Παρά την αποτυχία του να εκλεγεί καγκελάριος της Γερμανίας στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας στην Μπούντεσταγκ, ο Φρίντριχ Μερτς, αναμένεται σήμερα στο Παρίσι για να συναντήσει τον Εμμανουέλ Μακρόν.
- Γράφει η Μαρία Δεναξά
Ο συντηρητικός ηγέτης, στη χθεσινή ψηφοφορία απέσπασε την απόλυτη πλειοψηφία στο δεύτερο γύρο συγκεντρώνοντας 325 ψήφους από σύνολο 630 βουλευτών. Στη συνέχεια, ορκίστηκε επίσημα στο νέο του αξίωμα από τον Πρόεδρο της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ. Ο πρώην αντίπαλος της Άνγκελα Μέρκελ, που έχει ήδη αποδυναμωθεί από τα γεγονότα της χθεσινής ημέρας, έχει πλέον ένα δύσκολο έργο μπροστά του καθώς αναλαμβάνει την ηγεσία της πρώτης δύναμης της γηραιάς ηπείρου έχοντας περιορισμένη αποδοχή.
Το σημερινό ταξίδι του Μερτς στο Παρίσι, δεν αποτελεί έκπληξη. Είναι μια αναμενόμενη επίσκεψη. Πρόκειται για μια πολιτική και διπλωματική παράδοση που χρονολογείται από τη μεταπολεμική περίοδο, πιο συγκεκριμένα από τα χρόνια της γαλλο-γερμανικής συμφιλίωσης, που ξεκίνησε με τη Συνθήκη του Ελιζέ που υπογράφηκε το 1963 από τον καγκελάριο Κόνραντ Αντενάουερ και τον πρόεδρο Σαρλ ντε Γκόλ.
Από πολιτική άποψη, αυτή η παράδοση ενισχύθηκε στη συνέχεια από τη δράση των εμβληματικών ηγετών των δυο χωρών όπως ήταν οι Ζισκάρ ντ Εστέν – Χέλμουτ Σμιτ, Μιτεράν-Κολ, Σιράκ-Σρέντερ κατά τις δεκαετίες του 1980 και 1990. Σε θεσμικό επίπεδο, εντάσσεται «στη συνέχεια της Συνθήκης του Αϊξ-λα-Σαπέλ (2019), η οποία εμβάθυνε τη γαλλο-γερμανική συνεργασία σε διάφορους τομείς. Αυτό δεν εμπόδισε ορισμένους γερμανούς καγκελάριους, όπως τον Σρέντερ το 1998 ή τη Mέρκελ το 2005, να πραγματοποιήσουν την πρώτη επίσημη επίσκεψή τους στις Βρυξέλλες κι όχι στο Παρίσι, για να υπογραμμίσουν την ευρωπαϊκή τους δέσμευση. Ωστόσο, η Γαλλία, παρέμεινε πάντα ο πρώτος σημαντικός διμερής προορισμός, γεγονός που αποδεικνύει μια βαθιά ριζωμένη γαλλο-γερμανική συνήθεια στη γερμανική διπλωματία.
Από την πλευρά του, ο νέος Γερμανός καγκελάριος επιθυμεί να δείξει σαφώς, με αυτό το σύντομο ταξίδι στην άλλη πλευρά του Ρήνου, ότι «ο γαλλο-γερμανικός άξονας παραμένει προτεραιότητα». Η άφιξή του στο Παρίσι, αμέσως μετά τον διορισμό του, δεν είναι απλή τυπική διαδικασία: είναι σύμβολο πολιτικής, ιστορικής και ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Και είναι ακόμη πιο σημαντική καθώς σηματοδοτεί την αρχή ενός νέου πολιτικού κύκλου στη Γερμανία, σε ένα πολύ τεταμένο διεθνές κλίμα και σε μια περίοδο όπου οι διαφωνίες μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου διαδέχονται η μία την άλλη τα τελευταία χρόνια. Η συνάντηση μεταξύ του Εμμανουέλ Μακρόν και του Φρίντριχ Μερτς, θα παρακολουθηθεί στενά απο τα ΜΜΕ και πολιτικούς αναλύτές και θα αποτελέσει το πρώτο «τεστ συνοχής στο επίκεντρο μιας Ευρώπης που βρίσκεται σε σταυροδρόμι.