Κορωνοϊός: 565 νεκροί, ένα νεογέννητο νόσησε και 1219 θεραπεύτηκαν – Τι λέει η Κινέζα πρέσβης στην Αθήνα

Must Read

Μέχρι το πρωί της 6ης Φεβρουαρίου 565 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το νέο κορωναϊό 2019-nCoV, 1219 άνθρωποι θεραπεύτηκαν (300 από αυτούς χθες) και 28.289 άτομα μολύνθηκαν. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της ηλεκτρονικής υπηρεσίας, που δημιουργήθηκε για την παρακολούθηση της εξάπλωσης του κορωναϊού με βάση πληροφορίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Χθες είχαν αναφερθεί περίπου 493 νεκροί και 25.541 μολυσμένοι.

Κορωνοϊός

Οι περισσότερες περιπτώσεις είναι στην Κίνα, από όπου ξεκίνησε η επιδημία. Εκτός υπάρχουν νοσούντες στην Ιαπωνία (45 άτομα), στη Σιγκαπούρη (28), στην Ταϊλάνδη (25), στη Νότια Κορέα (23) και στην Αυστραλία (14). Στη Ρωσία, έχουν εντοπιστεί δύο περιπτώσεις της νόσου, δυο Κινέζοι, που βρίσκονται σε καραντίνα.

Προσβλήθηκε νεογέννητο, αλλά ελάχιστα παιδιά

Μόλις χθες, η νόσος διαγνώστηκε σε ένα νεογέννητο! Το μωρό γεννήθηκε στην Ουχάν, η οποία αποτελεί το κέντρο εξάπλωσης της λοίμωξης, στις 2 Φεβρουαρίου 2020. Η μητέρα του μολύνθηκε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και το παιδί διαγνώστηκε μέσα σε 30 ώρες από τη γέννησή του! Αυτή είναι η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση μετάδοσης από τη μητέρα σε παιδί του ιού.

Το μωρό, βάρους 3,2 κιλών, βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση και υπό συνεχή παρακολούθηση. Ο επικεφαλής γιατρός του τμήματος νεογνών του νοσοκομείου Παίδων της Ουχάν δήλωσε ότι το συγκεκριμένο περιστατικό δείχνει πως «ίσως πρέπει να ανησυχούμε για την πιθανότητα ενός νέου τρόπου μετάδοσης του ιού».

Μέχρι σήμερα, πάντως, πολύ λίγα παιδιά έχουν αρρωστήσει από τον νέο ιό, κάτι που παρατηρήθηκε και στους παλαιότερους κορωνοϊούς, SARS (2003) και MERS (2012). Έως τώρα, σύμφωνα με δημοσίευση του αμερικάνικου ιατρικού περιοδικού «JAMA» (Journal of American Medical Association), η μέση ηλικία των ασθενών του νέου κορωναϊού είναι 49 έως 56 ετών.

Δείτε επίσης: Ο Μπιλ Γκέιτς χώνει βαθιά το χέρι στην τσέπη για τον κορωνοϊό – 100 εκ. δολάρια από το ίδρυμά του

Ως πιθανή αιτία για τα λιγοστά κρούσματα σε παιδιά είναι ότι αυτά αρρωσταίνουν πιο ελαφριά ή ότι τα παιδιά είναι συχνότερα ασυμπτωματικά, δηλαδή έχουν μεν λοίμωξη των πνευμόνων, αλλά χωρίς εξωτερικά συμπτώματα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα παιδιά άνω των 12 ετών εμφανίζουν περίπου τα συμπτώματα των ενηλίκων, αλλά αυτά κάτω των 12 ετών είναι πολύ λιγότερο πιθανό να εισαχθούν σε νοσοκομείο ή να χρειαστούν οξυγόνο ή άλλη επείγουσα θεραπεία. Οι μεγάλοι άνθρωποι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, πιθανώς αρρωσταίνουν περισσότερο από τον νέο κορωναϊό, επειδή συχνά έχουν και άλλες ασθένειες, που εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα τους.

Συνεργασία κινέζικης Πρεσβείας με το ελληνικό κράτος

Η κινεζική Πρεσβεία στην Ελλάδα συνεργάζεται ενεργά με τις ελληνικές Αρχές για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωναϊού στην Ελλάδα, τόνισε η πρέσβειρα της Κίνας στην Ελλάδα, Τσανγκ Τσιγιουέ, σε σχετική ενημέρωση που πραγματοποίησε.

«Η ασθένεια μπορεί να προληφθεί, να ελεγχθεί και να θεραπευτεί», επισήμανε και συμπλήρωσε: «Αν και το NCIP έχει μολύνει αρκετούς ανθρώπους, το ποσοστό θνησιμότητας (2,1%) στην Κίνα είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό άλλων μολυσματικών ασθενειών όπως η έμπολα, το SARS και το MERS».

Υπογράμμισε, ακόμα, ότι «με τα αποφασιστικά και αποτελεσματικά μέτρα που έλαβε η κινεζική κυβέρνηση και την ισχυρή υποστήριξη του κινεζικού λαού, καθώς και της διεθνούς κοινότητας, έχουμε πλήρη αυτοπεποίθηση, αποφασιστικότητα και ικανότητα να κερδίσουμε τη μάχη κατά της μεταδοτικής αυτής ασθένειας».

Δείτε επίσης: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Mετά από 8 με 10 μήνες το εμβόλιο για τον Κορωνοϊό

Η κ. Τσιγιουέ ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξή της στην Κίνα, ενώ επεσήμανε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, εκφράζοντας τη συμπάθεια του ελληνικού λαού προς τον κινεζικό, για τα θύματα του κορωναϊού, καθώς και την ελπίδα να τεθεί σύντομα υπό έλεγχο.

«Ευχαριστούμε ειλικρινά τον Πρόεδρο Παυλόπουλο, την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για τη σταθερή υποστήριξη και κατανόηση σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, η οποία καταδεικνύει την παραδοσιακή φιλία μεταξύ των δύο εθνών μας, καθώς “ο φίλος στην ανάγκη είναι πράγματι φίλος”» είπε η κ. Τσιγιουέ.

Σημείωσε ακόμη πως η κινεζική κυβέρνηση έχει λάβει εξαιρετικά ισχυρά μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας με τα ομαδικά ταξίδια εντός και εκτός της χώρας να έχουν ανασταλεί και οι εκδηλώσεις με μαζικές συγκεντρώσεις να έχουν ακυρωθεί. Ο υγειονομικός συναγερμός έχει ανέβει στο ανώτατο επίπεδο σε όλες τις επαρχίες της χώρας, ενώ διεξάγονται αυστηροί έλεγχοι και ιατρικές εξετάσεις σε αεροδρόμια και σταθμούς.

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, η πρέσβειρα της Κίνας ανέφερε πως η πρεσβεία συνεργάζεται στενά με το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Εξωτερικών, για να διευκολύνει τις προσπάθειες πρόληψης και ελέγχου, καθώς και να παρασχεθεί προξενική βοήθεια προς τους Έλληνες πολίτες της Κίνας, που το έχουν ανάγκη.

Η πρεσβεία συμβουλεύει τους Κινέζους, που διαμένουν στην Ελλάδα και επισκέφθηκαν πρόσφατα την επαρχία απ’ όπου ξεκίνησε η νόσος, να αναβάλλουν την επιστροφή τους, ενώ έχει ακόμη τυπώσει φυλλάδια και τα έχει διανείμει στο αεροδρόμιο και στην κινεζική κοινότητα, για να συμβουλεύσει τους επιβάτες και τους Κινέζους πολίτες για την πρόληψη και την αυτοπροστασία.

«Η Πρεσβεία ενημέρωσε ακόμη την αεροπορική εταιρία Air China να ασκεί αυστηρούς ελέγχους της υγείας των επιβατών κατά την επιβίβαση στο Πεκίνο και να αναφέρει στις ελληνικές υγειονομικές Αρχές τυχόν ύποπτες υποθέσεις. Συνέστησε ακόμη στις επίσημες κινεζικές αντιπροσωπείες που προγραμμάτιζαν να επισκεφθούν την Ελλάδα αυτό τον μήνα να αναβάλουν τις επισκέψεις τους», κατέληξε η Κινέζα πρέσβειρα.

«Περιμένουμε μάσκες από την Ελλάδα»

Στο μεταξύ, οι Έλληνες υπήκοοι, που βρίσκονται στις χώρες της Άπω Ανατολής, παραμένουν ψύχραιμοι παρά τις ελλείψεις στα φαρμακεία.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Γιάννη Σεμιτέκολου, ο οποίος έχει επιχείρηση στη Σιγκαπούρη και μίλησε στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

«Όλα βαίνουν καλώς, με την έννοια πως δεν έχουμε πανικούς. Όλοι φορούν μάσκες, στο μετρό και στους δρόμους, παντού. Η κυβέρνηση μοίρασε ήδη από τέσσερις μάσκες σε κάθε νοικοκυριό, όμως και πάλι δεν είναι αρκετές» δήλωσε μεταξύ άλλων και συνέχισε: «Στα φαρμακεία υπάρχουν ελλείψεις και δεν βρίσκεις ούτε αντισηπτικά υγρά, ούτε για δείγμα. Αυτό είναι το μοναδικό πρόβλημα. Να φανταστείς ότι ούτε εγώ έχω καταφέρει να προμηθευτώ μάσκα και περιμένω να μου στείλουν μερικές από Ελλάδα».

Δεν παρέλειψε μάλιστα, να εξάρει το κράτος της Σιγκαπούρης, του οποίου τις αντιδράσεις μάλιστα, συνέκρινε με εκείνες του ελληνικού κράτους σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

«Πώς αισθάνεσαι στην Ελλάδα όταν συμβαίνει μια μεγάλη καταστροφή, μια φωτιά ή ένας σεισμός; Ε λοιπόν, αισθάνεσαι το ακριβώς αντίθετο. Αισθάνεσαι ότι υπάρχει κράτος που μπορεί να σε προσέξει».

Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο

Διπλασιάστηκαν σε 20 τα κρούσματα του 2019-nCoV πάνω στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, που παραμένει σε καραντίνα στα ύδατα της Ιαπωνίας.
Οι γιατροί έχουν υποβάλει σε εξετάσεις 273 από τους 3.700 επιβαίνοντες του κρουαζιερόπλοιου, που αγκυροβόλησε στα ανοικτά του λιμανιού της Γιοκοχάμας.

Την απόφαση να τεθούν σε απομόνωση οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου προκάλεσε η επαλήθευση του γεγονότος ότι 80χρονος επιβάτης, ο οποίος αποβιβάστηκε στο Χονγκ Κονγκ, τον Ιανουάριο, έχει μολυνθεί.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This