Ο Γερμανός καγκελάριος, Φρίντριχ Μερτς θεωρεί εφικτή την εφαρμογή διαδικασιών ασύλου εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης προς την Ευρώπη. Κατά την πρώτη του επίσκεψη ως καγκελάριος στη Ρώμη, τόνισε την ανάγκη συνεργασίας με τρίτες χώρες για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Ανέφερε ότι υπήρξε συμφωνία να καταβληθούν πιο αποφασισμένες προσπάθειες από ό,τι στο παρελθόν για την καταπολέμηση της μη νόμιμης μετανάστευσης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Ιταλία τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα σε συνεργασία με ορισμένες μεσογειακές χώρες, ήταν εξαιρετικά επιτυχημένες. Χαρακτήρισε αυτές τις πρωτοβουλίες ως καλές πρακτικές, τις οποίες στηρίζει και η Γερμανία. Δήλωσε επίσης ότι σκοπεύει να εξετάσει το ιταλικό μοντέλο συνεργασίας με την Αλβανία. Παρόλο που, όπως σημείωσε, τα σχετικά σχέδια της Τζόρτζια Μελόνι έχουν προσωρινά ανασταλεί στην Ιταλία λόγω παρεμβάσεων της Δικαιοσύνης, επισήμανε ότι είναι ενήμερος για τις αποφάσεις των ιταλικών δικαστηρίων, αλλά εκτίμησε πως το συγκεκριμένο μοντέλο μπορεί να παραμείνει μια πιθανή επιλογή.
Η κυβερνητική συμμαχία στη Ρώμη, που αποτελείται από τρία δεξιά και συντηρητικά κόμματα, επιδιώκει να μεταφέρει στην Αλβανία τις διαδικασίες ασύλου για μετανάστες που συλλαμβάνονται στη Μεσόγειο. Ωστόσο, η εφαρμογή αυτής της πολιτικής έχει εμποδιστεί κατ’ επανάληψη από τη Δικαιοσύνη. Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζει επί του παρόντος εάν μια τέτοια μεταχείριση των μεταναστών είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Τα κέντρα που έχουν κατασκευαστεί ειδικά για τον σκοπό αυτό στην Αλβανία παραμένουν εδώ και μήνες σχεδόν άδεια, και μέχρι στιγμής το μοντέλο δεν έχει λειτουργήσει.
Ο Μερτς επισήμανε ότι η μεταφορά των διαδικασιών ασύλου σε τρίτες χώρες θα πρέπει να εξεταστεί, ανεξαρτήτως της μέχρι τώρα ιταλικής εμπειρίας. Τόνισε πως αυτή η προσέγγιση δεν συνιστά τη συνολική λύση του προβλήματος, αλλά μπορεί να συμβάλει στη μείωση της έντασής του. Υπογράμμισε επίσης -σύμφωνα με τη μετάφραση του echedoros.blog- την ανάγκη για ταχεία εφαρμογή της ευρωπαϊκής μεταρρύθμισης του ασύλου, καθώς και για ενίσχυση της συνεργασίας εντός της ΕΕ στον αγώνα κατά της παράτυπης μετανάστευσης. Δήλωσε ότι δεν πρέπει πλέον να μπαίνουν φρένα στην αναζήτηση λύσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
*Φωτογραφία αρχείου
Δείτε επίσης: