Οι Αμερικανοί βομβάρδισαν Συρία και Ιράκ – 25 παραστρατιωτικοί νεκροί

Must Read

Σφοδρές αεροπορικές επιθέσεις στο Ιράκ και στη Συρία κατά της παραστρατιωτικής οργάνωσης Κατάεμπ Χεζμπολάχ (Ταξιαρχίες του Κόμματος του Θεού), σε αντίποινα για τον θάνατο Αμερικανού εργαζομένου από την επίθεση με ρουκέτες εναντίον ιρακινής στρατιωτικής βάσης, διεξήγαγαν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ. Επιθέσεις, στη διάρκεια των οποίων, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, τουλάχιστον 25 παραστρατιωτικοί σκοτώθηκαν και άλλοι 55 τραυματίστηκαν, ενώ στους νεκρούς συγκαταλέγονται και τουλάχιστον τέσσερα ανώτατα στελέχη της οργάνωσης, της οποίας το αρχηγείο επλήγη από τα αμερικανικά πυρά στα δυτικά της Κάιμ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, είχε σπεύσει να κατηγορήσει τις παραστρατιωτικές ομάδες, που υποστηρίζονται από το Ιράν, για σειρά επιθέσεων εναντίον βάσεων στο Ιράκ και είχε προειδοποιήσει την Τεχεράνη ότι οποιαδήποτε επίθεση των δυνάμεών της ή δυνάμεων που ενεργούν για λογαριασμό της, βλάψει Αμερικανούς ή συμμάχους τους θα «απαντηθεί με αποφασιστικό τρόπο από τις ΗΠΑ».

Τα χτυπήματα, για τα οποία ενημερώθηκε αναλυτικά ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του Ιράν, που έσπευσε να καταδικάσει τις ενέργειες των ΗΠΑ. «Η αμερικανική στρατιωτική επίθεση εναντίον ιρακινού εδάφους και ιρακινών δυνάμεων καταδικάζεται δριμύτατα ως ξεκάθαρο παράδειγμα τρομοκρατίας… Και το Ιράν την καταδικάζει δριμύτατα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Αμπάς Μουσαβί, σημειώνοντας επιπλέον πως «με τις επιθέσεις αυτές η Αμερική έδειξε τη σταθερή υποστήριξή της στην τρομοκρατία και την περιφρόνησή της για την ανεξαρτησία και την κυριαρχία των χωρών, και οφείλει να υποστεί τις συνέπειες της παράνομης πράξης της».

Δείτε επίσης: «Θα ήταν χάσιμο χρόνου να μιλήσω με τον Τραμπ» δηλώνει η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Η Μόσχα, από την πλευρά της, χαρακτήρισε «απαράδεκτα», αλλά και «αντιπαραγωγικά» τα αεροπορικά πλήγματα που πραγματοποίησαν σε Ιράκ και Συρία οι ΗΠΑ, παροτρύνοντας ταυτόχρονα όλες τις πλευρές να αποφύγουν την τροφοδότηση των εντάσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η ένταση, πάντως, ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη δεν σταματά να κλιμακώνεται από πέρυσι, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας και κατόπιν η κυβέρνησή του επανέφερε σταδιακά σε ισχύ τις αμερικανικές κυρώσεις, οι οποίες στραγγαλίζουν την ιρανική οικονομία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This