Η Elliott Investment Management βρίσκεται σε προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις για την απόκτηση μεριδίου σε ένα πακέτο υποδομών που περιλαμβάνει το βουλγαρικό τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Το hedge fund με έδρα τις ΗΠΑ και επικεφαλής τον δισεκατομμυριούχο Πολ Σίνγκερ (εβραϊκής καταγωγής), υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία εμπιστευτικότητας με την κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Βουλγαρίας Bulgartransgaz και πραγματοποίησε συναντήσεις με αξιωματούχους της βουλγαρικής κυβέρνησης στη Σόφια στα τέλη Απριλίου.
TurkStream: Η τελευταία ενεργή ενεργειακή οδός της Ρωσίας προς την Ευρώπη
Η στοχευμένη υποδομή περιλαμβάνει την βουλγαρική επέκταση του αγωγού TurkStream, ο οποίος μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
Παραμένει ο μόνος λειτουργικός αγωγός φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την ήπειρο, μετά την αναστολή ή την δολιοφθορά άλλων οδών όπως ο αγωγός Nord Stream.
Ο TurkStream μεταφέρει φυσικό αέριο στην Τουρκία μέσω μιας γραμμής και σε χώρες όπως η Σερβία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Ελλάδα, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τα Σκόπια μέσω μιας δεύτερης.
Το σύστημα έχει συνολική χωρητικότητα 31,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως. Από την 1η Ιανουαρίου 2025, μετά την παύση της διέλευσης μέσω Ουκρανίας, ο TurkStream έχει γίνει η μοναδική διαδρομή παράδοσης της Gazprom στην Ευρώπη.
Η ψηφιακή υποδομή στις πιθανές επενδύσεις
Πέρα από τον αγωγό, η Elliott φέρεται επίσης να επιδιώκει πρόσβαση σε ένα ευρύτερο χαρτοφυλάκιο υποδομών, συμπεριλαμβανομένων κέντρων δεδομένων, καλωδίων οπτικών ινών και άλλων στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων.
Το ταμείο εξετάζει επίσης την αναχρηματοδότηση του χρέους της Bulgartransgaz. Το πιθανό μέγεθος της συμφωνίας δεν έχει αποκαλυφθεί και οι πηγές τόνισαν στην WSJ ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο χωρίς καμία εγγύηση οριστικοποίησης.
Η Elliott, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι γνωστή για τις ακτιβιστικές της εκστρατείες στον ενεργειακό τομέα. Έχει αποκτήσει μεγάλα μερίδια στην BP και την Phillips 66 (σ.σ. αμερικανική πολυεθνική ενεργειακή εταιρεία), πιέζοντας για στρατηγική αναδιάρθρωση και επέκταση στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η πιθανή συμφωνία στη Βουλγαρία ευθυγραμμίζεται με την ευρύτερη επενδυτική εστίαση της Elliott και μπορεί να της αποφέρει σημαντικά κέρδη. Η Βουλγαρία φέρεται να κερδίζει περίπου 350 εκατομμύρια δολάρια ετησίως από τα τέλη διαμετακόμισης φυσικού αερίου που καταβάλλει η Ρωσία.
Αυτή θα μπορούσε να είναι για το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο μια στρατηγική κίνηση για την απόκτηση επιρροής στις αγορές ενέργειας και την απόκτηση εσόδων από τα τέλη διέλευσης.
Το γεωπολιτικό πλαίσιο: Ένα αμερικανικό επενδυτικό ταμείο συνδεδεμένο με την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου
Σύμφωνα με την WSJ, η συμφωνία, εάν ολοκληρωθεί, θα μπορούσε να εδραιώσει την παράδοση ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε μια εποχή που οι ηγήτορες της ΕΕ εργάζονται για τη σταδιακή κατάργηση της εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια!
Η επένδυση της Elliott θα μπορούσε να προστατεύσει την υποδομή από μελλοντικές κυρώσεις και ενδεχομένως να επιτρέψει την επέκταση, φέρεται να πιστεύουν Βούλγαροι αξιωματούχοι.

ΗΠΑ και ΕΕ για τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό
Ενώ η κυβέρνηση Τραμπ έχει δώσει έμφαση στην εμπορική συνεργασία με τη Ρωσία στις διπλωματικές της προσπάθειες, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αρνήθηκε να σχολιάσει άμεσα το θέμα, δηλώνοντας μόνο ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις συνεχιζόμενες εξαγωγές αμερικανικού LNG σε φιλικές ευρωπαϊκές αγορές.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε πρόσφατα τον τερματισμό των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου έως το 2027, μια στρατηγική που απορρίφθηκε από την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, οι οποίες εξακολουθούν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική προμήθεια.
Αξιωματούχοι στη Βουλγαρία (μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ) φέρεται να βλέπουν την πιθανή αμερικανική επένδυση ως ευκαιρία για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων με την Ουάσινγκτον και την τοποθέτηση των υποδομών τους εκτός του πεδίου εφαρμογής μελλοντικών κυρώσεων.
Με λίγα λόγια, γεωπολιτική… σαλάτα με «άρωμα» μπίζνας.