Ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ έρχεται στο φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτοντας πως οι ΗΠΑ πρότειναν στην Ουκρανία να δεχτεί παράνομους μετανάστες που απελαύνονται από την Αμερική.
Η αποκάλυψη, σύμφωνα με τη Washington Post, βασίζεται σε κυβερνητικά έγγραφα και αφορά πρόταση που φέρεται να στάλθηκε στο Κίεβο τον Ιανουάριο του 2025, λίγο μετά την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.
Η πρόταση εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική της νέας αμερικανικής κυβέρνησης να «ξεφορτωθεί» όσους εισήλθαν παράνομα στη χώρα, ζητώντας από τρίτες χώρες – ανεξαρτήτως κατάστασης – να τους φιλοξενήσουν. Ανάμεσά τους και η Ουκρανία, η οποία δεν διστάζει να χωθεί σε οποιαδήποτε σκοτεινή μπίζνα για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Ζελένσκι και των χορηγών του.
Το Κίεβο δεν έχει επιβεβαιώσει επισήμως ότι έλαβε τέτοιο αίτημα, με πηγές να δηλώνουν ότι «δεν έχουν γνώση σχετικής πρότασης». Η σιωπή αυτή όμως δημιουργεί πολλά ερωτήματα, ειδικά σε μια χρονική συγκυρία όπου η Ουκρανία στηρίζεται σε αμερικανική βοήθεια για να συνεχίσει τον πόλεμο.
Παράλληλα, η κυβέρνηση Τραμπ φέρεται να εξετάζει την ανάκληση της προσωρινής προστασίας που είχε προσφερθεί σε περίπου 240.000 Ουκρανούς πρόσφυγες κατά την προεδρία Μπάιντεν. Αν αυτό προχωρήσει, ενδέχεται να οδηγήσει σε μαζικές απελάσεις μέσω διαδικασίας «ταχείας απομάκρυνσης» (expedited removal).
Η στροφή αυτή είναι μέρος ενός γενικότερου σχεδίου της διοίκησης Τραμπ για την αυστηροποίηση των μεταναστευτικών πολιτικών και την ανατροπή των μέτρων Μπάιντεν, που είχαν επιτρέψει την είσοδο και παραμονή σε σχεδόν δύο εκατομμύρια ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο – από την Ουκρανία και το Αφγανιστάν, έως την Κούβα, τη Βενεζουέλα και τη Νικαράγουα.
Η Ουκρανία δεν είναι η μόνη χώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η Washington Post αποκαλύπτει ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη ξεκινήσει συνεργασία με χώρες όπως η Ρουάντα, η οποία φέρεται να έλαβε 100.000 δολάρια για να δεχτεί Ιρακινό απελαθέντα, ενώ έχει συμφωνήσει να φιλοξενήσει και άλλους.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπερασπίζεται την πολιτική αυτή, κάνοντας λόγο για «ζωτικής σημασίας συνεργασίες» για την αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης. Ωστόσο, για την περίπτωση της Ουκρανίας, δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες, αφήνοντας περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις.
Δείτε Επίσης: