Κορωνοϊός! Πανικός στην Ιταλία με εικόνες κατοχής – Αδειάζουν ράφια στα σούπερ μάρκετ, κλείνουν σχολεία, μουσεία, ματαιώνουν αγώνες και καρναβάλια (video)

Must Read

Εποχές κατοχής θυμίζουν οι εικόνες από τα άδεια ράφια των σούπερ μάρκετ στο Μιλάνο, το οποίο έχει γεμίσει κρούσματα του κορωνοϊού.

Οι φωτογραφίες που έχουν κυκλοφορήσει προκαλούν πραγματικό τρόμο, αφού ομοιάζουν με καταστάσεις πολέμου, με τους κατοίκους της περιοχής να παίρνουν όσα περισσότερα τρόφιμα μπορούν προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τις μετακινήσεις τους στο δρόμο.

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, ζήτησε από τους πολίτες να μην καταληφθούν από πανικό και να ακολουθούν τις οδηγίες των κέντρων.

Δείτε επίσης: Και τέταρτος νεκρός στην Ιταλία από τον κορωνοϊό – Σε καραντίνα 10 πόλεις

 

Έξι τα θύματα, εκατοντάδες τα κρούσματα

Τα έξι έφτασαν τα θύματα του κορωνοϊού στην Ιταλία. Όπως μεταδίδει ο σταθμός Rai, τα δύο τελευταία θύματα ήταν 84 και 88 ετών νοσηλεύονταν τις τελευταίες ημέρες και εν τέλει κατέληξαν.

Την ίδια ώρα τα κρούσματα του ιού στη Βόρεια Ιταλία πολλαπλασιάζονται καθημερινά, έχουν φτάσει τα 229 και προκαλούν έντονη ανησυχία τόσο στην υπόλοιπη χώρα όσο και στις γειτονικές χώρες που σχεδιάζουν ήδη την παύση μετακινήσεων από και προς την Ιταλία.

Από αυτά του κρούσματα οι 99 νοσηλεύονται, οι 23 είναι στην εντατική και οι υπόλοιποι δε λαμβάνουν θεραπεία.

Τα κρούσματα αυτά καταγράφηκαν σε μικρές και μεγάλες πόλεις έξι περιοχών της Ιταλίας:

  • 112 στη Λομβαρδία (συμπεριλαμβάνονται δύο θάνατοι)
  • 22 στο Βένετο (συμπεριλαμβάνεται ένας θάνατος)
  • 9 στην περιφέρεια Αιμίλια-Ρωμάνια (ή Εμίλια-Ρομάνια)
  • 3 στο Πιεμόντε (ή Πεδεμόντιο)
  • 3 στο Τρεντίνο-Άλτο Άντιτζε
  • 3 στο Λάτσιο (ένας ασθενής έχει αναρρώσει)

Ο τεράστιος αριθμός κρουσμάτων έχει αναγκάσει τις αρχές να θέσουν σε καραντίνα τις εξής δέκα πόλεις:

  • Betonico
  • Castiglione D’ Adda
  • Castelgerundo
  • Maleo
  • Terranova dei Passerini
  • Codogno
  • San Fiorano
  • Somaglia
  • Fombio
  • Casalpusterlengo

Κλείνουν σχολεία και μουσεία

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία του Μιλάνου όπως ζήτησε ο δήμαρχος της πόλης καθ΄όλη την επόμενη εβδομάδα. Ένα προληπτικό μέτρο για να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση του ιού. Εξήγησε επίσης, ότι μπορεί να αναβληθούν μεγάλες εκθέσεις που είχαν προγραμματισθεί για το άμεσο μέλλον.

Στο μεταξύ, οι δημοτικές αρχές του Μιλάνου ανακοίνωσαν ότι για προληπτικούς λόγους πρόκειται να κλείσει ο καθεδρικός ναός του Μιλάνου, Ντουόμο. Παράλληλα, από αύριο σταματούν και οι λειτουργίες στις καθολικές εκκλησίες της πόλης.

Σύμφωνα, δε, με πολλά ιταλικά μέσα ενημέρωσης, εξετάζεται και η προσωρινή διακοπή λειτουργίας των μουσείων του Βατικανού, από τα μεγαλύτερα μουσειακά συγκροτήματα στην Ευρώπη.

