Κορωνοϊός: Η ΕΕ καλεί τα κράτη-μέλη να πάρουν μέτρα – Πρόταση Κικίλια για ψηφιακή πλατφόρμα πληροφόρησης

Must Read

Συμπεράσματα σχετικά με τον κορωνοϊό ενέκρινε σήμερα το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ.

Συγκεκριμένα το Συμβούλιο καλεί τα Κράτη Μέλη να ενεργήσουν από κοινού, σε συνεργασία με την Κομισιόν, κατά τρόπο ανάλογο και πρόσφορο, σύμφωνα με τις συστάσεις της ΠΟΥ και με τις συμβουλές του ECDC, να λάβουν τα απαραίτητα και κατάλληλα μέτρα για να εξασφαλίσουν την προστασία της δημόσιας υγείας , λαμβανομένης υπόψη της ιδιαίτερης προσοχής που αποδίδεται σε όλες τις μορφές διεθνών μετακινήσεων.

Τα μέτρα αυτά πρέπει να διασφαλίζουν ιδίως ότι:

• όλα τα σημεία εισόδου στην ΕΕ διαθέτουν τα μέσα για την παροχή των αναγκαίων πληροφοριών και καθοδήγησης σε άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να μεταφέρουν τον ιό 2019-nCoV, για τον τρόπο αναζήτησης κατάλληλων ιατρικών συμβουλών και φροντίδων.
• υπάρχουν σαφή σχέδια και πόροι για την παροχή της κατάλληλης φροντίδας σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης για ύποπτους και επιβεβαιωμένους φορείς του ιού 2019-nCoV καθώς και για οποιεσδήποτε απαραίτητες περαιτέρω ενέργειες, όπως ο εντοπισμός των επαφών.
• παρέχονται πληροφορίες, σε όλη την ΕΕ, σε διεθνείς ταξιδιώτες που φθάνουν ή διαμετακομίζουν από πληγείσες περιοχές και ότι είναι δυνατή η ανίχνευση τέτοιων προσώπων
• παροχή συμβουλών και ενημέρωσης στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και στο ευρύ κοινό.
• το νοσοκομειακό προσωπικό που θεραπεύει τους ασθενείς έχει την κατάλληλη προστασία.

Η Κομισιόν καλείται:

α) να διευκολύνει την διατομεακή ανταλλαγή πληροφοριών και τη συνεργασία μεταξύ των Κ-Μ, ιδίως όσον αφορά την επιτήρηση, την εκτίμηση των κινδύνων, τη διαχείριση των κινδύνων και τα αντίμετρα στον COVID-19 εντός της ΕΕ

β) να υποστηρίξει προτάσεις για συντονισμένα μέτρα για τις επόμενες πιθανές φάσεις της επιδημίας, βάσει των διαθέσιμων επιστημονικών πληροφοριών

γ) σε ενεργοποίηση υφιστάμενων μηχανισμών χρηματοδότησης για τη στήριξη της συνεργασίας μεταξύ των Κ-Μ για την προετοιμασία και την αντιμετώπιση της απειλής για την υγεία που προκαλεί ο COVID-19 στα υφιστάμενα προγράμματα και δραστηριότητες της ΕΕ

δ) να συνεχίσει να εξετάζει όλες τις διαθέσιμες δυνατότητες, ιδίως τις κοινές προμήθειες, για να διευκολύνει την απαραίτητη πρόσβαση στον εξοπλισμό ατομικής προστασίας που απαιτείται από τα Κ-Μ, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανές ελλείψεις.

ε) να προωθήσει μεταξύ των Κ-Μ την ευθυγράμμιση των κατάλληλων και οικονομικά αποδοτικών μέτρων που στοχεύουν στην προστασία και διάσωση ζωών και στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου αύξησης των περιπτώσεων COVID-19, καθώς και στη συνεπή εφαρμογή κατάλληλων κανόνων για τα μη φαρμακευτικά αντίμετρα, συμπεριλαμβανομένης της απομόνωσης, βάσει της τρέχουσας δυναμικής της επιδημιολογικής κατάστασης, σύμφωνα με τις επιστημονικές συμβουλές του ECDC και του ΠΟΥ.

στ) σε συνεργασία με τον ΕΜΑ και τους εθνικούς οργανισμούς φαρμάκων, να αξιολογήσει τις συνέπειες των παγκόσμιων απειλών για την υγεία όπως το COVID-19 για τη διαθεσιμότητα φαρμάκων εντός της ΕΕ και την ασφάλεια των αλυσίδων εφοδιασμού,

ζ) να προβεί σε ενίσχυση της υποστήριξης του δικτύου επικοινωνίας της επιτροπής υγειονομικής ασφάλειας σύμφωνα με την απόφαση αριθ. 1082/2013 / ΕΕ για σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας και τις τυποποιημένες διαδικασίες λειτουργίας του δικτύου επικοινωνίας της επιτροπής υγειονομικής ασφάλειας.

Ψηφιακός συγχρονισμός των κρατών-μελών

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, στην τοποθέτησή του, ο Έλληνας υπουργός Υγειάς Βασίλης Κικίλιας κατέθεσε πρόταση για τον ψηφιακό συγχρονισμό των κρατών-μελών, με τη δημιουργία ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας επιστημονικών δεδομένων, που θα ανταλλάσσονται άμεσα μεταξύ των κρατών-μελών για την καλύτερη αντιμετώπιση της κατάστασης.

Όπως ανάφερε στην πρότασή του, τα δεδομένα της πλατφόρμας θα είναι προσβάσιμα μόνο από τις ομάδες διαχείρισης κρίσεων κάθε χώρας, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία των προσωπικών δεδομένων των ασθενών. Θα δίνουν όμως τη δυνατότητα να υπάρχει άμεση πρόσβαση στην πληροφορία και άρα να σχεδιάζονται από τους ειδικούς επιστήμονες οι πολιτικές υγείας.

Δείτε επίσης: Παρανοϊκή 37χρονη Αμερικανίδα κρέμασε τα δύο ανήλικα παιδιά της και ασέλγησε στο σκύλο τους!

«Για να μπορέσουμε να πετύχουμε έναν σύγχρονο έλεγχο, με αποτελεσματικότητα και αλληλεγγύη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κράτη-μέλη και το ECDC πρέπει να προχωρήσουν σε ψηφιακό συγχρονισμό. Τα δεδομένα και τα νέα δεδομένα εντός ΕΕ θα πρέπει να γνωστοποιούνται σε πραγματικό χρόνο, σε μια ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, προσβάσιμη μόνον από τις ομάδες διαχείρισης κρίσεων κάθε χώρας. Στην πλατφόρμα αυτή θα υπάρχουν δεδομένα παλιών και νέων κρουσμάτων, ιχνηλάτηση και σύνδεση περιστατικών, εξέλιξη της πορείας της υγείας των ασθενών και των ιατρικών παρατηρήσεων.

Θεωρούμε πως αυτός είναι ένας επιστημονικός τρόπος να συνεργαστούμε και να ελέγξουμε επαγγελματικά, σε ιατρική βάση, το πρόβλημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

Ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε επίσης τους ομολόγους του για το εθνικό πλάνο με 13 νοσοκομεία αναφοράς και 3 εργαστήρια σε ό,τι έχει να κάνει με τα δείγματα, στη χώρα μας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This