Καταλονία: Κέρδισαν τις κρίσιμες περιφερειακές εκλογές οι Σοσιαλιστές του Σάντσεθ

H συμμετοχή στις εκλογές ήταν ιδιαίτερα χαμηλή και έφτασε στο 58%

Must Read

Οι Σοσιαλιστές του πρωθυπουργού της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ έδειξαν ότι η Καταλονία έχει γυρίσει την πλάτη στο αίτημα της ανεξαρτησίας, κερδίζοντας στις τοπικές εκλογές έναντι του Κάρλες Πουτζδεμόν, ηγέτη του κινήματος ανεξαρτησίας της περιφέρειας το 2017.




 

Οι Σοσιαλιστές, με επικεφαλής τοπικά τον Σαλβαδόρ Ίλα, κέρδισαν 42 έδρες στο κοινοβούλιο από τις 135 έδρες με καταμετρημένο περισσότερο από 99% των ψήφων, ενώ το αυτονομιστικό κόμμα του Πουτζδεμόν “Junts” ήρθε δεύτερο με 35 έδρες, αλλά και το αυτονομιστικό κόμμα Esquerra Republicana. de Catalunya (ERC) πήρε 20 έδρες.

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση από την τελευταία ψηφοφορία το 2021, καθώς από τις 3 έδρες πήρε 15 την Κυριακή.

Σημειώνεται ότι η συμμετοχή στις εκλογές ήταν ιδιαίτερα χαμηλή και έφτασε στο 58%. Μετά την καταμέτρηση των ψήφων, ο Ίλα χαιρέτισε μια «νέα εποχή» για την περιοχή.

Με 8 εκατομμύρια κατοίκους, αυτή η πλούσια περιφέρεια στη βορειοανατολική Ισπανία αποτελεί μία από τις κινητήριες δυνάμεις της χώρας στον οικονομικό και βιομηχανικό τομέα.

Ωστόσο, καθώς κανένα κόμμα δεν διαθέτει σαφή πλειοψηφία και καθώς υπάρχουν βαθιές ιδεολογικές διαφορές μεταξύ τους, υπάρχει περίπτωση να επαναληφθούν οι εκλογές. Τα αυτονομιστικά κόμματα δεν έχουν τις απαιτούμενες 68 έδρες για να μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού.

Χάρη και αμνηστία στους αυτονομιστές ηγέτες

Αποφασισμένος «να κλείσει τις πληγές» που άνοιξε η πολιτική κρίση του 2017, με την απόπειρα ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας, ο Σάντσεθ έδωσε το 2021 χάρη στους αυτονομιστές ηγέτες οι οποίοι είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση και πέρυσι πρότεινε νομοσχέδιο που αμνηστεύει όσους διώκονται από τη δικαιοσύνη με αντάλλαγμα τη στήριξή τους προς την κυβέρνησή του.




 

 

*ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This