Tα βασικά σημεία του σχεδίου Τραμπ για την λήξη του πολέμου στην Ουκρανία παρουσιάζει το CNN. Όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο, ο διορισμός του Κιθ Κέλογκ ως ειδικού απεσταλμένου στο Κίεβο συνδέεται ευθέως με την παρουσίαση από μέρους του στο Ινστιτούτο Πολιτικής America First λεπτομερειών για την ειρηνευτική διαδικασία.
Τον περασμένο Μάιο, ο 80χρονος πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ είχε συντάξει ένα κείμενο (America First approach is key to national security), στο οποίο τόνιζε πως πρόκειται για «μια κρίση που μπορεί να αποφευχθεί, η οποία, λόγω των ανίκανων πολιτικών της κυβέρνησης Μπάιντεν, έχει «μπλέξει» την Αμερική σε έναν ατελείωτο πόλεμο».
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έγραψε για τον Κέλογκ στην πλατφόρμα Truth Social:
«Είμαι πολύ χαρούμενος που προτείνω τον στρατηγό Keith Kellogg να υπηρετήσει ως Βοηθός του Προέδρου και Ειδικός Απεσταλμένος για την Ουκρανία και τη Ρωσία. Μαζί θα εξασφαλίσουμε την ΕΙΡΗΝΗ ΜΕΣΩ ΔΥΝΑΜΗΣ και θα κάνουμε την Αμερική και τον κόσμο ΞΑΝΑ ΑΣΦΑΛΗ!»
Tα 6 σημεία του σχεδίου
- Ο Μπάιντεν θα μπορούσε να δώσει ισχυρότερα όπλα στην Ουκρανία, ωστόσο, δεν έπραξε ούτε αυτό. Οι κινήσεις του ήταν «πολύ λίγες» και «πολύ καθυστερημένες». Η προσέγγιση Τραμπ – Πούτιν θα επιτρέψει την σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας.
- Καμία περαιτέρω ανέμειξη των ΗΠΑ στην σύγκρουση. Τα αποθέματα όπλων μειώνονται αφήνοντας τις ΗΠΑ δυνητικά εκτεθειμένες σε άλλη σύρραξη, όπως με την Κίνα για την Ταϊβάν. Οι Ρεπουμπλικάνοι υπογραμμίζουν επί μακρόν ότι η μεγαλύτερη απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα δεν είναι η Ρωσία, αλλά η επέκταση της επιρροής της Κίνας.
- Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να ανασταλεί επ’ αόριστον «ως αντάλλαγμα για μια συνολική και βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία με εγγυήσεις ασφαλείας» για το Κίεβο. Ο Κέλογκ εκτιμά πως η «επίσημη πολιτική των ΗΠΑ» θα πρέπει να μεταβληθεί και να στραφεί στην «επιδίωξη κατάπαυσης του πυρός και την διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων».
- Όποια βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία στομέλλον θα δίδεται μόνον με την μορφή δανείων και θα εξαρτάται από την πορεία της διαπραγμάτευσης με την Ρωσία. Το Κίεβο οφείλει να αποδεθτεί τις συνομιλίες, καθώς σε άλλη περίπτωση τα χρήματα θα κοπούν. Οι ΗΠΑ θα εξοπλίζουν την Ουκρανία σε βαθμό που να μπορεί να αμύνεται και να αποκρούει οποιαδήποτε ρωσική επίθεση πριν και μετά την ειρηνευτική συμφωνία.
- Οι πολεμικές συγκρούσεις σε ολόκληρη την γραμμή του μετώπου θα παγώσουν με κατάπαυση του πυρός και θα χαραχθεί μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη. Η Ρωσία θα λάβει ως αντάλλαγμα αρχικά περιορισμένη ελάφρυνση των κυρώσεων, και την πλήρη άρση εφόσον υπογραφεί μια ειρηνευτική συμφωνία αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Θα μπορούσε να επιβληθεί εισφορά στις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας προς ενίσχυση του Ταμείου για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
- Η Ουκρανία θα κληθεί να συμφωνήσει πως οποιαδήποτε ανάκτηση των χαμένων εδαφών θα μπορούσε να επιδιωχθεί μόνο μέσω της διπλωματίας στο μέλλον.
Πηγή φωτό: Truth Social Donald J. Trump
Δείτε επίσης:
- Κιθ Κέλογκ: Η επιλογή Τραμπ για τα ρωσο-ουκρανικά – Η «σχέση» του 80χρονου πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας με την Ελλάδα
- Ζελένσκι ικέτης: «Περιμένω τις προτάσεις του Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου»
- Αμερικανός απόστρατος: Από ποιον να ζητήσει όπλα η Ουκρανία; Από Βουλγαρία, Σλοβακία και Ελλάδα!
Οι Αμερικανοί τώρα καταλαβαίνουν ότι η Ρωσία δεν αστειεύεται και ότι μπορεί να εμπλακούν σε έναν πόλεμο που δεν μπορούν να τον κερδίσουν. Ποτέ δεν έχουν απειληθεί στο έδαφος τους στο παρελθόν. Επειδή είναι Αμερικανοί όμως , θα επιδιώξουν εκεχειρία , προσωρινή ανακωχή για σχεδιασμό κι αλλαγή σχεδίων στοχεύοντας πάντοτε στο ίδιο αποτέλεσμα. Την παγκόσμια κυριαρχία. Η Ρωσία έχει το πλεονέκτημα αυτήν την στιγμή στρατιωτικά , αν είναι προετοιμασμένη για συνέχιση και κλιμάκωση τότε η Αμερική θα πρέπει να εμπλακεί άμεσα για να μην καταρρεύσει η Ουκρανία. Ο τελευταίος πύραυλος των Ρώσων έχει γίνει ο μεγαλύτερος εφιάλτης των ηγετών εκείνων που έχει στο στόχαστρο η Ρωσία. Αν θέλει χτυπάει οποιονδήποτε , οπουδήποτε.