Ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασία για τον Τραμπ στη Γερουσία – Διχασμένη η κοινή γνώμη στην Αμερική

Must Read

Με έντονες αντιδράσεις από πλευράς των Δημοκρατικών για τους προτεινόμενους κανόνες που θα διέπουν την ακροαματική διαδικασία άρχισε την περασμένη Τρίτη στη Γερουσία η ιστορική δίκη του προέδρου Τραμπ, χωρίς ωστόσο την παρουσία του ίδιου, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος βρισκόταν στο Νταβός.

Επειτα από σχεδόν 13 ώρες αντιπαράθεσης μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών, η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε τελικά το χρονοδιάγραμμα της δίκης για την καθαίρεση του προέδρου Τραμπ, του τρίτου στην ιστορία Αμερικανού προέδρου που περνά από αυτή τη διαδικασία. 

Οι Ρεπουμπλικάνοι, όπως είναι αναμενόμενο, επιθυμούν μια σύντομη διαδικασία, ενώ την ίδια ώρα οι Δημοκρατικοί καταγγέλλουν ότι η αθώωση του προέδρου Τραμπ έχει ήδη προαποφασιστεί. Και αυτό γιατί πριν η Γερουσία εγκρίνει τελικά την πρόταση για την οργάνωση της διαδικασίας, την οποία υπέβαλε ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων -που διαθέτουν την πλειοψηφία στη Γερουσία- Μιτς Μακόνελ, οι Γερουσιαστές απέρριψαν 11 προτάσεις των Δημοκρατικών, με τις οποίες ζητούσαν την κλήτευση μαρτύρων και την κατάθεση -ενδεχομένως ενοχοποιητικών- εγγράφων από τον Λευκό Οίκο, το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Αμυνας.

Εν τέλει, τα ξημερώματα της Τετάρτης η διαδικασία της δίκης εγκρίθηκε με ψήφους 53 υπέρ και 47 κατά, με τους Γερουσιαστές να ψηφίζουν ακολουθώντας πιστά την κομματική γραμμή. 

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη διαδικασία που υπερψηφίστηκε, οι επτά Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων, υπό την ηγεσία του Ανταμ Σιφ, ξεκίνησαν την επόμενη ημέρα να παρουσιάζουν τα επιχειρήματά τους υπέρ της καταδίκης του Αμερικανού προέδρου για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση της λειτουργίας του Κογκρέσου, που έχουν διατυπωθεί εναντίον του. Βάσει της διαδικασίας, οι Δημοκρατικοί είχαν στη διάθεσή τους συνολικά 24 ώρες -οι οποίες μοιράστηκαν σε διάστημα τριών ημερών- για να πείσουν τους Γερουσιαστές για την ενοχή του προέδρου Τραμπ.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήραν οι δικηγόροι του Αμερικανού προέδρου, με επικεφαλής τον νομικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου Πατ Τσίπολον, οι οποίοι θα έχουν ακριβώς τον ίδιο χρόνο για να πείσουν τους Γερουσιαστές για την αθωότητα του προέδρου Τραμπ. 

Αφού ολοκληρωθούν οι αγορεύσεις των δικηγόρων των δύο πλευρών, οι 100 γερουσιαστές -53 Ρεπουμπλικάνοι και 47 Δημοκρατικοί- θα έχουν στη διάθεσή τους 16 ώρες συνολικά για να υποβάλουν γραπτώς τις ερωτήσεις τους, οι οποίες θα διαβαστούν δημόσια από τον πρόεδρο του ανώτατου δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς, ο οποίος προεδρεύει της διαδικασίας. 

Στη συνέχεια, οι βουλευτές των Δημοκρατικών και οι δικηγόροι του προέδρου Τραμπ θα έχουν στη διάθεσή τους από δύο ώρες για να εκφραστούν υπέρ ή κατά της κατάθεσης διάφορων μαρτύρων, αλλά και για την εξέταση διάφορων εγγράφων που συνδέονται με την υπόθεση. Οι Δημοκρατικοί ευελπιστούν να λάβουν τις καταθέσεις κορυφαίων αξιωματούχων του Λευκού Οίκου που είχαν αρνηθεί να καταθέσουν στην προανακριτική διαδικασία, όπως ο πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μικ Μαλβέινι και ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον. Επιπλέον, θέλουν πάση θυσία να μπορέσουν να παρουσιάσουν σημαντικά έγγραφα που αφορούν την υπόθεση, τα οποία έχουν ζητηθεί, αλλά δεν έχουν παραδοθεί από την κυβέρνηση Τραμπ. 