Η δήμαρχος της Ρώμης, Βιρτζίνια Ράτζι, δε, ετοιμάζεται να υπογράψει απόφαση με την οποία αναστέλλονται οι διαγωνισμοί που είχαν προγραμματιστεί στην ιταλική πρωτεύουσα για πρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων, με τη συμμετοχή χιλιάδων υποψηφίων.

Ματαιώνονται αγώνες και το καρναβάλι

Έντονες φημολογίες περί διακοπής του πρωταθλήματος της Serie A αλλά και ματαίωσης των ευρωπαϊκών αγώνων των ιταλικών ομάδων που συμμετέχουν σε Champions League και Europa League έχουν εκδηλωθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Μάλιστα, ο αγώνας Ίντερ-Σαμπντόρια δεν διεξήχθη για προληπτικούς λόγους καθώς οι γηπεδούχοι εδρεύουν στο Μιλάνο. Ίδια στάση θα κρατήσει και η Ευρωλίγκα για την Αρμάνι Μιλάνο.

Σε αυτό το μήκος κύματος κινείται και το καρναβάλι της Βενετίας, που για λόγους ασφαλείας δε θα διεξαχθεί φέτος, παρά τις έντονες αντιδράσεις του κόσμου.

Μέτρα προφύλαξης από ταξιδιωτικά γραφεία

Την ταξιδιωτική οδηγία της για την Ιταλία ενημέρωσε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση, λόγω της εμφάνισης κρουσμάτων του κορωνοϊού (Covid-19).

Σύμφωνα με τη νέα οδηγία, το υπουργείο Εξωτερικών συμβουλεύει τους Γερμανούς οι οποίοι επιθυμούν να μεταβούν στην Ιταλία να απευθυνθούν στις κατά τόπους ιταλικές διπλωματικές αρχές, προκειμένου να ενημερωθούν για τις συνθήκες εισόδου και παραμονής στη χώρα.

Στο ίδιο πλαίσιο, η τοπική κυβέρνηση του Βερολίνου συνιστά στους Βερολινέζους οι οποίοι βρίσκονταν στις περιοχές της Ιταλίας που πλήττονται από την επιδημία ή ήρθαν σε επαφή με κάποιον που βρέθηκε εκεί πρόσφατα, να επικοινωνήσουν με γιατρό. Για τον σκοπό αυτό έχει τεθεί σε λειτουργία και ειδική τηλεφωνική γραμμή.

«Οι μετακινήσεις στο εσωτερικό της Ευρώπης είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν, λόγω των πολλών διαφορετικών οδών», δήλωσε εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι «οι περιορισμοί που έχει επιβάλει η Ιταλία βοηθούν ήδη σημαντικά», τονίζοντας ότι περαιτέρω μέτρα θα πρέπει να εξετασθούν σε ομοσπονδιακό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όσο για την Ελλάδα, κατόπιν εντολής της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, αναστέλλονται όλες οι εκπαιδευτικές εκδρομές που προγραμματίζονταν και προγραμματίζονται προς την Ιταλία, μέχρι νεωτέρας.

Η κ. Κεραμέως δήλωσε σχετικά: «Μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού σε περιοχές της γειτονικής χώρας και τη σχετική εισήγηση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, δρούμε προληπτικά, προστατεύουμε τους μαθητές, τους φοιτητές, τους σπουδαστές και τους εκπαιδευτικούς μας από τη μεταδοτική νόσο. Προτεραιότητα έχει πάντα η προστασία των πολιτών και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας της χώρας».

Σχετικές εγκύκλιοι θα σταλούν σε όλες τις δομές εκπαίδευσης.

Μόνο με στενούς συγγενείς οι γάμοι και οι κηδείες

Ακραία είναι τα μέτρα που λαμβάνονται για όλες τις κοινωνικές υποχρεώσεις των κατοίκων, προκειμένου να εξαλειφθεί οποιαδήποτε πιθανότητα μετάδοσης του ιού.

Μόνο οι απαραίτητοι και πιο στενοί συγγενείς θα επιτρέπεται να παρευρίσκονται στους προγραμματισμένους γάμους καθώς και στις κηδείες που λαμβάνουν χώρα στη Βόρεια Ιταλία.

 

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This