Brexit: Ο Τζόνσον ανακοινώνει σήμερα τους όρους για τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.

Must Read

Τους όρους του για τις διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν με την ΕΕ θα ανακοινώσει σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, δηλώνοντας ότι η Βρετανία θα ευημερήσει, ακόμη κι αν ο ίδιος δεν μπορέσει να επιτύχει την εμπορική συμφωνία που προτιμάει.

Μετά το επίσημο πάρτι που διοργανώθηκε στην πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνινγκ Στριτ την Παρασκευή για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, ο Τζόνσον θα τονίσει σε ομιλία του το μήνυμά του για το Brexit, ότι η εθνική κυριαρχία είναι σημαντικότερη από την οικονομία.

Οι δύο πλευρές έχουν περιθώριο μέχρι το τέλος του χρόνου, για να συμφωνήσουν για το εμπόριο, αλλά και για τις μελλοντικές τους σχέσεις στους τομείς της ασφάλειας, της αλιείας και της εκπαίδευσης.

Ταυτόχρονα με την εξαγγελία του Μπόρις Τζόνσον, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μισέλ Μπαρνιέ, θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες τον Βρυξελλών στην επικείμενη διαπραγμάτευση.

«Δεν υπάρχει ανάγκη για μία συμφωνία ελευθέρου εμπορίου, που θα προϋποθέτει την υιοθέτηση των κανόνων της ΕΕ σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό, τις επιδοτήσεις, την κοινωνική προστασία, το περιβάλλον ή κάτι άλλο», θα δηλώσει ο βρετανός πρωθυπουργός, σύμφωνα με τα αποσπάσματα της ομιλίας του, που έχουν δοθεί στην δημοσιότητα.

Ο Τζόνσον θα δώσει τη «διαβεβαίωση» ότι το Λονδίνο θα διατηρήσει υψηλά στάνταρντς στους τομείς αυτούς, χωρίς όμως αυτά «να επιβάλλονται από μία συνθήκη».

«Ανακτούμε τον έλεγχο των νόμων μας»

Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, η πρόθεση της Ντάουνινγκ Στριτ είναι να σκληρύνει τον τόνο απέναντι στους Ευρωπαίους, που επιμένουν να επαναλαμβάνουν το ίδιο μήνυμα: εάν οι Βρετανοί θέλουν προνομιακή τελωνειακή συμφωνία, που θα ανοίγει τις πόρτες της ενιαίας αγοράς στα βρετανικά προϊόντα, δεν μπορούν να αφίστανται των κοινοτικών κανόνων, εγκαθιστώντας έτσι έναν ανεξέλεγκτο και αθέμιτο ανταγωνιστή στις πόρτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ανακτούμε τον έλεγχο των νόμων μας και αυτό δεν γίνεται για να ευθυγραμμισθούμε με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προειδοποίησε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ, χθες το πρωί στο Sky News.

«Είναι βέβαιος ότι η ΕΕ θα θελήσει να τηρήσει στην δέσμευσή της υπέρ μίας συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου κατά το πρότυπο αυτής που έχει επιτευχθεί με τον Καναδά», πρόσθεσε θεωρώντας ότι θα είναι η «καλύτερη» της κατηγορίας της και «ευκαιρία για την επίτευξη συμφωνίας προς το συμφέρον όλων των πλευρών».

Μία τέτοια συμφωνία θα επέτρεπε την ροή των συναλλαγών, χωρίς την επιβολή των ευρωπαϊκών κανόνων που τόσο επέκρινε κατά το πέρασμά του από τις Βρυξέλλες ως «δημοσιογράφος» ο Μπόρις Τζόνσον.

Ο Τζόνσον έχει επίσης την πρόθεση να προειδοποιήσει τους Ευρωπαίους ότι, απουσία συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου, η άλλη λύση θα είναι μία συμφωνία σαν εκείνη που συνδέει την Ευρωπαϊκή Ένωση με την Αυστραλία, η οποία είναι περιορισμένη σε ορισμένους τομείς, με τον υπολοίπους να τελούν υπό τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Αυτό θα σήμαινε την επιβολή υψηλών δασμών επί πολλών προϊόντων.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This