Παγκόσμια Έκθεση Κινδύνου: Οι πιο ευάλωτες περιοχές για φυσικές καταστροφές – Η θέση της Ελλάδας

Must Read

Σεισμοί, ηφαιστειακές εκρήξεις, καύσωνες, τυφώνες και πλημμύρες: στις Φιλιππίνες, οι φυσικές καταστροφές είναι σχεδόν μέρος της καθημερινής ζωής. Πιο πρόσφατα, ο τυφώνας Yagi, που τοπικά ονομάζεται Enteng, προκάλεσε την υπερχείλιση ποταμών και την πρόκληση κατολισθήσεων, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 15 άνθρωποι. Πρόκειται για τον πέμπτο τυφώνα που πλήττει τις Φιλιππίνες από τον Μάιο.

Η Katrin Radtke, ανώτερη ερευνήτρια που ειδικεύεται στην ετοιμότητα για καταστροφές στο Πανεπιστήμιο Ruhr Bochum της Γερμανίας, δήλωσε ότι οι Φιλιππίνες χαρακτηρίζονται ως χώρα «πολύ υψηλού κινδύνου». Είναι η επιστημονική υπεύθυνη της ετήσιας έκθεσης για τον παγκόσμιο κίνδυνο, που δημοσιεύεται από κοινού από το Ινστιτούτο για το Διεθνές Δίκαιο της Ειρήνης και των Ένοπλων Συγκρούσεων και μια ένωση εννέα γερμανικών αναπτυξιακών οργανώσεων. Οι Φιλιππίνες βρίσκονται στην κορυφή της φετινής κατάταξης των χωρών υψηλού κινδύνου, ακολουθούμενες από την Ινδονησία, την Ινδία, την Κολομβία και το Μεξικό. «Οι χώρες αυτές πλήττονται από ακραίες φυσικές καταστροφές που είναι πολύ συχνές και έχουν υψηλή ένταση», δήλωσε ο Radtke στην DW.

Όμως η συχνότητα και η ένταση των καταιγίδων, των σεισμών και άλλων φυσικών φαινομένων δεν είναι οι μόνοι καθοριστικοί παράγοντες – ένας άλλος είναι η ευπάθεια μιας χώρας στις φυσικές καταστροφές. «Αυτό συμβαίνει όταν οι κοινωνίες έχουν ελάχιστα μέσα για να αντιμετωπίσουν τέτοιους φυσικούς κινδύνους. Μερικές φορές αυτό συμβαίνει επειδή είναι φτωχές, για παράδειγμα, ή έχουν υψηλά επίπεδα διαφθοράς, ή κακή υγειονομική περίθαλψη, ή ανεπαρκή προετοιμασία για καταστροφές», δήλωσε η ίδια.

Όταν οι χώρες επιδιώκουν να μειώσουν την ευαλωτότητα τους σε φυσικές καταστροφές, δεν αρκεί να ενισχύσουν τα κλασικά μέτρα πρόληψης καταστροφών, όπως φράγματα, συστήματα προειδοποίησης και υπηρεσίες διάσωσης. «Οι επενδύσεις στην εκπαίδευση και την υγεία και η μείωση της κοινωνικής ανισότητας μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη πρόληψη», δήλωσε ο Radtke.

Η Ελλάδα βρίσκεται στη θέση 64 της παγκόσμιας κατάταξης και στην δεύτερη πιο επικίνδυνη κλίμακα καθώς χαρακτηρίζεται ως χώρα υψηλού κινδύνου, ενώ η απόδοση της Ελλάδας είναι λίγο καλύτερη στις κατηγορίες που αφορούν την έκθεση στις φυσικές καταστροφές και την ένταση αυτών, το σκορ της χειροτερεύει σε κατηγορίες που αφορούν την προσαρμοστικότητα και την προετοιμασία των αρχών

Μπορείτε να δείτε όλη την έκθεση εδώ:

WRB-2024_Bericht_online

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This