Οι ΗΠΑ και η Ουκρανία κατέληξαν τελικά σε συμφωνία για τους φυσικούς πόρους. Μια συμφωνία η οποία υπεγράφη δίνοντας τέλος στο μίνι σήριαλ που πήγε να δημιουργηθεί.
Η συμφωνία θα παρέχει στις ΗΠΑ προνομιακή πρόσβαση σε νέα επενδυτικά έργα για την ανάπτυξη των φυσικών πόρων της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του αλουμινίου, του γραφίτη, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Οι υπογραφές μπαίνουν μετά από μια εβδομάδα πιέσεων από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κάλεσε την Ουκρανία να αποζημιώσει την Ουάσινγκτον για τα δισεκατομμύρια σε στρατιωτική και οικονομική βοήθεια που έδωσε για να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή.
Θα δημιουργηθεί ένα κοινό ταμείο ΗΠΑ-Ουκρανίας για την ανοικοδόμηση, το οποίο θα λαμβάνει το 50% των κερδών και των δικαιωμάτων που θα προκύψουν για το ουκρανικό κράτος από νέες άδειες φυσικών πόρων στην Ουκρανία.
Οποιαδήποτε μελλοντική στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία θα συνυπολογιστεί στη συνεισφορά των ΗΠΑ στο κοινό ταμείο.
Οι ΗΠΑ και η Ουκρανία υπέγραψαν μια «ιστορική» οικονομική συμφωνία, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ.
«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω την υπογραφή της σημερινής ιστορικής συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ουκρανίας, με την οποία ιδρύεται το Ταμείο Επενδύσεων Ανασυγκρότησης Ηνωμένων Πολιτειών-Ουκρανίας, με σκοπό την επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης της Ουκρανίας», δήλωσε μεταξύ άλλων σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα.
«Στις 30 Απριλίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία υπέγραψαν συμφωνία για την ίδρυση του Ταμείου Επενδύσεων Ανασυγκρότησης Ηνωμένων Πολιτειών-Ουκρανίας. Σε αναγνώριση της σημαντικής οικονομικής και υλικής υποστήριξης που παρείχαν οι λαοί των Ηνωμένων Πολιτειών στην άμυνα της Ουκρανίας από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας, αυτή η οικονομική συνεργασία δίνει τη δυνατότητα στις δύο χώρες μας να συνεργαστούν και να επενδύσουν από κοινού, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα αμοιβαία μας περιουσιακά στοιχεία, τα ταλέντα και οι δυνατότητές μας μπορούν να επιταχύνουν την οικονομική ανάκαμψη της Ουκρανίας», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του αμερικανικού Υπουργείου.
«Η Ουκρανία διατηρεί τον πλήρη έλεγχο των πρώτων υλών της»
Σύμφωνα με την Ουκρανή Υπουργό Οικονομίας Γιούλια Σβιριντένκο, η συμφωνία αποσκοπεί στην «προώθηση έργων για την εξόρυξη πρώτων υλών όπως ορυκτά, πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Η Ουκρανία διατηρεί τον πλήρη έλεγχο των πρώτων υλών της».
Η Σβιριντένκο παρουσίασε συνοπτικά τις βασικές διατάξεις της συμφωνίας:
1. Η πλήρης κυριότητα και ο έλεγχος παραμένουν στην Ουκρανία. Όλοι οι πόροι στην επικράτειά μας και στα χωρικά μας ύδατα ανήκουν στην Ουκρανία. Το ουκρανικό κράτος είναι αυτό που αποφασίζει πού και τι θα εξαγάγει. Το υπέδαφος παραμένει κρατικό — αυτό κατοχυρώνεται στη συμφωνία.
2. Ισότιμη συνεργασία. Το ταμείο δημιουργείται με αναλογία 50/50. Θα διαχειριστούμε αυτό το Ταμείο από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Καμία πλευρά δεν θα έχει κυρίαρχη ψήφο, γεγονός που αντικατοπτρίζει την ισότιμη συνεργασία μεταξύ Ουκρανίας και Ηνωμένων Πολιτειών.
3. Η εθνική περιουσία προστατεύεται. Η συμφωνία δεν προβλέπει καμία αλλαγή στις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης ή στη διαχείριση των κρατικών εταιρειών – αυτές θα συνεχίσουν να ανήκουν στην Ουκρανία. Εταιρείες όπως η Ukrnafta ή η Energoatom παραμένουν κρατικές.
4. Χωρίς χρέη. Η συμφωνία δεν περιέχει καμία αναφορά στις υποχρεώσεις χρέους της Ουκρανίας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η εφαρμογή της συμφωνίας θα επιτρέψει και στις δύο χώρες να αυξήσουν το οικονομικό τους δυναμικό μέσω ισότιμης συνεργασίας και επενδύσεων.
