Πέμπτη 24/6/2021

Παραιτήθηκε η ρωσική κυβέρνηση

Παραιτήθηκε μόλις πριν λίγο η ρώσικη Κυβέρνηση, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Russia Today».

Την ανακοίνωση της παραίτησης έκανε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που θα γίνει αντιπρόεδρος του κρατικού συμβουλίου της χώρας, με πρόεδρο τον Πούτιν.

Η δήλωσή του ήρθε λίγο μετά τις ανακοινώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τις οποίες  πρότεινε στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με τη μεταρρύθμιση του ρωσικού Συντάγματος για την ενίσχυση των εξουσιών του Κοινοβουλίου με την παράλληλη διατήρηση του προεδρικού χαρακτήρα του πολιτεύματος, του οποίου ηγείται εδώ και 20 χρόνια.

«Θεωρώ αναγκαίο να τεθεί υπό την έγκριση των πολιτών της χώρας το σύνολο των προτεινόμενων τροποποιήσεων του Συντάγματος», δήλωσε κατά την ετήσια ομιλία του ενώπιον των μελών του Κοινοβουλίου και των πολιτικών ελίτ της χώρας ο Πούτιν, χωρίς να ορίσει χρονοδιάγραμμα.

Δείτε επίσης: H Τουρκία μπήκε για πρώτη φορά στη λίστα κινδύνων του Ισραηλινού Στρατού!

Το βασικό μέτρο που πρότεινε ο Ρώσος πρόεδρος στοχεύει στην ενίσχυση του ρόλου του Κοινοβουλίου ως προς τον σχηματισμό της κυβέρνησης, δίνοντάς του την εξουσία να εκλέγει τον πρωθυπουργό, τον οποίο στη συνέχεια ο πρόεδρος θα είναι υποχρεωμένος να διορίσει. Σήμερα, η ρωσική Δούμα επικυρώνει τη επιλογή του προέδρου.

Στόχος μερικών εκ των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων είναι: η ενίσχυση των εξουσιών των κυβερνητών των ρωσικών περιοχών, η απαγόρευση στα μέλη της κυβέρνησης και στους δικαστές να παίρνουν άδειες διαμονής στο εξωτερικό και η υποχρέωση κάθε υποψήφιου για την προεδρία να έχει ζήσει τα τελευταία 25 χρόνια στην Ρωσία.

Επίσης, ο Πούτιν πρότεινε να απαγορευτεί σε Ρώσους βουλευτές, πρωθυπουργούς, κυβερνήτες και άλλους σημαντικούς αξιωματούχους να αποκτήσουν ξένη ιθαγένεια ή άδεια παραμονής, ενώ δήλωσε ρητά ότι το Σύνταγμα πρέπει να έχει προτεραιότητα έναντι των διεθνών νόμων, όταν αυτοί αντιβαίνουν στη ρωσική νομοθεσία.

Έντονες φήμες, εξάλλου, θέλουν τον Δήμαρχο Μόσχας, Σεργκέι Σαμπιάνιν, να αναλαμβάνει καθήκοντα Πρωθυπουργού.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