Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσε το Σάββατο (17/5) ότι το Βατικανό θα μπορούσε να αποτελέσει χώρο για ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, υιοθετώντας την μακροχρόνια προσφορά της Αγίας Έδρας, αφού ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ δεσμεύτηκε προσωπικά να καταβάλει «κάθε δυνατή προσπάθεια» για να βοηθήσει στον τερματισμό του πολέμου.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Ρώμη πριν από τη συνάντηση με τον Καρδινάλιο Ματέο Τσούπι, τον υπεύθυνο του Βατικανού για την Ουκρανία, ο Ρούμπιο δήλωσε ότι θα συζητήσει πιθανούς τρόπους με τους οποίους το Βατικανό θα μπορούσε να βοηθήσει, «την κατάσταση των συνομιλιών, τις ενημερώσεις μετά την Παρασκευή και την πορεία προς τα εμπρός».
Ερωτηθείς αν το Βατικανό θα μπορούσε να είναι μεσολαβητής ειρήνης, ο Ρούμπιο απάντησε: «Δεν θα το έλεγα μεσολαβητή, αλλά σίγουρα είναι – νομίζω ότι είναι ένα μέρος στο οποίο και οι δύο πλευρές θα ένιωθαν άνετα να πάνε».
«Οπότε θα μιλήσουμε για όλα αυτά και προφανώς θα είμαστε πάντα ευγνώμονες στο Βατικανό για την προθυμία τους να διαδραματίσουν αυτόν τον εποικοδομητικό και θετικό ρόλο», δήλωσε ο Ρούμπιο, ο οποίος συναντήθηκε επίσης το Σάββατο με τον γραμματέα του κράτους και τον Υπουργό Εξωτερικών του Βατικανού.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρώμη, ο Ρούμπιο ευχαρίστησε τον Τσούπι για τον ανθρωπιστικό ρόλο του Βατικανού, αναφέροντας ιδιαίτερα τις ανταλλαγές κρατουμένων και την επιστροφή παιδιών από την Ουκρανία.
Ο Ρούμπιο «τόνισε τη σημασία της συνεχιζόμενης συνεργασίας υπό τη νέα ηγεσία του Πάπα Λέοντα ΙΔ΄», δήλωσε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τάμι Μπρους.
Ο γραμματέας του Βατικανού, Καρδινάλιος Πιέτρο Παρόλιν, επανέλαβε την προσφορά του Βατικανού να χρησιμεύσει ως χώρος για άμεσες συνομιλίες, λέγοντας ότι η αποτυχία των διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη για την επίτευξη εκεχειρίας αυτή την εβδομάδα ήταν «τραγική».
«Ελπίζαμε ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει μια διαδικασία, αργή αλλά θετική, προς μια ειρηνική λύση στη σύγκρουση», δήλωσε ο Παρολίν. «Αλλά αντ’ αυτού, επιστρέψαμε στην αρχή».
Ερωτηθείς συγκεκριμένα τι θα συνεπαγόταν μια τέτοια προσφορά, ο Παρολίν είπε ότι το Βατικανό θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως χώρος για μια άμεση συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών. «Κάποιος θα είχε ως στόχο να καταλήξει σε αυτό, τουλάχιστον να μιλήσουν. Θα δούμε τι θα συμβεί. Είναι μια προσφορά για έναν τόπο», είπε.
«Πάντα λέγαμε, επαναλαμβάναμε στις δύο πλευρές ότι είμαστε διαθέσιμοι, με όλη την απαραίτητη διακριτική ευχέρεια», είπε ο Παρολίν.
Δείτε επίσης: