Με ηχηρές απουσίες και μπόλικη… κλιματική αλλαγή η σύσκεψη στο Νταβός

Must Read

Εδώ και 50 χρόνια οι ισχυροί του πλανήτη συγκεντρώνονται στο Νταβός της Ελβετίας μία φορά τον χρόνο για να συζητήσουν για την οικονομία και την πολιτική, σε ένα think tank μεταξύ τυρού και αχλαδίου. Φέτος, ωστόσο, αυτά που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον ήταν η κλιματική αλλαγή, η ανάγκη για δράση και η 17χρονη Γκρέτα Τούνμπεργκ, που πέτυχε μέσα σε έναν χρόνο από την εμφάνισή της να κινητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τα προβλήματα του πλανήτη μας που ζητούν άμεσα λύση.

Με μια πρώτη ματιά η αλλαγή της ατζέντας δεν φαντάζει κακή. Ωστόσο, ήταν ο λόγος -μεταξύ άλλων- που το Ιράν (μια χώρα που βρίσκεται εδώ και μήνες στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος) αποφάσισε να απέχει από το φόρουμ. Ηταν ο λόγος που η Ιταλία δεν έκρινε απαραίτητο να παραστεί, φυσικά λαμβάνοντας υπόψη και την πολιτική αναταραχή που προκάλεσε στον κυβερνητικό συνασπισμό η παραίτηση του Λουίτζι ντι Μάιο από την ηγεσία του Κινήματος Πέντε Αστέρων. Με απλά λόγια, το Νταβός… άφησε τον γάμο και πήγε για πουρνάρια.

Αίσθηση προκάλεσε, εντούτοις, η αλλαγή στάσης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στη 17χρονη ακτιβίστρια για το κλίμα. «Θα λάτρευα να δω την Τούνμπεργκ, να της μιλήσω» δήλωσε ο ένοικος του Λευκού Οίκου, υιοθετώντας μια μακράν μετριοπαθέστερη στάση από αυτή που είχε πέρυσι. Αναλύοντας το «πράσινο» όραμα των ΗΠΑ από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο Τραμπ μίλησε για την εξωτερική και οικονομική πολιτική του από τότε που ανέλαβε τον προεδρικό θώκο και, αναφερόμενος στη 17χρονη έφηβη χωρίς να την κατονομάζει, εκτίμησε πως έχει έρθει η ώρα «να απορρίψουμε τους περιβαλλοντικούς προφήτες.

Δεν είναι καιρός για απαισιοδοξία. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι». Κι εκεί που φάνηκε να πέφτουν οι τόνοι στην πολύμηνη διαμάχη της Γκρέτα με τον πρόεδρο, τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνιούτσιν, ο οποίος, ερωτηθείς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σχετικά με την έκκληση που απηύθυνε η Σουηδή ακτιβίστρια στην ομιλία της ενώπιον του φόρουμ αναφορικά με τα ορυκτά καύσιμα, απάντησε επικριτικά: «Είναι η επικεφαλής οικονομολόγος; Αφού σπουδάσει και σπουδάσει Οικονομικά, τότε μπορεί να επιστρέψει και να μας εξηγήσει». 

Εχοντας αποφασίσει να μην αφήσει το λοξοδρομημένο φόρουμ να περάσει ανεκμετάλλευτο, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ άδραξε την ευκαιρία για να προωθήσει τον στόχο για έναν παγκόσμιο ψηφιακό φόρο. Θέτοντας στο επίκεντρο τα υπαρκτά προβλήματα που ζητούν λύση, ο «τσάρος» της γαλλικής οικονομίας πάλεψε και πέτυχε την επίτευξη συμφωνίας για έναν παγκόσμιο φόρο στους τεχνολογικούς κολοσσούς, παρά την αρχική αποτυχία να υπάρξει μια διευθέτηση με τις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν είχαν συζητήσει νωρίτερα το θέμα σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, και με τις δύο πλευρές να εμφανίζονται θετικές στη συνέχεια, σε αντίθεση με τις απειλές που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ ότι θα επιβάλουν δασμούς στις εξαγωγές σαμπάνιας και άλλων ειδών πολυτελείας ως αντίποινα στον γαλλικό ψηφιακό φόρο.

«Η Γαλλία είναι έτοιμη να αναβάλει την καταβολή του ψηφιακού φόρου για τον Δεκέμβριο του 2020» και «οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αναστείλουν τις κυρώσεις» που απειλούσαν ότι θα επιβάλουν στα γαλλικά προϊόντα, είπε ο Γάλλος υπουργός στο περιθώριο του Φόρουμ του Νταβός. «Η Γαλλία δεν θα δεχτεί ούτε να ακυρώσει ούτε να αναστείλει τον φόρο αυτόν εφόσον δεν υπάρξει μια διεθνής λύση» πρόσθεσε ωστόσο ο Λεμέρ.

