Αυξάνεται συνεχώς η πίεση των Ευρωπαίων ηγετών προς την Ρωσία για εκεχειρία με την Ουκρανία και μάλιστα απειλούν τη Μόσχα με επιβολή νέων σκληρών κυρώσεων σε περίπτωση που αρνηθεί την κατάπαυση πυρός για 30 ημέρες προκειμένου να αρχίσουν ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών.
Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου (10/5) οι ηγέτες του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ, της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ βρίσκονται στην Ουκρανία για να δείξουν ακόμη μια φορά την υποστήριξή τους στον Βολοντιμίρ Ζελένσκι.
Τηλεφωνική συνομιλία Τραμπ με Ζελένσκι και Ευρωπαίους ηγέτες
Ο Ουκρανός πρόεδρος και οι προαναφερθέντες ηγέτες που επισκέπτονται το Κίεβο, είχαν σήμερα μία τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, συζητώντας τις προσπάθειες ειρήνευσης, ανέφερε ο Ουκρανός υπουργός των Εξωτερικών Αντρίι Σιμπίχα.
Σε μία ανάρτησή του στο Χ ο Σιμπίχα, ο οποίος χαρακτήρισε «παραγωγική» την τηλεφωνική συνομιλία, ανέφερε ότι η Ουκρανία και όλοι οι σύμμαχοί της είναι έτοιμοι για μία πλήρη και χωρίς όρους εκεχειρία στο έδαφος, τη θάλασσα και τον αέρα για τουλάχιστον 30 ημέρες, αρχής γινομένης από τη Δευτέρα.
Following the Coalition of the Willing meeting in Kyiv, all five leaders @ZelenskyyUa @EmmanuelMacron @bundeskanzler @donaldtusk @Keir_Starmer had a fruitful call with @POTUS focused on peace efforts.
Ukraine and all allies are ready for a full unconditional ceasefire on land,… pic.twitter.com/MEfbtjtE4m
— Andrii Sybiha 🇺🇦 (@andrii_sybiha) May 10, 2025
Σε συνέχεια της επικοινωνίας με τον Αμερικανό πρόεδρο οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανακοίνωσαν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησε στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αν ο πρόεδρος Πούτιν δεν συμμορφωθεί με μία εκεχειρία 30 ημέρων, χωρίς όρους από τις 12 Μαΐου.
Η ανακοίνωση έγινε από τους ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας και της Ουκρανίας, μετά από μία συνάντησή τους στο Κίεβο, στη διάρκεια της οποίας, είχαν μία τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο Τραμπ.
Παράλληλα, προγραμματίστηκε τηλεδιάσκεψη κορυφής με άλλους ηγέτες του λεγόμενου «συνασπισμού των προθύμων», μεταξύ των οποίων και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας προς την Ουκρανία και την ανάγκη για άμεση εφαρμογή άνευ όρων εκεχειρίας τριάντα ημερών, όπως προτείνεται από κοινού από Αμερικανούς και Ευρωπαίους συμμάχους.
«Χάρηκα πολύ που συμμετείχα στην Έκκληση των Ηγετών για την Ουκρανία. Χρειαζόμαστε άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός 30 ημερών, ως πρώτο βήμα για μια δίκαιη και διαρκή ειρηνευτική συμφωνία», έγραψε σε ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συμμετοχή του στην τηλεδιάσκεψη μεταξύ ηγετών στο Κίεβο.
Παρούσα στην τηλεδιάσκεψη ήταν και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία δήλωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία σε περίπτωση παραβίασης της εκεχειρίας.
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα, αφού συντάχθηκε με ένα κάλεσμα της “συμμαχίας των προθύμων” και των συμμάχων του Κιέβου, ότι το ΝΑΤΟ είναι δεσμευμένο και συνεχίζει να στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας.
Πεσκόφ: «Χάσιμο χρόνου αν πιστεύουν ότι θα φοβηθούμε»
Λίγη ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, έδωσε τη δική του απάντηση στις απειλές Μακρόν και Μερτς από το Κίεβο για «σκληρές κυρώσεις» σε βάρος της Ρωσίας.
«Έχουμε συνηθίσει τις κυρώσεις, μπορούμε ήδη να φανταστούμε τι θα κάνουμε μετά την ανακοίνωσή τους, το πώς θα ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες» είπε σε συνέντευξη στο κανάλι Rossiya 1 και πρόσθεσε πως «είναι χάσιμο χρόνου αν πιστεύουν ότι η Ρωσία θα φοβηθεί με τις νέες κυρώσεις».
Νωρίτερα ο Πεσκόφ είχε δηλώσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει εκεχειρία όσο συνεχίζεται η ροή όπλων προς την Ουκρανία.
Μερτς: Όχι στη διεξάγωγή εκλογών στην Ουκρανία
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα BILD από το Κίεβο ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς απέρριψε το αμερικανικό αίτημα για διεξαγωγή εκλογών στην Ουκρανία και τάχθηκε υπέρ της σύστασης ειδικού δικαστηρίου για ρωσικά εγκλήματα πολέμου.

Έκανε λόγο για «εκπληκτικά υψηλό βαθμό συμφωνίας» με τις ΗΠΑ σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, επισήμανε ωστόσο και την διαφορά απόψεων στο θέμα της διεξαγωγής προεδρικών εκλογών στην χώρα. «Το ουκρανικό σύνταγμα ορίζει ότι οι εκλογές δεν μπορούν να διεξαχθούν σε περίοδο πολέμου. Νομίζω ότι πρέπει όλοι να το σεβαστούμε. Ο πρόεδρος Ζελένσκι είναι ο νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος αυτής της χώρας και ο συνομιλητής μας», τόνισε ο Μερτς αναφερόμενος στο αίτημα του Ντόναλντ Τραμπ για διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία.
Αντιθέτως τάχθηκε υπέρ της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την σύσταση ειδικού δικαστηρίου το οποίο θα εξετάσει ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.«Είναι φυσικά αυτονόητο. Η Ρωσία διαπράττει τα πιο σοβαρά εγκλήματα υπό την ηγεσία του (Βλαντίμιρ) Πούτιν και φυσικά αυτά τα εγκλήματα πολέμου πρέπει μια μέρα να τιμωρηθούν. Υπάρχουν για αυτό διεθνείς θεσμοί και, όπως ορθώς δήλωσαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, πρέπει να το κάνουν», δήλωσε σχετικά ο Γερμανός καγκελάριος.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από το ταξίδι τους στο Κίεβο οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέδωσαν κοινή δήλωση στην οποία ανέφεραν τα εξής: «Εμείς, οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας του Ηνωμένου Βασιλείου θα σταθούμε στο Κίεβο σε αλληλεγγύη με την Ουκρανία κατά της βάρβαρης και παράνομης πλήρους εισβολής της Ρωσίας. Επαναλαμβάνουμε την υποστήριξή μας στις εκκλήσεις του Προέδρου Τραμπ για μια ειρηνευτική συμφωνία και καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει να παρεμποδίζει τις προσπάθειες για την εξασφάλιση μιας διαρκούς ειρήνης. Μαζί με τις ΗΠΑ, καλούμε τη Ρωσία να συμφωνήσει σε μια πλήρη και άνευ όρων 30ήμερη κατάπαυση του πυρός, ώστε να δημιουργηθεί ο χώρος για συνομιλίες σχετικά με μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη».
Δείτε επίσης: