Ένα γερμανικό περιοδικό για νέους, που χρηματοδοτείται από δημόσια κονδύλια, προκάλεσε σάλο στη Γερμανία, παρέχοντας στους εφήβους τη συνταγή για να φτιάξουν οι ίδιοι ορμόνες φυλομετάβασης, χωρίς ιατρικό έλεγχο!
- Παρίσι, Μαρία Δεναξά – Εφημερίδα «δημοκρατία»
Το περιοδικό «Out!» εκδίδεται τρεις έως τέσσερις φορές τον χρόνο από την οργάνωση Lambda e.V., χρηματοδοτείται εν μέρει από το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικογένειας και απευθύνεται σε νέους ηλικίας 14 ετών και άνω, δημοσιεύοντας άρθρα για την ταυτότητα φύλου, τη σεξουαλικότητα και τον LGBTQ+ ακτιβισμό.
Στο τεύχος με αριθμό κυκλοφορίας 69 και κύριο θέμα «Κάν’ το μόνος σου», το περιοδικό περιλαμβάνει ένα κείμενο που περιγράφει τη μέθοδο «DIY HRT» (Do-It-Yourself Hormone Replacement Therapy – Θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης), που γίνεται από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο.
Ο συντάκτης, που υπογράφει απλώς ως «K», περιγράφει πώς μπορεί να προμηθευτεί κανείς και να χορηγήσει στον εαυτό του ορμόνες χωρίς τη μεσολάβηση επαγγελματία υγείας, είτε κάνοντας τις αγορές των ορμονών διαδικτυακά είτε ανεπίσημα μέσω γνωστών.
Η Lambda e.V. έλαβε συνολικά 467.000 ευρώ δημόσιας χρηματοδότησης το 2023, από τις γερμανικές Αρχές. Και τα προηγούμενα χρόνια τα ποσά ήταν υψηλά: 646.000 ευρώ το 2022 και 360.000 ευρώ το 2021. Πέραν αυτών των άμεσων επιχορηγήσεων, η Lambda είναι μέλος της Ομοσπονδιακής Ενωσης Trans, η οποία αναμένεται να λάβει 475.000 ευρώ το 2025 από το κυβερνητικό πρόγραμμα «Demokratie Leben!», που επίσης διαχειρίζεται το υπουργείο Οικογένειας.
Στο άρθρο, ο «K» δηλώνει ότι στάθηκε τυχερός που είχε πρόσβαση σε ορμονική θεραπεία μέσω γιατρού, αλλά διερωτάται γιατί άλλοι νέοι πρέπει να υποβάλλονται σε τόσο μακροχρόνιες διαδικασίες για να ξεκινήσουν τη μετάβασή τους: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο θα πρέπει να παρακολουθήσω 12 ώρες ψυχοθεραπείας για να έχω πρόσβαση σε ορμόνες ή να χρειάζομαι δύο ιατρικές γνωματεύσεις για ν’ αλλάξω όνομα – εκτός από το γεγονός ότι κάποιος, κάπου, το αποφάσισε έτσι» υπογραμμίζει.
Αν και αναγνωρίζει ότι αυτές οι πρακτικές ενέχουν κινδύνους όπως η θρόμβωση ή η κατάθλιψη, δικαιολογεί την αυτοχορήγηση ορμονών ως «αναγκαιότητα επιβίωσης» σε περιβάλλοντα όπου η νόμιμη πρόσβαση στη μετάβαση είναι περιορισμένη: «Το ηθικό ερώτημα του κατά πόσο είναι νόμιμο να παραβιάζει κανείς τον νόμο μπαίνει σε δεύτερη μοίρα μπροστά στην απόλυτη αναγκαιότητα επιβίωσης αυτής της πρακτικής» αναφέρει.
Στη Γερμανία, οι ορμονικές θεραπείες ρυθμίζονται από το σύστημα υγείας και απαιτούν προηγούμενη ιατρική και ψυχολογική αξιολόγηση. Η αυτοθεραπεία ιδίως σε ανηλίκους αποθαρρύνεται έντονα και μπορεί να αποτελεί παραβίαση του νόμου. Επιπλέον, η απόκτηση ορμονών μέσω μη επίσημων διαύλων, όπως η μαύρη αγορά ή μη εγκεκριμένοι ιστότοποι, ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, ιδίως εξαιτίας της χορήγησης νοθευμένων, μολυσμένων ή ακατάλληλων φαρμακευτικών ουσιών.