Ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν οι στιγμές που εκτυλίχθηκαν στην Ρώμη το πρωί του Σαββάτου στο «ύστατο χαίρε» στον Πάπα Φραγκίσκο.
Ανάμεσα σε αυτές θα μπορούσε να είναι ο ψαλμός «Χριστός Ανέστη» που ακούστηκε στην ελληνική γλώσσα ενώ ακολούθησε η ανάγνωση του Ευαγγελίου επίσης στα Ελληνικά.
Δείτε στους παρακάτω σύνδεσμους το συγκεκριμένο σημείο της τελετής:
Δείτε επίσης:
Τετ α τετ Τραμπ-Ζελένσκι πριν από την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου
Παρακολουθήστε ζωντανά την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου
Πάπας Φραγκίσκος: Οι λεπτομέρειες της κηδείας – Ποιοι αρχηγοί κρατών είναι στη Ρώμη
Τό Χριστός Ανέστη εψάλη από Ουνίτες
Στην Ιταλία Ουνίτες;
________________________________________________________
Πάπας Φραγκίσκος: Γιατί έψαλλαν το «Χριστός Ανέστη» στα Ελληνικά στην κηδεία του Ποντίφικα
Η εξόδιος ακολουθία και η ταφή του Πάπα Φραγκίσκου πραγματοποιούνται με βάση ένα αυστηρό τελετουργικό, τιμώντας τόσο την παράδοση όσο και την απλότητα που χαρακτήρισε τη διακονία του.
Το Χριστός Ανέστη εψάλη στα ελληνικά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου λίγο πριν ολοκληρωθεί η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου. Παράλληλα κατά τη διάρκεια της κηδείας διαβάστηκε στα ελληνικά και το ευαγγέλιο.
Φέτος το Πάσχα Καθολικών και Ορθοδόξων συνέπεσε, αλλά αυτό ήταν και μια ένδειξη και αναφορά στην επιθυμία του Φραγκίσκου για κοινό εορτασμό του Πάσχα.
Υπενθυμίζεται ότι η εξόδιος ακολουθία και η ταφή του Ποντίφικα πραγματοποιούνται με βάση ένα αυστηρό τελετουργικό, τιμώντας τόσο την παράδοση όσο και την απλότητα που χαρακτήρισε τη διακονία του.
Η τελετή ξεκίνησε με το «Αιωνία η μνήμη». Η πρώτη ανάγνωση προέρχεται από τις Πράξεις των Αποστόλων και αφορά τη διήγηση του Πέτρου για τα γεγονότα της Ιουδαίας – δηλαδή το Πάθος, το Θάνατο και την Ανάσταση του Χριστού.
Η λειτουργία περιελάμβανε δύο τελικές δεήσεις: μία για τη Ρωμαϊκή Επισκοπή και μία για τις Ανατολικές Εκκλησίες.
Οι Ανατολικές Καθολικές Εκκλησίες είναι αυτόνομες, διατηρούν τα δικά τους λειτουργικά έθιμα και γλώσσες, αλλά βρίσκονται σε πλήρη κοινωνία με τη Ρώμη και αναγνωρίζουν τον Πάπα ως ηγέτη τους. Η ψαλμωδία του «Χριστός Ανέστη» στα ελληνικά αποτελεί ένδειξη της κοινής πίστης στην Ανάσταση του Χριστού και της ενότητας μεταξύ των διαφόρων παραδόσεων της Καθολικής Εκκλησίας.
Το Χιρστός Ανέστη είχε ακουστεί και στην κηδεία του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’.
in.gr