Σε αυτό το σημείο η Γερουσία θα ψηφίσει επί των δύο αυτών θεμάτων -τις καταθέσεις και τα έγγραφα – και οι Δημοκρατικοί χρειάζονται 51 ψήφους για να περάσουν οι προτάσεις τους, κάτι που μοιάζει μάλλον αδύνατο.

Στη συνέχεια, θα υπάρξουν δημόσιες ή κεκλεισμένων των θυρών διαβουλεύσεις -ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί-, οι οποίες θα οδηγήσουν τους Γερουσιαστές στην ψήφιση υπέρ της ενοχής ή της αθώωσης του προέδρου Τραμπ για καθεμία από τις κατηγορίες που τον βαρύνουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την καθαίρεση του προέδρου απαιτείται η καταδικαστική ψήφος των δύο τρίτων της Γερουσίας, δηλαδή 67 γερουσιαστών, κάτι που φαντάζει σχεδόν αδύνατο, καθώς το Σώμα αναμένεται να ψηφίσει τηρώντας τις κομματικές γραμμές.

Η όλη διαδικασία ενδέχεται να έχει ολοκληρωθεί ακόμα και μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Ολα, μάλιστα, δείχνουν ότι η ετήσια ομιλία του προέδρου για την κατάσταση του έθνους, στις 4 Φεβρουαρίου, πολύ πιθανόν να γίνει από έναν νικητή Τραμπ!

Διχασμένοι οι Αμερικανοί και τα μέσα ενημέρωσης

Ο βαθύς διχασμός της αμερικανικής κοινής γνώμης σε ό,τι αφορά τις ενέργειες του προέδρου Τραμπ αντικατοπτρίζεται -όπως είναι φυσικό- στα εξίσου διχασμένα μέσα ενημέρωσης της χώρας. 

Τρανό παράδειγμα, η τεράστια απόσταση που χωρίζει το συντηρητικό δίκτυο FoxNews και το πιο προοδευτικό MSNB. Τα δύο ειδησεογραφικά τηλεοπτικά δίκτυα -με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στις ΗΠΑ- καταφέρνουν καθημερινά να παρουσιάζουν δύο εκ διαμέτρου αντίθετες εικόνες και απόψεις που αφορούν την υπόθεση της δίκης του Αμερικανού προέδρου, «χρησιμοποιώντας» δύο -ή και περισσότερους- δημοσιογράφους ντίβες.

Από τη μία, ο Σον Χάνιτι, ο κορυφαίος άνκορμαν του FoxNews, ο οποίος επιτίθεται σε καθημερινή βάση εναντίον των Δημοκρατικών. Για τον Χάνιτι, η δίκη του Τραμπ δεν είναι τίποτε περισσότερο από την κατάληξη μιας αδιάλειπτης σειράς επιθέσεων και κατηγοριών εναντίον του Αμερικανού προέδρου, ενώ για τον συνάδελφό του Τάκερ Κάρλσον, άλλο σούπερ σταρ του τηλεοπτικού δικτύου του Ρούπερτ Μέρντοκ, το ζήτημα δεν ήταν ποτέ η προστασία των θεσμών, αλλά η πολιτική παράλυση του προέδρου. 

Την ίδια ώρα, η «βασίλισσα» του MSNBC Ρέιτσελ Μέντοου, η οποία βρίσκεται απέναντι από τον Χάνιτι κάθε βράδυ, προσελκύει καθημερινά περισσότερους από 4.000.000 τηλεθεατές, αριθμό ίσο ή και μεγαλύτερο από εκείνον του τηλεοπτικού αντιπάλου της, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αυτό το τηλεοπτικό παιχνίδι των άκρων αρέσει ιδιαίτερα στο κοινό των ΗΠΑ.

Δείτε επίσης: Οικογένεια στο Τέξας βιώνει… ανατριχιαστικές καταστάσεις τύπου «Annabelle», με μια παιδική κούκλα!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This