Πέραν τούτου, καλά ήταν τα μαντάτα και για τη διευθέτηση της εμπορικής διαμάχης των ΗΠΑ με την Ε.Ε., καθώς ο Τραμπ ανακοίνωσε την έναρξη διαδικασιών με στόχο την υπογραφή μιας εμπορικής συμφωνίας με την Ενωση. Αισιόδοξη και η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε πεπεισμένη ότι μπορεί να ορίσει με τους Αμερικανούς «καλούς φίλους» της Ευρώπης μια θετική ατζέντα για το εμπόριο, την τεχνολογία, την ενέργεια και άλλα θέματα. Για τις λεπτομέρειες, η Φον ντερ Λάιεν θα επισκεφθεί την Ουάσινγκτον στις αρχές του επόμενου μήνα. Και αυτή η εξέλιξη ήταν ίσως το μοναδικό άξιο λόγου επίτευγμα μιας διοργάνωσης που στοιχίζει αρκετά εκατομμύρια ευρώ, όμως κινδυνεύει να απολέσει τον λόγο ύπαρξής της. 

Καταφύγιο του διεθνούς τζετ σετ η πιο ψηλή πόλη της Ευρώπης

Το Νταβός μπορεί να το γνωρίζουμε οι περισσότεροι εξαιτίας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο πλαίσιο του οποίου φιλοξενεί κάθε χρόνο από το 1971 τους ισχυρούς του πλανήτη, ωστόσο η παγκόσμια ελίτ το γνωρίζει καλά, καθώς είναι ο δημοφιλέστερος και μεγαλύτερος σταθμός για σκι της Ελβετίας και η πιο ψηλή πόλη της Ευρώπης, καθώς είναι χτισμένη στις πανύψηλες κορυφές των Αλπεων.

Τα δημοφιλή χειμερινά σπορ σε συνδυασμό με τα μαγευτικά τοπία και τα χλιδάτα καταλύματα, πολλά από τα οποία βρίσκονται εκεί από τις αρχές του 19ου αιώνα, όταν οι γιατροί έστελναν στην ελβετική πόλη τους πλούσιους φυματικούς ασθενείς τους για να αναρρώσουν (το σανατόριο Waldsanatorium έχει μεταμορφωθεί σήμερα στο πολυτελές ξενοδοχείο «Waldhotel Bellevue»), το έχουν κάνει πόλο έλξης ως τις μέρες μας για τους απανταχού πλούσιους και διάσημους τζετ σέτερ. Τη δική τους χάρη έχουν επίσης τα καζίνα, οι αμέτρητες μπουτίκ ειδών πολυτελείας, τα ραφινάτα πλην πανάκριβα εστιατόρια και οι άριστες υποδομές που συνθέτουν το παζλ ενός τυπικού, πλούσιου και ιστορικού μέρους της Ελβετίας.

Στην κοιλάδα που διατρέχει ο ποταμός Λάντβασερ το Νταβός διαθέτει, επίσης, μία από τις πιο ενδιαφέρουσες τοποθεσίες για σκι, την οποία επισκέπτονται ετησίως περίπου 3.000.000 άνθρωποι. Κι αυτό είναι λογικό αν αναλογιστεί κανείς πως πρόκειται για πίστες 320 χιλιομέτρων. Για την Ιστορία αξίζει να αναφερθεί πως σήμερα ο τουρισμός εκπροσωπεί το 70% του πλούτου της μικρής πόλης. Στη γοητεία της αλπικής πόλης δεν μπορούν να αντισταθούν, φυσικά, ούτε οι συμμετέχοντες στο Οικονομικό Φόρουμ, όπως ούτε και οι σύζυγοί τους, που δεν χάνουν ευκαιρία να τους συνοδεύσουν στη διάσκεψη. Να φορέσουν τα πιο ζεστά apres ski σύνολά τους και να κάνουν βόλτες στα γραφικά σοκάκια, να χαζέψουν τα ιστορικά κτίρια από τον 16ο αιώνα και να έρθουν πιο κοντά με τη φύση στην υπέροχη φυσική λίμνη.

Δείτε επίσης: Το ρολόι της Αποκάλυψης χτυπάει μεσάνυχτα! Πιο κοντά από ποτέ η καταστροφή του πλανήτης μας (video)

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This