Τουρκία: Καταχωρίζει τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της στον ΟΗΕ

«Δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να αποδεχτεί αυτή τη μονομερή προσέγγιση που παραβιάζει τα δικαιώματά της»

Must Read

Η Εθνική Ακαδημία Πληροφοριών της Τουρκίας διοργάνωσε μια συζήτηση με τίτλο «Χάρτης Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού: Νομική Φύση, Αποτελέσματα, Μέλλον» για να εξετάσει τη διαδικασία κατά την οποία οι περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας επισημοποιήθηκαν στον χάρτη με ολιστικό τρόπο για πρώτη φορά.

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Ακαδημίας Πληροφοριών, Καθηγητής Δρ. Τάλχα Κιοσέ, στην ομιλία του κατά την έναρξη του προγράμματος, τόνισε ότι το ζήτημα του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού είναι ζωτικής σημασίας όσον αφορά τον καθορισμό και την καταγραφή των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας στις θάλασσες. Δηλώνοντας ότι η προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας σε χερσαία, θαλάσσια, αεροπορικά, διαστημικά και κυβερνοπεριβάλλοντα και η διασφάλιση της ασφάλειάς της αποτελούν τις κύριες προτεραιότητές της, ο Κιοσέ δήλωσε: «Η αξιοποίηση των νέων ευκαιριών που ενδέχεται να προκύψουν σε αυτούς τους πέντε τομείς όσο το δυνατόν περισσότερο και η αντιμετώπιση των απειλών που ενδέχεται να προέλθουν από αυτούς τους τομείς είναι επίσης μεταξύ των προτεραιοτήτων του οργανισμού μας».

«Η μονομερής παρέμβαση της ΕΕ επιδεινώνει τα προβλήματα»

Αναφέροντας την ειρηνική και βασισμένη σε αρχές προσέγγιση που υιοθέτησε η Τουρκία στην εξωτερική πολιτική και τονίζοντας τη βούλησή της να επιλύσει τις διαφορές σχετικά με τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας σε νομική βάση, ο Κιοσέ δήλωσε: «Θα ήθελα να εκφράσω την πλήρη εμπιστοσύνη μας ότι θα επιλύσουμε τα αμφισβητούμενα ζητήματα μέσω ειρηνικών διαπραγματεύσεων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα έθιμα».

Ο Κιοσέ αναφέρθηκε επίσης στον Χάρτη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Νοέμβριο του 2024, ο οποίος αγνόησε τις περιοχές κυριαρχίας της Τουρκίας, και υπενθύμισε ότι η Τουρκία κήρυξε αυτό το έγγραφο «άκυρο». Δηλώνοντας ότι η ΕΕ υποστηρίζει τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της Ελλάδας και της αποκαλούμενης από τους Τούρκους, Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου (Κυπριακή Δημοκρατία), ο Κιοσέ είπε ότι αυτή η κατάσταση δυσχεραίνει τη διαδικασία επίλυσης.

Ο Κιοσέ συνέχισε την ομιλία του ως εξής: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να κυριαρχήσει σε μια μέγιστη περιοχή εντός της αποκλειστικής της δικαιοδοσίας στο Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο με τον χάρτη θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού τόσο της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου όσο και της Ελλάδας. Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας και των δύο μελών της με μια μαξιμαλιστική προσέγγιση, θέλει αφενός να επεκτείνει την κυριαρχία της στις θάλασσες και αφετέρου να έχει λόγο σε περιοχές όπου βρίσκονται υπόγειοι πόροι, κυρίως φυσικό αέριο και πετρέλαιο, όπως η Ανατολική Μεσόγειος».

Ο Κιοσέ, η οποία επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι οι προσπάθειες της ΕΕ να παρέμβει σε αυτά τα ζητήματα άνοιξαν τον δρόμο για νέα προβλήματα αντί για λύσεις, δήλωσε ότι το ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τις αρχές της αμεροληψίας και του διαλόγου: «Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι οι μονομερείς προσπάθειες παρέμβασης της ΕΕ σε τέτοιους τομείς διμερών διαφορών βλάπτουν την ολοκληρωμένη και δίκαιη επίλυση των προβλημάτων. Αντί να παίρνει θέση σε αυτό το θέμα, η ΕΕ θα πρέπει να έχει μια κατανόηση που συμβάλλει στη δίκαιη επίλυση του προβλήματος. Αυτή η προσέγγιση θα συμβάλει επίσης θετικά στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ και θα συμβάλει στην οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης».

