Financial Times: Πρόταση για τον τερματισμό του πολέμου κατέθεσε ο Πούτιν στον Τραμπ – Πρόθυμη για υποχωρήσεις η Μόσχα!

Ο Ρώσος πρόεδρος δεν σκοπεύει να κάνει πίσω στο ζήτημα της Κριμαίας

Must Read

Σαφώς πιο διαλλακτικός παρουσιάζεται τελευταίως ο Βλαντίμιρ Πούτιν, όσον αφορά στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς φέρεται να προσφέρθηκε να σταματήσει την εισβολή πέρα από την τρέχουσα γραμμή του ρωσο-ουκρανικού μετώπου, στο πλαίσιο των εντατικών προσπαθειών για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των «Financial Times», πηγές ανέφεραν στην καθημερινή βρετανική εφημερίδα πως, κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Αγία Πετρούπολη νωρίτερα μέσα στον μήνα, ο Ρώσος πρόεδρος είπε στον ειδικό απεσταλμένο του Τραμπ Στιβ Γουίτκοφ ότι η Μόσχα θα μπορούσε να παραιτηθεί από τις διεκδικήσεις της σε περιοχές τεσσάρων εν μέρει κατεχόμενων ουκρανικών περιοχών που παραμένουν υπό τον έλεγχο του Κιέβου.

Η συγκεκριμένη πρόταση είναι η πρώτη επίσημη ένδειξη από πλευράς Πούτιν, από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, ότι η Ρωσία θα μπορούσε να «κάνει πίσω» από τις απαιτήσεις της για τον τερματισμό της εισβολής. Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ έχουν -έκτοτε- διατυπώσει ιδέες για μια πιθανή διευθέτηση, η οποία θα περιλαμβάνει την αναγνώριση από την Ουάσινγκτον της ρωσικής ιδιοκτησίας της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας, καθώς και την αναγνώριση του de facto ελέγχου του Κρεμλίνου στα τμήματα των τεσσάρων περιοχών που κατέχει σήμερα.

Σύμφωνα με το άρθρο των «FT», Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι ο Πούτιν πιθανόν να χρησιμοποιήσει την πρωτοφανή αυτή παραχώρηση ως «δόλωμα» για να δελεάσει τον Τραμπ να αποδεχθεί τις άλλες απαιτήσεις της Ρωσίας και να τις επιβάλει στην Ουκρανία ως «τετελεσμένα» γεγονότα.


Στο μεταξύ, αύριο, Τετάρτη 23/4, είναι προγραμματισμένη μια κρίσιμη συνάντηση Ουκρανών με Ευρωπαίους και Αμερικανούς αξιωματούχους στο Λονδίνο, προκειμένου να συζητηθούν οι διάφορες ειρηνευτικές προτάσεις. Ωστόσο, ο Γουίτκοφ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο φέρονται να έχουν αποσυρθεί από την εν λόγω συνάντηση, με τον Κιθ Κέλογκ, ειδικό απεσταλμένο του Τραμπ για την Ουκρανία, πάντως, να αναμένεται να δώσει το «παρών».

Σύμφωνα δε με ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Γουίτκοφ αναμένεται να επισκεφθεί τη Μόσχα μέσα στην εβδομάδα. «Οι εντατικές εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Μιλάμε με τους Αμερικανούς. Η δουλειά είναι δύσκολη και απαιτεί πολύ χρόνο, οπότε είναι δύσκολο να περιμένουμε άμεσα αποτελέσματα και η δουλειά δεν μπορεί να γίνει δημόσια», δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους «FT».

Σε ανάρτησή του την Κυριακή του Πάσχα, ο Τραμπ ανέφερε ότι ελπίζει η Ουκρανία και η Ρωσία «να κάνουν μια συμφωνία αυτή την εβδομάδα» και στη συνέχεια «να αρχίσουν να εργάζονται με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, οι οποίες ευημερούν, και να κάνουν μια περιουσία!».

