των αμάχων «σε νεκροταφείο», δήλωσε η Αβρίλ Μπενουά, εκτελεστική διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Η Μπενουά ανέφερε σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «μια στρατιωτική κλιμάκωση στη Ράφα θα αποτελούσε άμεση επίθεση σε έναν εγκλωβισμένο πληθυσμό» και το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει αμέσως τις επιχειρήσεις του.

Μια στρατιωτική κλιμάκωση στη Ράφα «θα συντρίψει μια ήδη εύθραυστη ανθρωπιστική ανταπόκριση σε μια εποχή που οι υγειονομικές και ανθρωπιστικές ανάγκες αυξάνονται κατακόρυφα», δήλωσε η Μπενουά.

«Επί επτά μήνες, γίναμε μάρτυρες της δολοφονίας αμάχων, των επιθέσεων σε εργαζόμενους ανθρωπιστικών οργανώσεων – συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού μας – της καταστροφής ιατρικών εγκαταστάσεων και της παρεμπόδισης της σωτήριας βοήθειας», ανέφερε η επικεφαλής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

«Δεν μπορούμε να φανταστούμε τι θα σήμαινε μια περαιτέρω κλιμάκωση αυτής της σύγκρουσης για τους ανθρώπους που έχουν ήδη υποφέρει τόσα πολλά σε αυτόν τον πόλεμο χωρίς κανόνες».

Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου λέει ότι η πρόταση κατάπαυσης του πυρός στην οποία συμφώνησε η Χαμάς «υπολείπεται κατά πολύ» των απαιτήσεων του Ισραήλ, αλλά μια ισραηλινή αντιπροσωπεία έφτασε στο Κάιρο για συνομιλίες.




 

Στο ίδιο πλαίσιο, ο επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, Oυίλιαμ Μπερνς, επέστρεψε σήμερα στο Κάιρο για συνομιλίες με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή στο θέμα αυτό και πηγές από το αιγυπτιακό αεροδρόμιο.

Η CIA αρνήθηκε να σχολιάσει σύμφωνα με την πολιτική της να μην δημοσιοποιεί τα ταξίδια του διευθυντή της στο εξωτερικό.

Ισραήλ: Η επιχείρησή του στη Ράφα είναι «περιορισμένη»

Παράλληλα, το Ισραήλ διαβεβαίωσε τις ΗΠΑ ότι η στρατιωτική επιχείρησή του στη Ράφα είναι “περιορισμένης” κλίμακας και διάρκειας και έχει στόχο να κόψει τις προμήθειες όπλων στη Χαμάς, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.




Ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον παραμένει αντίθετη σε μια «μεγάλη” χερσαία επίθεση στη Ράφα και θέλει να ξανανοίξει “το συντομότερο δυνατόν” το σημείο διέλευσης για την ανθρωπιστική βοήθεια στα αιγυπτιακά σύνορα, το οποίο έχει κλείσει ο ισραηλινός στρατός.

Το Ισραήλ και η Χαμάς «θα πρέπει να είναι σε θέση να καλύψουν τα κενά που απομένουν» για να καταλήξουν σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός η οποία συζητείται επί του παρόντος, πρόσθεσε ο Τζον Κίρμπι.

Οι ΗΠΑ «πάγωσαν» την αποστολή πυρομαχικών στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την παράδοση φορτίου βομβών στο Ισραήλ διότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έδωσε απάντηση στις «ανησυχίες» της Ουάσιγκτον για την προαναγγελθείσα χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε χθες Τρίτη αμερικανός αξιωματούχος.

«Αναστείλαμε την παράδοση φορτίου όπλων την περασμένη εβδομάδα. Αποτελείτο από 1.800 βόμβες 2.000 λιβρών (907 κιλών) και 1.700 βόμβες 500 λιβρών (226 κιλών)», είπε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Διαβάστε ακόμα: Γάζα: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν ότι παρά το ψήφισμα του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός δεν έχει αλλάξει τίποτα

*ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΡΧΕΙΟ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This