«Τα μονομερή βήματα είναι απαράδεκτα»

Ο Κιοσέ δήλωσε ότι οι περιοχές Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού που έχουν κηρυχθεί από την Ελλάδα στο Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο επικαλύπτονται σε μεγάλο βαθμό με τις περιοχές υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Τουρκίας. Τονίστηκε ότι η κατάσταση αυτή αποκάλυψε σαφή παραβίαση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας. Κάνοντας μια αξιολόγηση για το θέμα, δήλωσε: «Δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να αποδεχτεί αυτή τη μονομερή προσέγγιση που παραβιάζει τα δικαιώματά της». Συνέχισε ότι αυτά τα βήματα που έλαβε η Ελλάδα παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της.

Η θαλάσσια στρατηγική της Τουρκίας γίνεται πιο συγκεκριμένη: Χάρτης θα παρουσιαστεί στον ΟΗΕ

Παρόλο που δεν πρόκειται για χάρτη που αποσκοπεί άμεσα στον καθορισμό περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας, έχει αναφερθεί ότι ένας χάρτης που αντικατοπτρίζει την προσέγγιση της Τουρκίας βρίσκεται στο στάδιο της ένταξης στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Ο Κιοσέ δήλωσε ότι η προσέγγιση της Τουρκίας για την κατανομή των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στο Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο, την οποία έχει εκφράσει κατ’ αρχήν μέχρι τώρα, έχει γίνει συγκεκριμένη με αυτόν τον χάρτη και είπε: «Η προσέγγιση της Τουρκίας για την κατανομή των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στο Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο, την οποία έχει εκφράσει κατ’ αρχήν μέχρι τώρα, έχει γίνει συγκεκριμένη με αυτόν τον χάρτη».

Η κίνηση της Τουρκίας για κυριαρχία στις θάλασσες

Σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα 7deniz.net ο Κιοσέ τόνισε ότι η καταγραφή της κυριαρχίας, της εξουσίας και των περιοχών ενδιαφέροντος της Τουρκίας στις θάλασσες στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των αρχών της ισότητας αποτελεί σημαντική εξέλιξη και δήλωσε ότι ο χάρτης του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού που καταρτίστηκε σε αυτό το πλαίσιο αντιπροσωπεύει ένα κρίσιμο στάδιο στην καταγραφή των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας στις θάλασσες και δήλωσε: «Ο χάρτης του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού είναι ένα σημαντικό στάδιο στην καταγραφή των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας στις θάλασσες. Θα ήθελα ιδιαίτερα να συγχαρώ τους εμπειρογνώμονες του DEHUKAM για τις προσπάθειές τους σε αυτό το σημαντικό θέμα».

Ο Τάλχα Κιοσέ δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία δεν δέχεται μονομερείς χάρτες. «Πιστεύω ότι τα μέρη που συμμετέχουν στην κατανομή των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στο Αρχιπέλαγος και στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να επιλύσουν αυτό το ζήτημα με ολιστικό και πολυδιάστατο τρόπο, βάσει του διεθνούς δικαίου και των αρχών της ισότητας», δήλωσε. Δηλώνοντας ότι η ΕΕ και άλλα τρίτα μέρη που ενεργούν ως εμπλεκόμενα μέρη σε αυτό το θέμα δεν συμβάλλουν στη διαδικασία επίλυσης, ο Κιοσέ δήλωσε: «Οι μετασχηματισμοί και οι αβεβαιότητες στο διεθνές περιβάλλον αναγκάζουν την ΕΕ και την Τουρκία να ενεργήσουν σε στενότερη συνεργασία και συντονισμό».

*Φωτογραφίες X Talha Kose

Δείτε επίσης:

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img
spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This