Ένα σχολείο σε χωριό της Βουλγαρίας δείχνει το μέλλον της εκπαίδευσης!

Must Read

Σε ένα μικρό χωριό της Βουλγαρίας λειτουργεί τα τελευταία χρόνια ένα σχολείο εντελώς διαφορετικό από τα άλλα. Ενα σχολείο από το… μέλλον, θα έλεγε κανείς, αφού οι 160 μαθητές και μαθήτριες που φοιτούν εκεί, όχι μόνο απολαμβάνουν την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά μαθαίνουν και πώς συνδέεται η γνώση με την αγορά!

Ο λόγος για το δημοτικό σχολείο Dr. Petar Beron στην Πλούστινα, το μόνο, ίσως, σε ολόκληρο τον κόσμο, στο οποίο οι μαθητές, όχι μόνο δεν ψάχνουν τρόπο να «γλιτώσουν» μάθημα, αλλά ζητούν από τους καθηγητές να εντάξουν περισσότερες ώρες στο ημερήσιο πρόγραμμα.

Όσο κι αν αυτό φαντάζει σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας, το εν λόγω σχολείο κατάφερε, μέσα από την ενίσχυση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, την αγορά και τη διάθεση υπολογιστών τελευταίας τεχνολογίας και άλλων μηχανημάτων, που βελτιώνουν τις δεξιότητες των παιδιών, να γίνει σημείο αναφοράς για τους μαθητές και τις μαθήτριες που διψούν για μάθηση.

Μάλιστα, στόχος της διεύθυνσης του σχολείου είναι τα παιδιά να… πετάξουν τα σακίδιά τους και να κουβαλούν μόνο ένα USB stick, στο οποίο θα αποθηκεύονται η διδακτέα ύλη και οι εργασίες τους!

Από την τεχνολογία στη φύση

Εκτός από την τεχνολογία, όμως, τα παιδιά έρχονται και σε επαφή με τη φύση, αφού στο σχολείο λειτουργεί αγρόκτημα.

Το σχολείο διαθέτει περίπου 200 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, τα οποία και νοικιάζει σε αγρότες και το ενοίκιο προορίζεται για να καλύψει τις ανάγκες του σχολείου στην κατασκευή ή και την αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών, στην αγορά εξοπλισμού, στη διοργάνωση εκδηλώσεων για τα παιδιά, στη συμμετοχή των παιδιών σε αθλητικές διοργανώσεις ή και στην κάλυψη βασικών αναγκών διαβίωσης.

Όπως εξηγεί η αναπληρώτρια διευθύντρια Νουρσέν Ισούφοβα, πέρα από την «επιχειρηματική» δραστηριότητα, το σχολείο λαμβάνει, επίσης, μέρος σε ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, διεκδικώντας κονδύλια που θα βελτιώσουν περισσότερο τη ζωή των μαθητών.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι τα περισσότερα παιδιά στο δημοτικό σχολείο Dr. Petar Beron μεγαλώνουν μακριά από τους γονείς τους, οι οποίοι είναι οικονομικοί μετανάστες σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Την ανατροφή τους αναλαμβάνουν παππούδες και γιαγιάδες, αλλά και το σχολείο, που τους δίνει, πέρα από τα προβλεπόμενα, και μια μεγάλη αγκαλιά συντροφικότητας, αγάπης και κατανόησης.

σχολειο βαλκανια

Στον κόσμο της κβαντικής φυσικής από… νήπια!

Την ίδια ώρα στην Κροατία το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να φέρει τα παιδιά κοντά στον κόσμο της επιστήμης, βοηθώντας τα να κατανοήσουν και να επεξεργαστούν σύνθετες έννοιες, τις οποίες διδάσκουν με έναν… παιχνιδιάρικο τρόπο.

Το σχετικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται σε δημόσια νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της Κροατίας έχει τίτλο «Επαγγέλματα του 21ου αιώνα» και στη διάρκεια του οργανώνονται εργαστήρια με πρωταγωνιστές τα… νήπια. Τα παιδιά εισήχθησαν στον κόσμο της κβαντικής φυσικής, έμαθαν τις αρχές του Νεύτωνα, πειραματίστηκαν σε όποια πρόκληση τους δόθηκε και συνδύασαν τη μάθηση με την ψυχαγωγία!

«Ακόμη και στις πιο ανεπτυγμένες χώρες, το σύστημα εκπαίδευσης δεν μπορεί να ακολουθήσει την εξαιρετικά ταχεία εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας και γι’ αυτό πρέπει να αναπτυχθούν μέθοδοι που θα δώσουν στα παιδιά μια εικόνα για τις περιοχές αυτές και θα τα παρακινήσουν να στραφούν σε σύγχρονα επαγγέλματα από μικρή ηλικία», δήλωσε ο συντονιστής της Σχολής Επιστημών του Ζάγκρεμπ Ντάλιμπορ Ντάαρ, επισημαίνοντας ακόμη πως, για τα παιδιά που ζουν έξω από τις μεγάλες πόλεις είναι πολύ πιο δύσκολο να έχουν τις ίδιες εκπαιδευτικές προοπτικές. «Γι’ αυτόν τον λόγο, η εκπαιδευτική διαδικασία στις μικρές κοινότητες πρέπει να αποκτήσει νέα ποιότητα. Σε αυτό το σημείο έρχεται το πρόγραμμα “Επαγγέλματα του 21ου αιώνα”, που έχει στο επίκεντρό του την επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική, την τέχνη και τα εφαρμοσμένα μαθηματικά», εξήγησε.

Διαβάστε επίσης: Ήρωας ετών πέντε έσωσε την αδερφή και το σκύλο του από το φλεγόμενο δωμάτιό του

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This