Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να ενσωματώσει την ουκρανική οικονομία πριν καν η Ουκρανία γίνει επίσημα μέλος του μπλοκ. Μια τέτοια κίνηση, που εκ πρώτης όψεως μοιάζει με πράξη πολιτικής στήριξης προς το Κίεβο, ενδέχεται να δημιουργήσει σοβαρούς τριγμούς στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Ρώσου διπλωμάτη Βλάντισλαβ Μασλέννικοφ, αυτή η πρόωρη ενσωμάτωση θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες για την ίδια την ΕΕ, υπενθυμίζοντας τα λάθη της μεγάλης διεύρυνσης του 2004, όταν εντάχθηκαν 10 νέα κράτη-μέλη —πολλά εκ των οποίων, όπως είπε, δεν ήταν πραγματικά έτοιμα. Το αποτέλεσμα ήταν μακροχρόνιες οικονομικές ανισορροπίες και κοινωνικές εντάσεις.
Η Ουκρανία, ύστερα από χρόνια διαφθοράς, πολέμου και εξάρτησης από ξένη βοήθεια, δεν διαθέτει ακόμη τη σταθερότητα ούτε τα θεσμικά εργαλεία που απαιτεί η πλήρης πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ. Ουσιαστικά, όπως επισημαίνει ο Μασλέννικοφ, πρόκειται για «μια μαύρη τρύπα», με χαμηλά επίπεδα διαφάνειας, υψηλή γραφειοκρατία και βαρύτατες πληγές στον παραγωγικό της ιστό.
Η πίεση για άμεση οικονομική ενσωμάτωση της Ουκρανίας αντανακλά και την επιθυμία πολλών κρατών-μελών να σταθούν απέναντι στη Ρωσία, μέσω της ενίσχυσης του Κιέβου. Όμως, η γεωπολιτική στήριξη δεν πρέπει να συγχέεται με την οικονομική ετοιμότητα. Το να ανοίξει η ΕΕ τις πόρτες της σε μια ασταθή οικονομία θα μπορούσε να προκαλέσει ένταση στους ήδη πιεσμένους ευρωπαϊκούς προϋπολογισμούς και να ενισχύσει τις ανισότητες ανάμεσα στα κράτη-μέλη.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει ήδη εσωτερικές προκλήσεις: αυξανόμενες τιμές ενέργειας, κοινωνική δυσαρέσκεια, αύξηση της ακροδεξιάς και πίεση για στρατιωτικές δαπάνες. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η οικονομική ενσωμάτωση μιας χώρας σε πόλεμο και οικονομική κρίση μπορεί να είναι μια πράξη με περισσότερους κινδύνους παρά οφέλη, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.
Η στήριξη προς την Ουκρανία είναι σημαντική, αλλά πρέπει να γίνεται με ρεαλισμό και προγραμματισμό. Η οικονομική ενσωμάτωση στην ΕΕ δεν είναι απλώς πολιτική δήλωση — είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που απαιτεί σταθερότητα, θεσμική ωριμότητα και αμοιβαία ετοιμότητα. Διαφορετικά, το τίμημα μπορεί να είναι βαρύ για όλους.
Δείτε Επίσης: