Πρώην μοναχές καταγγέλλουν στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής σεξουαλική παρενόχληση από αρχιμανδρίτη

Must Read

Στα δικαστήρια σέρνουν την Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής οι δύο πρώην μοναχές της Ιεράς Μονής Αγίων Πάντων, που κατήγγειλαν σεξουαλική παρενόχληση από τον πρώην πνευματικό πατέρα τους, αρχιμανδρίτη Γεράσιμο Μακρή, επικεφαλής του Ιερού Ναού του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.

Η 38χρονη πρώην ηγουμένη Φωτεινή, κατά κόσμον Ελίζαμπεθ Μπράντεμπεργκ, και η 37χρονη πρώην μοναχή Θεονύμφη, κατά κόσμον Μαρία Καλλή, σύμφωνα με τη «New York Post» κατέθεσαν μήνυση εναντίον της Αρχιεπισκοπής, θεωρώντας την υπεύθυνη για την επί 10 χρόνια σεξουαλική παρενόχληση που υφίσταντο από τον αρχιμανδρίτη Γεράσιμο Μακρή. Κάνουν λόγο για «φλερτ» και «ακατάλληλα αγγίγματα», όμως δεν αποκαλύπτουν λεπτομέρειες «από σεβασμό στην Εκκλησία και την ιεροσύνη». Κατηγορούν, επίσης, την Αρχιεπισκοπή της Αμερικής ότι, όταν διαμαρτυρήθηκαν για τη συμπεριφορά του σε ανθρώπους της Εκκλησίας, για τιμωρία εκδιώχθηκαν από την Εκκλησία και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Αναφέρουν ότι η σεξουαλική παρενόχληση από τον αρχιμανδρίτη συνέβη τα χρόνια των σπουδών τους στο Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή στη Βοστόνη. Μάλιστα, ο Μακρής κατηγορείται ότι ανάγκασε τη Φωτεινή να παντρευτεί κάποιον άνδρα ο οποίος την κακοποιούσε σεξουαλικά, «την απειλούσε συχνά και μία φορά κρατούσε ένα μαχαίρι στον λαιμό της, ενώ μια άλλη φορά απειλούσε να τη σκοτώσει και να πετάξει το πτώμα της». Υποστηρίζουν δε ότι στη συνέχεια ο αρχιμανδρίτης εξέδωσε το διαζύγιο της Φωτεινής, διότι την προόριζε να γίνει μοναχή στο Μοναστήρι των Αγίων Πάντων.

Δείτε επίσης: Του επιτέθηκαν επειδή… φαινόταν να έχει κορωνοϊό

Οι δύο μοναχές έγιναν οι πρώτες γυναίκες της Εκκλησίας που κατήγγειλαν σεξουαλική παρενόχληση στους κόλπους της, στο πλαίσιο του κινήματος #ΜeToo, όταν το 2018 ανάρτησαν στο facebook και το Instagram φωτογραφία τους στην οποία κρύβονταν πίσω από ένα χαρτί που έγραφε το hashtag #ChurchToo, παραλλαγή του hashtag #ΜeToo. Σύμφωνα με την ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας», κατήγγειλαν τον αρχιμανδρίτη όταν ανακάλυψαν ότι, έπειτα από την προσωρινή απομάκρυνσή του, η Εκκλησία τον επανέφερε στη θέση του.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This