Πέμπτη 24/6/2021

Έντι Ράμα: «Η Αλβανία δεν θα σταθεί στην πόρτα της Ευρώπης κλαίγοντας»

«Δεν μπορούμε να σταθούμε μπροστά στην πόρτα της Ευρώπης κλαίγοντας»: είτε ανοίξει είτε όχι, η Αλβανία θα συνεχίσει τον δρόμο του κράτους δικαίου και των μεταρρυθμίσεων. Τάδε έφη ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, μιλώντας σχετικά με την άρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη βαλκανική χώρα τον Οκτώβριο έπειτα από το βέτο της Γαλλίας. Με το… σιγοντάρισμα της Δανίας και της Ολλανδίας, βεβαίως.

Σήμερα, οι υποστηρικτές της διεύρυνσης προς τα δυτικά Βαλκάνια επιδιώκουν το πράσινο φως για την έναρξη των διαπραγματεύσεων πριν από την σύνοδο κορυφής του Μαΐου στο Ζάγκρεμπ.

«Εγώ δεν ελπίζω τίποτε», δηλώνει σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Έντι Ράμα.

Σε μία παραχώρηση προς το Παρίσι και τις άλλες πρωτεύουσες που εναντιώνονται στην διεύρυνση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την αυστηροποίηση της διαδικασίας. Οι Βρυξέλλες θα δώσουν στην δημοσιότητα στο τέλος του Φεβρουαρίου τη νέα έκθεση για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στα Τίρανα και τα Σκόπια.

«Πρέπει να κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε», όποιες και αν είναι οι ευρωπαϊκές αποφάσεις, συνεχίζει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας. «Είναι ο μόνος λογικός δρόμος για το μέλλον των παιδιών μας και το μέλλον της χώρας».

Η διαδικασία της διεύρυνσης, καθώς και η μεταρρύθμιση της λειτουργίας του ευρωπαϊκού μπλοκ αποτελούν θέματα που διαφεύγουν τελείως των Τιράνων. Ακόμη και αν «και για εμάς επίσης, είναι σημαντικό να αλλάξει η Ευρώπη». «Αυτήν τη στιγμή υποφέρει και δε λειτουργεί όπως πρέπει, είναι ξεκάθαρο».

«Δεν πρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε μέσα στην ψύχωση αυτή της αναμονής εξελίξεων» επί των οποίων δεν έχει λόγο η χώρα, συνεχίζει ο Έντι Ράμα που ηγείται της αλβανικής κυβέρνησης εδώ και επτά χρόνια.

«Το κάνουμε για μας»

Τα 27 μέλη της Ένωσης, όπου η κοινή γνώμη είναι σε ορισμένες περιπτώσεις εχθρική στην ιδέα εισδοχής φτωχών χωρών, απαιτούν από τα Τίρανα να ενισχύουν τα μέτρα αντιμετώπισης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και το κράτος δικαίου.

Μία ευρεία μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2016. Τα εισοδήματα δικαστών και εισαγγελέων περνούν από διεξοδικό έλεγχο.

«Η Αλβανία έκανε περισσότερα από όλες τις άλλες χώρες για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων», επιμένει ο Εντι Ράμα, «αλλά θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της», διότι «δεν το κάνουμε γι΄αυτούς, το κάνουμε για μας τους ίδιους».

Για να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους για την σοβαρότητα των προσπαθειών της, η Αλβανία πέρασε διάταγμα για την ενίσχυση της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας , που προβλέπει την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν παρανόμως.

Με τον ίδιο τρόπο, μετά τον σεισμό του Νοεμβρίου, η κυβέρνηση πρότεινε στο Κοινοβούλιο την ενίσχυση της ποινικής ευθύνης στον τομέα των κατασκευών και των δημοσίων έργων.

Καθώς πλησιάζει η διάσκεψη των δωρητών που οργανώνεται στις Βρυξέλλες στις 17 Φεβρουαρίου ως συμβολή στις προσπάθειες ανοικοδόμησης, οι αλβανικές αρχές δηλώνουν αποφασισμένες να τερματίσουν την περίοδο της άναρχης αστικοποίησης, κυρίως στις παραλιακές τουριστικές περιοχές.

«Εκτιμούμε πολύ τις προθέσεις για την οργάνωση αυτής της διάσκεψης και ελπίζουμε ότι θα έχει επιτυχία», λέει ο πρωθυπουργός.

Οι ζημιές από τον σεισμό αποτιμώνται σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια, αλλά τα Τίρανα δεν υπολογίζουν στη διάσκεψη των δωρητών για την κάλυψή του συνόλου του λογαριασμού. Γι’ αυτόν τον σκοπό θα επιστρατευθεί και ο προϋπολογισμός και η Αλβανία προβλέπει επίσης να προσφύγει στον ομολογιακό δανεισμό.

Στην ερώτηση αν ο σεισμός είναι συνώνυμο της αφύπνισης για ολόκληρη την αλβανική κοινωνία, ο Έντι Ράμα δηλώνει «ρεαλιστής». «Είναι μία μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα να δοθούν παραδείγματα ενός διαφορετικού τρόπου δράσης…και θα τα δώσουμε. Αλλά από το σημείο αυτό μέχρι να πούμε ότι οι Αλβανοί θα γίνουν Σουηδοί, εγώ δεν το πιστεύω ότι μπορεί να συμβεί».

Δείτε επίσης: Ο Παναγιωτόπουλος διαψεύδει τον Ερντογάν για τα Ίμια – Ποιος λέει την αλήθεια;

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