Παρασκευή 18/6/2021

Σε έξαρση η ηλεκτρονική διαφημιστική απάτη – Στα 42 δις δολάρια η «αξία» της

Ολόκληρη την κινητή τηλεφωνία επηρεάζει η online διαφημιστική απάτη η οποία έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας, έχοντας αρνητικό αντίκτυπο στην αξιοπιστία, αλλά και τα έσοδα των δημιουργών εφαρμογών, των διαφημιστικών εταιρειών, των media, αλλά και των διαφημιζόμενων.

Κυρίως υπεύθυνες για τον εν λόγω θέμα είναι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας με τους καταναλωτές να πληρώνουν στο τέλος το λογαριασμό.

Αυτά αναφέρει η έκθεση της Usptream σχετικά με την απάτη μέσω mobile διαφημίσεων.
Συγκεκριμένα, τα στοιχεία της έκθεσης «Invisible Digital Threat» (η Αόρατη Ψηφιακή Απειλή) βασίζονται στα ευρήματα της πλατφόρμας ασφαλείας Secure-D της Upstream, που ανιχνεύει και αποτρέπει κακόβουλες συναλλαγές σε κινητές συσκευές προερχόμενες, κυρίως, από malware που πραγματοποιεί διαφημιστική απάτη.

Στις αγορές αυτές, η πλατφόρμα ασφαλείας της Upstream επεξεργάστηκε 1,71 δισ. συναλλαγές, που πραγματοποιήθηκαν σε κινητές συσκευές και απέτρεψε 1,6 δισ. από αυτές ως ύποπτες, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 93%, γλυτώνοντας τους χρήστες από $2,1 δισ. ανεπιθύμητες χρεώσεις.

Αύξηση των κακόβουλων εφαρμογών κατά 35.000

Για το σύνολο της αγοράς, η αξία της online διαφημιστικής απάτης (internet, κινητή & εφαρμογές) το 2019 ανήλθε σε $42 δισ. και αναμένεται να φτάσει τα $100 δισ. μέχρι το 2023.

Σημειώνεται το κακόβουλο λογισμικό στις περιπτώσεις online διαφημιστικής απάτης, λειτουργεί προβάλλοντας κρυφά online διαφημίσεις, κάνοντας ψεύτικα κλικ και εγγράφοντας τους χρήστες σε υπηρεσίες με υψηλές χρεώσεις και αντίστοιχα χρεώνοντας στις διαφημιστικές εταιρείες ψεύτικες προβολές, κλικ και αγορές.

Δείτε επίσης: Κορωνοϊός: Στους 638 οι νεκροί, 31.161 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα -Λογοκρισία και… εξαγριωμένα hashtag στην Κίνα

Ο αριθμός των κακόβουλων εφαρμογών, που εντόπισε το Secure-D το 2019, αυξήθηκε σε 98.000, από 63.000 το 2018. Αυτές οι εφαρμογές είχαν προσβάλει 43 εκατομμύρια συσκευές Android. Δεδομένου ότι οι συσκευές Android αντιπροσωπεύουν αυτήν τη στιγμή περίπου το 75-85% του συνόλου των smartphones, που πωλούνται σε όλο τον κόσμο, αποτελούν μακράν το κυρίαρχο λειτουργικό σύστημα (OS) για τα κινητά, ενώ είναι και οι πλέον ευάλωτες λόγω του ανοικτού τους κώδικα.

Η εταιρεία συνιστά στους καταναλωτές να χρησιμοποιούν υπηρεσίες προστασίας από κακόβουλο λογισμικό, όπως το Play Protect, να κατεβάζουν εφαρμογές μόνο από το Google Play, να διαβάζουν τα reviews των χρηστών και να ελέγχουν τους λογαριασμούς τους για τυχόν ανεπιθύμητες συνδρομές ή χρεώσεις.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