5. Η Συμφωνία συνάδει με το Σύνταγμα και δεν αλλάζει την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Το έγγραφο είναι σύμφωνο με την εθνική νομοθεσία και δεν αντιβαίνει σε καμία διεθνή υποχρέωση της Ουκρανίας. Είναι σημαντικό η συμφωνία να αποτελέσει μήνυμα προς άλλους παγκόσμιους παράγοντες ότι είναι αξιόπιστη η συνεργασία με την Ουκρανία μακροπρόθεσμα – για δεκαετίες.
6. Το ταμείο θα γεμίζει με έσοδα μόνο από ΝΕΕΣ άδειες. Αυτό αφορά το 50% των κονδυλίων από νέες άδειες για έργα στον τομέα των κρίσιμων υλικών και του πετρελαίου και φυσικού αερίου, τα οποία θα μεταφερθούν στον προϋπολογισμό μετά τη δημιουργία του Ταμείου. Τα έσοδα από έργα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη ή τα προϋπολογισμένα έσοδα δεν περιλαμβάνονται στο Ταμείο. Η συμφωνία αφορά περαιτέρω στρατηγική συνεργασία.
7. Οι νομοθετικές αλλαγές γίνονται επί τόπου. Η λειτουργία του Ταμείου απαιτεί μόνο τροποποιήσεις στον Κώδικα Προϋπολογισμού. Η ίδια η Συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί από το Βερχόβνα Ράντα.
8. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βοηθήσουν στην προσέλκυση πρόσθετων επενδύσεων και τεχνολογίας. Το ταμείο υποστηρίζεται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ μέσω του οργανισμού DFC. Το DFC θα μας βοηθήσει να προσελκύσουμε επενδύσεις και τεχνολογίες από κεφάλαια και εταιρείες τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ΕΕ και σε άλλες χώρες που υποστηρίζουν τον αγώνα μας ενάντια στον Ρώσο εχθρό. Η μεταφορά τεχνολογίας αποτελεί σημαντικό στοιχείο της Συμφωνίας, επειδή χρειαζόμαστε όχι μόνο επενδύσεις, αλλά και καινοτομίες.
9. Η συμφωνία παρέχει φορολογικές εγγυήσεις. Τα έσοδα και οι εισφορές του Ταμείου δεν φορολογούνται ούτε στις ΗΠΑ ούτε στην Ουκρανία, έτσι ώστε οι επενδύσεις να αποφέρουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Πώς θα λειτουργήσει το Ταμείο;
Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεισφέρουν στο Ταμείο. Εκτός από τα άμεσα κεφάλαια, μπορούν επίσης να παρέχουν ΝΕΑ βοήθεια — για παράδειγμα, συστήματα αεράμυνας για την Ουκρανία. Η Ουκρανία συνεισφέρει το 50% των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού από ΝΕΑ ενοίκια σε ΝΕΕΣ άδειες για ΝΕΑ οικόπεδα. Η Ουκρανία μπορεί επίσης να καταβάλει πρόσθετες συνεισφορές πέραν αυτού του βασικού ποσού, εάν το κρίνει απαραίτητο. Αυτό αφορά τη συνεργασία για τις επόμενες δεκαετίες.
Στη συνέχεια, το Ταμείο επενδύει σε έργα εξόρυξης και πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και σε σχετικές υποδομές ή μεταποιήσεις. Η Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα καθορίσουν από κοινού τα συγκεκριμένα επενδυτικά έργα στα οποία θα κατευθυνθούν τα κεφάλαια. Είναι σημαντικό το Ταμείο να μπορεί να επενδύει αποκλειστικά στην Ουκρανία.
Αναμένουμε ότι για τα πρώτα 10 χρόνια, τα κέρδη και τα έσοδα του ταμείου δεν θα διανεμηθούν, αλλά θα μπορούν να επενδυθούν μόνο στην Ουκρανία – σε νέα έργα ή ανοικοδόμηση. Αυτές οι προϋποθέσεις θα συζητηθούν περαιτέρω.
Έχουμε διαμορφώσει μια συμφωνία που παρέχει αμοιβαία επωφελείς συνθήκες και για τις δύο χώρες. Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους για μακροπρόθεσμη ειρήνη στην Ουκρανία και αναγνωρίζουν τη συμβολή της Ουκρανίας στην παγκόσμια ασφάλεια — συμπεριλαμβανομένης της απόφασής της να εγκαταλείψει τα πυρηνικά όπλα.
*(Πηγή φωτογραφίας: https://x.com/Svyrydenko_Y)