ΗΠΑ: «Εμφύλιος» στους Δημοκρατικούς με τρόπαιο το χρίσμα

Must Read

Οι Δημοκρατικοί πήραν μια βαθιά ανάσα μετά το αποτέλεσμα της «Σούπερ Τρίτης». H ολική επαναφορά του Τζο Μπάιντεν είναι γεγονός, κατά πολλούς μια βιώσιμη επιλογή απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ. Στην πραγματικότητα όμως η επικράτησή του σηματοδοτεί την έναρξη μιας εσωτερικής σύγκρουσης στο κόμμα των Δημοκρατικών με δύο πρωταγωνιστές. Ο Μπάιντεν σάρωσε τις νότιες πολιτείες και το Τέξας, περιοχές που κατά πάσα πιθανότητα θα δώσουν την ψήφο τους στον Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Μπέρνι Σάντερς κέρδισε σε δυτικές πολιτείες, ανάμεσά τους η Καλιφόρνια. Μεταξύ των μειονοτήτων που παίζουν καθοριστικό ρόλο στις εκλογές, ο Σάντερς έχει με το μέρος του τους Λατίνους, ο Μπάιντεν τους Αφροαμερικανούς. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οι διαιρέσεις εντός του Δημοκρατικού Κόμματος δεν είναι μόνο οι γνωστές ιδεολογικές γραμμές, οι διαφορετικές σχολές σκέψεις και το χάσμα γενεών. Προέρχονται επίσης από περιφερειακές και φυλετικές ρωγμές σε ένα κόμμα που είναι παθιασμένο με την ταυτότητα.

Ο Μπάιντεν διέψευσε όλους όσοι θεωρούσαν πως η προεκλογική του εκστρατεία δεν είχε τύχη απέναντι στις ριζοσπαστικές προτάσεις του Μπέρνι Σάντερς. Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, εκλεκτός του Ομπάμα, νίκησε σε εννέα από τις 14 πολιτείες, οι οποίες ψήφισαν για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος: Τέξας, Τενεσί, Βιρτζίνια, Βόρεια Καρολίνα, Αλαμπάμα, Οκλαχόμα, Άρκανσο, Μασαχουσέτη και Μινεσότα. «Αυτοί που τους έριξαν κάτω, τους ξέγραψαν, τους άφησαν πίσω. Αυτή είναι η δική σας προεκλογική εκστρατεία. Πριν λίγες ημέρες, ο Τύπος είπε πως η καμπάνια μας είναι νεκρή. Κι έπειτα ήρθε η Νότια Καρολίνα. Και τότε είχαν κάτι να πουν γι’ αυτό», δήλωσε ο Μπάιντεν ενώπιον ενός ενθουσιώδους κοινού στο Λος Άντζελες και παρά το ότι η ομιλία του διεκόπη προσωρινά από ακτιβιστές κατά της παραγωγής γαλακτοκομικών.

Μπλούμπεργκ και Γουόρεν στηρίζουν Μπάιντεν

Από την πλευρά του, ο Μπέρνι Σάντερς, αν και δεν είχε τις επιδόσεις που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις, εν τούτοις κατάφερε μια σημαντική νίκη, στην Καλιφόρνια, η οποία δίνει τον μεγαλύτερο αριθμό αντιπροσώπων για το συνέδριο του Ιουλίου (415). Ο γερουσιαστής από το Βερμόντ κέρδισε επίσης στην πολιτεία του, στο Κολοράντο, αλλά και στη Γιούτα. Μιλώντας σε οπαδούς του στο Μπέρλινγκτον του Βερμόντ, ο Σάντερς θυμήθηκε ότι και πριν από 31 χρόνια, όταν είχε εκλεγεί δήμαρχος της πόλης, κάποιοι του έλεγαν ότι ήταν αδύνατο – όπως του λένε και τώρα. Σήμερα ο γερόλυκος που πέρασε από την αμερικανική «αριστερά» στους Δημοκρατικούς, ο 78χρονος Μπέρνι Σάντερς διεκδικεί για δεύτερη φορά το χρίσμα για τις προεδρικές εκλογές.

Η αμερικανική επιχειρηματική ελίτ και όχι μόνο έχει δείξει ήδη την αποστροφή της για τον Σάντερς. Ανάμεσα σε αυτούς που δεν υποστηρίζουν την εκλογή του είναι η Χίλαρι Κλίντον που επέκρινε την προεκλογική εκστρατεία του πρώην αντιπάλου της σε ένα νέο ντοκιμαντέρ στο οποίο δηλώνει ότι ως γερουσιαστής δεν κατάφερε πολλά διότι «κανείς δεν τον συμπαθούσε»!

Δείτε επίσης: Ισλανδία, η χώρα των Βίκινγκς και των εκπλήξεων (video)

Ο Μπάιντεν αμέσως μετά τη νίκη του συγκέντρωσε ποσό ύψους 7,1 εκατομμυρίων δολαρίων από δωρεές μέσω του διαδικτύου μέσα σε 42 ώρες, όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη. Το ποσό αυξάνει θεαματικά τα ταμειακά διαθέσιμα της εκστρατείας του κεντρώου Μπάιντεν, η οποία δυσκολευόταν μέχρι πρότινος να συναγωνιστεί εκείνες των άλλων υποψηφίων και ειδικά του Μπέρνι Σάντερς. Πλέον Σάντερς και Μπάιντεν θα επιδοθούν σε έναν αγώνα πόρτα – πόρτα από Πολιτεία σε Πολιτεία μέχρι την ώρα του συνεδρίου του Δημοκρατικού κόμματος τον Ιούλιο.

Η «σούπερ Τρίτη» σηματοδότησε όμως άλλη μια αποχώρηση από την κούρσα διεκδίκησης του χρίσματος. Ο Μάικ Μπλούμπεργκ έβαλε τέλος στην εκστρατεία του αφού ξόδεψε 500 εκατ. δολάρια και δήλωσε πως θα υποστηρίξει τον Τζο Μπάιντεν. Στον ίδιο δρόμο και η γερουσιαστής από τη Μασαχουσέτη Ελίζαμπεθ Γουόρεν που απέσυρε την υποψηφιότητά της.

Η προοδευτική γερουσιαστής, το πρόγραμμα της οποίας μοιάζει με αυτό του Μπέρνι Σάντερς, γνώρισε μεγάλη ήττα την Τρίτη, στη μεγάλη εκλογική βραδιά κατά την οποία ψήφιζαν 14 πολιτείες. Σε καμιά από τις 14 πολιτείες δεν ήρθε πρώτη ή δεύτερη, συμπεριλαμβανομένης της γενέτειράς της Μασαχουσέτης, όπου κατέλαβε μόλις την τρίτη θέση. Είχαν προηγηθεί οι Πιτ Μπούτιτζιτζ και Έιμι Κλομπουσάρ, οι οποίοι δήλωσαν πως θα στηρίξουν Μπάιντεν.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This