Επιθυμία του Λευκού Οίκου είναι οι ιδέες που έχουν εκφράσει κατά καιρούς οι ΗΠΑ να αποτελέσουν το περίγραμμα μιας πιθανής συμφωνίας, ωστόσο, σήμερα, Τρίτη του Πάσχα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την ότι δεν έχει λάβει πρόταση από τον Τραμπ που να περιγράφει συγκεκριμένα βήματα για τον τερματισμό του πολέμου. «Υπάρχουν μηνύματα, ιδέες, συζητήσεις, αλλά δεν πρόκειται για επίσημη πρόταση», δήλωσε σχετικά ο Ουκρανός πρόεδρος και πρόσθεσε πως «στην περίπτωση που έρθει μια τέτοια επίσημη πρόταση, θα απαντήσουμε». Επανέλαβε, ωστόσο, πως ο ίδιος θα είναι έτοιμος για απευθείας συνομιλίες με τον Πούτιν, μόλις υπάρξει κατάπαυση του πυρός.


Η Ουκρανία «καλοβλέπει» τις προτάσεις των ΗΠΑ

Ανώτεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους «FT» ότι ήταν δεκτικοί σε ορισμένες από τις ιδέες που διατυπώθηκαν από τον Τραμπ και την ομάδα του, χωρίς, πάντως, να διευκρινίσουν ποιες ήταν αυτές.

Οι προτάσεις των ΗΠΑ περιλαμβάνουν την ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού ειρηνευτικού αποσπάσματος στην Ουκρανία, καθώς και μιας ξεχωριστής, μη νατοϊκής στρατιωτικής δύναμης στην περιοχή, η οποία θα βοηθήσει στην παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός κατά μήκος μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης που θα καλύπτει το σύνολο της γραμμής του μετώπου, μήκους άνω των 1.000 χιλιομέτρων.

Η δύναμη αυτή θα συνεργάζεται από κοινού με τις ουκρανικές και ρωσικές δυνάμεις που παρακολουθούν την εκεχειρία στις αντίστοιχες πλευρές της λεγόμενης γραμμής επαφής. Με βάση μια πιθανή συμφωνία, η Ουκρανία θα δεσμευτεί ότι δεν θα ανακαταλάβει με τη βία τα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη, ενώ η Ρωσία θα συμφωνήσει να σταματήσει την αργή προέλαση του στρατού της.

Δεν είναι σαφές εάν ο Τραμπ έχει ζητήσει από την Ουκρανία να αναγνωρίσει επίσημα την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Ωστόσο, σήμερα ο Ζελένσκι επανέλαβε τη θέση του για τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας, λέγοντας ότι «η Ουκρανία δεν θα αναγνωρίσει την κατοχή της Κριμαίας. Είναι το έδαφός μας, το έδαφος του λαού της Ουκρανίας, δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε εδώ».


«Παζάρι» Μόσχας – Ουάσιγκτον με «φόντο» τον έλεγχο της Ουκρανίας

Από την πλευρά της, η Ρωσία φέρεται να απέρριψε ορισμένες από τις προτάσεις των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής παρουσίας χωρών του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

Γνωρίζοντες το θέμα δήλωσαν στους «FT» ότι ο Πούτιν θα ήταν -ενδεχομένως- διατεθειμένος να υποχωρήσει στο προηγούμενο αίτημά του για πλήρη έλεγχο των τεσσάρων μετωπικών ουκρανικών περιοχών –Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια– εάν οι ΗΠΑ έκαναν ευρύτερες γεωπολιτικές παραχωρήσεις στη Μόσχα, όπως η αναγνώριση του ελέγχου της Κριμαίας και η παρεμπόδιση της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Αν και η Ρωσία υποχώρησε από μέρος των εδαφών που κατέλαβε το φθινόπωρο του 2022, ο Πούτιν δήλωσε πέρυσι ότι δεν θα δεχόταν καμία ειρηνευτική συμφωνία, εκτός εάν η Ουκρανία απέσυρε τα στρατεύματά της από τις γραμμές του μετώπου και έδινε στη Ρωσία τον πλήρη έλεγχο των τεσσάρων επαρχιών – συμπεριλαμβανομένης της Ζαπορίζια, την οποία η Ρωσία ουδέποτε κατέλαβε, αλλά στην οποία επιτίθεται τακτικά.

Σημειώνεται πως τα προηγούμενα ρωσικά αιτήματα για μια ειρηνευτική συμφωνία, περιλάμβαναν την υπόσχεση της Ουκρανίας να παραμείνει ουδέτερη και να εγκαταλείψει τις νατοϊκές της φιλοδοξίες, την αναγνώριση των ρωσικών διεκδικήσεων επί των προσαρτημένων εδαφών, την ανακούφιση από τις δυτικές κυρώσεις και τη μείωση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα κράτη μέλη που βρίσκονται κοντά στη Ρωσία.


Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img
spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This