Ο Πάπας Λέων ΙΔ’ θα τελέσει λειτουργία σήμερα Παρασκευή, 9/5, μια ημέρα αφότου έγινε ο πρώτος επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας στις ΗΠΑ, με τον κόσμο να παρακολουθεί τις εξελίξεις.
Ο γεννημένος στο Σικάγο o Ρόμπερτ Φράνσις Πρεβόστ εξελέγη την περασμένη Πέμπτη από τους συναδέλφους του καρδινάλιους για να ηγηθεί των 1,4 δισεκατομμυρίων καθολικών του κόσμου μετά από ένα μυστικό κονκλάβιο στην Καπέλα Σιξτίνα του Βατικανού.
Στις 11:00 π.μ. (12 ώρα Ελλάδος) της Παρασκευής, ο 69χρονος θα επιστρέψει στο παρεκκλήσι για να τελέσει μια ιδιωτική λειτουργία με τους καρδιναλίους που θα μεταδοθεί από το Βατικανό, εκφωνώντας την πολυαναμενόμενη πρώτη του ομιλία ως Πάπας. Δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές χειροκρότησαν τον Λέοντα όταν εμφανίστηκε στο μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου χθες το βράδυ, αλλά πολλοί δεν ήξεραν ποιος ήταν.
Pope Leo XIV embraces each of the Cardinal electors just after he accepts his election to become the 267th Pope. pic.twitter.com/0cP28r7mam
— Vatican News (@VaticanNews) May 8, 2025
Ο Αμερικανός, ο οποίος πέρασε δύο δεκαετίες κάνοντας ιεραποστολικό έργο στο Περού και έγινε καρδινάλιος μόλις το 2023, βρισκόταν στις λίστες πολλών παρατηρητών του Βατικανού για τους πιθανούς πάπες. Τις επόμενες ημέρες, από τη λειτουργία της Παρασκευής μέχρι την προσευχή Regina Coeli το μεσημέρι της Κυριακής και τη συνάντηση με τους δημοσιογράφους στο Βατικανό τη Δευτέρα το πρωί, οι πράξεις και τα λόγια του θα εξεταστούν προσεκτικά. Στην πρώτη του ομιλία προς τα πλήθη που κατέκλυσαν την πλατεία του Αγίου Πέτρου το βράδυ της Πέμπτης, ο Λέων επανέλαβε τον προκάτοχό του Πάπα Φραγκίσκο με μια έκκληση για ειρήνη. «Βοηθήστε μας, και ο ένας τον άλλον, να χτίσουμε γέφυρες μέσω του διαλόγου, μέσω της συνάντησης, για να έρθουμε μαζί ως ένας λαός, πάντα ειρηνικά», είπε. «Πρέπει να αναζητήσουμε από κοινού πώς να είμαστε μια ιεραποστολική Εκκλησία, μια Εκκλησία που χτίζει γέφυρες, που κάνει διαλόγους, που είναι πάντα ανοιχτή». Οι παγκόσμιοι ηγέτες έσπευσαν να καλωσορίσουν την εκλογή του ως 267ου Πάπα και υποσχέθηκαν να συνεργαστούν με την Εκκλησία σε παγκόσμια ζητήματα σε μια εποχή μεγάλης γεωπολιτικής αβεβαιότητας.
Pope Leo XIV appears on the balcony of St. Peter’s Basilica to greet the faithful for the first time as the 267th Pope. pic.twitter.com/tsA1a0XSOM
— Vatican News (@VaticanNews) May 8, 2025
Ως καρδινάλιος Πρεβόστ, ο νέος Πάπας είχε υπερασπιστεί τους φτωχούς και τους μη προνομιούχους και είχε αναδημοσιεύσει στο διαδίκτυο άρθρα που επικρίνουν τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ο Τραμπ ωστόσο χαιρέτισε την εκλογή του, λέγοντας την Πέμπτη ότι είναι «μεγάλη τιμή» να έχουμε έναν Πάπα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν έγινε γνωστό πόσες ψηφοφορίες χρειάστηκαν για να εκλεγεί ο Λέων ΙΔ’, αλλά το κονκλάβιο ακολούθησε την πρόσφατη ιστορία και ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από δύο ημέρες.
Διαβάστε ακόμα:
Πάπας Λέων ο 14ος: Ο συμβολισμός με το όνομα και η κληρονομιά του προκατόχου του
Οι επιθέσεις του νέου Πάπα, όταν ακόμη ήταν καρδινάλιος, στον Ντόναλντ Τραμπ