ΑΡΧΙΚΗΚΟΣΜΟΣΑλβανία: Αυτός είναι ο ουρανοξύστης 18 ορόφων στα Τίρανα που πήρε... ειδική πολεοδομική εξαίρεση

Αλβανία: Αυτός είναι ο ουρανοξύστης 18 ορόφων στα Τίρανα που πήρε… ειδική πολεοδομική εξαίρεση

Ο κατασκευαστής έλαβε κρατικά έργα ύψους 1,8 εκατ. ευρώ για κατεδαφίσεις κτιρίων μετά τον σεισμό του 2019

Μια ακόμη πανύψηλη κατασκευή πρόκειται να προστεθεί στην περιοχή του πρώην Μπλοκ στα Τίρανα της Αλβανίας, περιορίζοντας περαιτέρω τους διαθέσιμους χώρους σε μια ζώνη ήδη επιβαρυμένη από την υπερβολική δόμηση.

Ο ουρανοξύστης, με την ονομασία “Grey Moon Tower”, θα έχει ύψος 18 ορόφων και 4 υπόγεια επίπεδα στάθμευσης, στην οδό “Sulejman Delvina”. Το έργο χρηματοδοτείται από την εταιρεία “Babasi Coo shpk”, που ανήκει στον επιχειρηματία Ντριτσίν Μπαμπάσι, ενώ τον σχεδιασμό έχει αναλάβει το “X Plan Studio”. Το κτίριο θα περιλαμβάνει τόσο κατοικίες όσο και εμπορικούς χώρους.

Η συνολική επιφάνεια κατασκευής θα φτάσει τα 10.500 τ.μ., ξεπερνώντας κατά πολύ το αρχικό πολεοδομικό σχέδιο του Δήμου Τιράνων (PPV), που όριζε μέγιστο ύψος 7 ορόφων για τη συγκεκριμένη περιοχή. Για να παρακάμψει αυτόν τον περιορισμό, ο Μπαμπάσι απευθύνθηκε στην κυβέρνηση, η οποία του χορήγησε ειδική πολεοδομική εξαίρεση, εγκρίνοντας την άδεια στις 2 Ιουλίου 2024.

Η πρακτική της έγκρισης εξαιρέσεων από το πολεοδομικό σχέδιο έχει γίνει πλέον συνήθης στο πρώην Μπλοκ, όπου βρίσκονται τουλάχιστον 12 ακόμη ουρανοξύστες υπό κατασκευή. Ο Μπαμπάσι, πρώην βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας και πρώην πρόεδρος του ΚΦ Τίρανα, είναι γνωστός στον χώρο των κατασκευών και των λατομείων. Έχει λάβει άδειες εκμετάλλευσης σε περιοχές όπως η Κρούγια και η Σκόδρα, ενώ συμμετέχει στην εταιρεία “Vlora Stone”.

Επιπλέον, όπως αναφέρει το himara.gr, ο Μπαμπάσι συνεργάζεται με την οικογένεια Ντουλάκου στο τουριστικό συγκρότημα “Gone Perivol” στο Δυρράχιο και την Αυλώνα. Παράλληλα, η εταιρεία του έλαβε κρατικά έργα ύψους 1,8 εκατ. ευρώ για κατεδαφίσεις κτιρίων μετά τον σεισμό του 2019.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο “Grey Moon Tower” ήδη κατασκευάζεται, σε σημείο όπου προηγουμένως υπήρχε διώροφο κατάστημα και χώρος στάθμευσης. Η πυκνή δόμηση στην περιοχή εγείρει ερωτήματα για τη βιωσιμότητα της αστικής ανάπτυξης και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης των Τιράνων.

*Φωτογραφίες “Χ” citizens.al

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαβάστε ακόμα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ
ΕΓΚΥΡΑ ΚΑΙ
ΕΓΚΑΙΡΑ
Εγγράψου στα κανάλια
ενημέρωσης του Newsbreak

Διαβάστε επίσης