Σάββατο, 10 Απρίλιος 2021

Θα τολμήσει ο Τραμπ να υπογράψει την αποπομπή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ;

Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας στα ελληνοτουρκικά γράφαμε χθες, αναφορικά με την πρόθεση των Γάλλων να στείλουν ωκεανογραφικό νοτίως της Κρήτης την άνοιξη, σε μια περιοχή που και η Άγκυρα έχει διαμηνύσει ότι πολύ σύντομα θα ξεκινήσει δικές της έρευνες βάσει του συμφώνου με την Λιβύη.

Όμως η ώρα της αλήθειας έχει φτάσει και για τις Ηνωμένες Πολιτείας και κατ επέκταση το ΝΑΤΟ. Θα υπογράψει ο πρόεδρος Τραμπ το ψήφισμα της Γερουσίας περί μη παράδοσης των F35 στην Τουρκία; 

Ο νόμος για την ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος εγκρίθηκε την Τρίτη με 86 ψήφους υπέρ και 8 κατά, απαγορεύει τη μεταφορά των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στη Τουρκία. Παράλληλα, προβλέπει τη συνολική αποπομπή της από το πρόγραμμα της βιομηχανικής τους παραγωγής. Τώρα περιμένουμε την απόφαση του προέδρου Τραμπ. Πολύ δύσκολη απόφαση αφού πρακτικά  διακοπή του προγράμματος των F35 πρακτικά σημαίνει αποπομπή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ.

Δείτε επίσης:Οι Γάλλοι στέλνουν ωκεανογραφικό για έρευνες νοτίως της Κρήτης…

Την ίδια ώρα η συμμαχία των προθύμων με λαγούς Ντόρα, Βενιζέλο, και διαφόρους αναλυτές της κακιάς ώρας, καλυπτόμενοι άπαντες πίσω από το άρθρο Σημίτη στα ΝΕΑ του Σαββάτου, καλούν την κυβέρνηση για προσφυγή στην Χάγη.

Ωστόσο προσφυγή στην Χάγη στην βάση των συμφωνιών του Ελσίνκι σημαίνει πρακτικά συζήτηση εφ όλης  της ύλης με την Τουρκία-και άρα αναγνώριση συμφερόντων και Τουρκικών θέσεων στο Αιγαίο. Και εδώ είναι το πονηρό σημείο στο άρθρο Σημίτη του Σαββάτου. 

Αν πάμε στην Χάγη δεν θα πάμε με μόνο ένα θέμα. Δεν θα πάμε στην Χάγη για να συζητήσουμε την συμφωνία Λιβύης Τουρκίας. Η συμμαχία των προθύμων μας καλεί να συζητήσουμε τα πάντα με τους Τούρκους. Και το άρθρο του Σημίτη έψεγε τον Καραμανλή γιατί δεν συνέχισε τις συζητήσεις που είχε ξεκινήσει εκείνος στο Ελσίνκι. Συζητήσεις που αναγνώριζαν ανύπαρκτες- για εμάς- διαφορές.

Όπως έχουμε ξαναγράψει η μοναδική σοβαρή απάντηση είναι μια. Η ανακήρυξη ΑΟΖ. Ανακήρυξη και όχι οριοθέτηση,όπως επανέλαβε και ο καθηγητής Μάζης σήμερα το πρωί στον Αντ1 αλλάζει το παιχνίδι…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