Βρετανία και Ε.Ε. ανοίγουν τις πόρτες τους στη Huawei και ο Τραμπ είναι στα… κάγκελα

Must Read

Ο πόλεμος δι’ αντιπροσώπων που έχει ξεσπάσει εδώ και μήνες μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας για το δίκτυο 5G συνεχίζεται, με επίκεντρο φυσικά τη σινική εταιρία τεχνολογίας Huawei.

Το γεγονός πως μετά τη Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ενωση ανοίγει τις πόρτες της στη Huawei φαίνεται πως στάθηκε αρκετό για να κάνει έξαλλο τον Ντόναλντ Τραμπ, και μάλιστα όχι τόσο με τις Βρυξέλλες όσο με τον ομοϊδεάτη του Μπόρις Τζόνσον.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας και ήταν έξαλλος για το γεγονός ότι ο Τζόνσον αποφάσισε να επιτρέψει στον κινεζικό κολοσσό να συμμετάσχει στην ανάπτυξη του δικτύου 5G. Επικαλούμενο αξιωματούχους στο Λονδίνο και στην Ουάσινγκτον, το δημοσίευμα περιγράφει πως ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν έξαλλος κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που έγινε την περασμένη εβδομάδα μετά την απόφαση του Λονδίνου να επιτρέψει στον κινεζικό κολοσσό να έχει έναν περιορισμένο ρόλο στην ανάπτυξη του βρετανικού δικτύου 5G, αψηφώντας τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της κυβέρνησης Τραμπ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένα άτομο με γνώση όσων συζητήθηκαν στην τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών είπε ότι ο Τραμπ έπαθε «αποπληξία». Ενας άλλος αξιωματούχος τόνισε στην εφημερίδα ότι η τηλεφωνική συνδιάλεξη ήταν «πολύ δύσκολη» και πως ο τόνος του Τραμπ εξέπληξε τους Βρετανούς αξιωματούχους. Σε ερώτηση για το δημοσίευμα, το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού απάντησε πως δεν είχε τίποτε να προσθέσει στην ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών για την απόφαση για τη Huawei. «Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία ομοϊδεατών χωρών να συνεργάζονται για τη διαφοροποίηση της αγοράς προκειμένου να σπάσει η κυριαρχία ενός μικρού αριθμού εταιριών» ανέφερε η ανακοίνωση, ανοίγοντας ίσως ένα νέο μέτωπο με τις ΗΠΑ.

Δείτε επίσης: Βίαιες συγκρούσεις στην Ουκρανία – Κάτοικοι αντιδρούν στη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό στην περιοχή τους (video)

Το μίσος του Τραμπ και η σύλληψη της κόρης του ιδιοκτήτη

Το μένος του Αμερικανού προέδρου για την κινεζική εταιρεία εντείνεται ολοένα και περισσότερο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι είχε ασκήσει εμπάργκο στην συγκεκριμένη εταιρεία ελέω των κατηγοριών που την ενέπλεκαν με υποθέσεις αντικατασκοπείας.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έθεσε τον περασμένο Μάιο την Huawei Technologies Co Ltd στη μαύρη λίστα των εταιριών, οι δραστηριότητες των οποίων προκαλούν ανησυχίες για την αμερικανική εθνική ασφάλεια.

Στη συνέχεια η αμερικανική κυβέρνηση περιόρισε τις πωλήσεις υλικών που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ προς την Huawei, αλλά και μικρού αριθμού υλικών που κατασκευάζονται στο εξωτερικό και περιέχουν αμερικανική τεχνολογία.

Μάλιστα, πριν ένα μήνα πραγματοποιήθηκε και η δίκη για την έκδοση στις ΗΠΑ της Μενγκ Ουάνγκζου της οικονομικής διευθύντριας της Huawei, του κινεζικού κολοσσού των τηλεπικοινωνιών, η οποία είχε συλληφθεί την 1η Δεκεμβρίου του 2018 κατόπιν αιτήματος των αμερικανικών αρχών.

Έκτοτε, οι σχέσεις ΗΠΑ/Καναδά-Κίνας έχουν βγει εκτός ορίων και η κόντρα τους μαίνεται με τη Huawei να ασκεί πιέσεις για να αποφευχθεί η έκδοση της Ουάνγκζου στις ΗΠΑ.

Ντόμινο

Επειτα από το πράσινο φως -αν και υπό περιορισμούς- του Λονδίνου, η Ευρωπαϊκή Ενωση άνοιξε με τη σειρά της την πόρτα της στην κινεζική Huawei για την ανάπτυξη του δικτύου 5G, δυσαρεστώντας εμφανώς τους Αμερικανούς. Η Huawei έσπευσε να χαιρετίσει την ανακοίνωση των Βρυξελλών, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για μια προσέγγιση «αντικειμενική και βασισμένη στα γεγονότα» σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του 5G, ενώ την ίδια ώρα η Ουάσινγκτον δεν εγκαταλείπει τις πιέσεις προς τους συμμάχους της να αποκλείσουν την κινεζική εταιρία, την οποία υποψιάζεται για κατασκοπία υπέρ του Πεκίνου: η Αυστραλία και η Ιαπωνία υπάκουσαν στα αμερικανικά κελεύσματα, αλλά η Ευρωπαϊκή Ενωση ανθίσταται, παρότι τελεί υπό την απειλή εμπορικού πολέμου εκ μέρους των ΗΠΑ. «Εμείς στην Ευρώπη τούς αποδεχόμαστε όλους, αλλά έχουμε κανόνες, αυτοί οι κανόνες είναι ξεκάθαροι, απαιτητικοί» δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Βιομηχανίας Τιερί Μπρετόν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της σειράς των μέτρων που θα λάβει η Ενωση για να εγγυηθεί την ασφάλεια των δικτύων 5G.

Αυτή η «εργαλειοθήκη», η οποία συγκροτήθηκε από όλα τα κράτη-μέλη της Ενωσης σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περιέχει οδηγίες για αυτό που πρέπει να γίνει ώστε να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι που αφορούν την εγκατάσταση των υποδομών της νέας κινητής τεχνολογίας 5G. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως οι οδηγίες αυτές, τις οποίες όλες οι χώρες υποσχέθηκαν να ακολουθήσουν, δεν είναι δεσμευτικές.

Κινεζική υπεροχή

Στη δεύτερη θέση παγκοσμίως στην αγορά των smartphones, η Huawei έχει επιβληθεί στην ανάπτυξη του υψηλής ταχύτητας 5G Mobile Internet απέναντι στις ανταγωνίστριές της, τη σουηδική Ericsson, τη φινλανδική Nokia και τη νοτιοκορεατική Samsung.

Σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα «L’ Echo», ο Ουόλτερ Τζι, επικεφαλής της Huawei Europe, δεν δίστασε την εκτίμηση πως είναι αδύνατον η εταιρία του να αποκλεισθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Εχουμε αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς και έχουμε θέσει στερεά θεμέλια τους τοπικούς τεχνολογικούς μας εταίρους, Η τεχνολογία μας είναι αιχμής και αντιπροσωπεύει μεγάλη εμπορική αξία στα μάτια των παρόχων. Ο αποκλεισμός δεν θα συμβεί» προέβλεψε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This