Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται για ακόμη μία φορά να βρίσκεται στη λάθος πλευρά της ιστορίας, καθώς παραμένει δέσμια των πιέσεων του Κιέβου την ώρα που οι ΗΠΑ ανοίγουν το δρόμο για μια ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, έπειτα από την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει δείξει ξεκάθαρα πως εγκαταλείπει οριστικά την Ουκρανία μέχρι το Κίεβο να αποδεχτεί παραχωρήσεις εδαφών, ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα για διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα.
Την ίδια στιγμή που οι δύο ηγέτες φαίνεται να θέτουν τις βάσεις για έναν ρεαλιστικό τερματισμό της σύρραξης, η ΕΕ υποκύπτει στις αδιάκοπες πιέσεις του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, βάζοντας στο τραπέζι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο σχέδιο: κυρώσεις κατά της Κίνας και της Ινδίας για την αγορά ρωσικού πετρελαίου, μια κίνηση που θα μπορούσε να προκαλέσει άνευ προηγουμένου διπλωματική κρίση με δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η «λευκή βίβλος» που ετοιμάζεται να παρουσιάσει το Κίεβο στις Βρυξέλλες περιέχει ένα επικίνδυνο σχέδιο που θα οδηγούσε σε περαιτέρω απομόνωση της Ευρώπης. Η Ουκρανία καλεί την ΕΕ να δεσμεύσει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για τη χρηματοδότηση της άμυνάς της, ενώ προτείνει να επιβληθούν κυρώσεις σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, αλλά και σε ξένες εταιρείες που χρησιμοποιούν ευρωπαϊκή τεχνολογία για να υποστηρίξουν τη Ρωσία.
Την ώρα που ο Τραμπ στρώνει το έδαφος για ειρήνη
Αντίθετα με την αδιέξοδη πολιτική που προωθεί η ΕΕ, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει καταστήσει σαφές πως δεν προτίθεται να επιβάλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία ούτε να υποστηρίξει περαιτέρω στρατιωτικά την Ουκρανία. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, «οι ΗΠΑ έχουν πολύ σημαντικότερα ζητήματα να ασχοληθούν» και η Ουκρανία «σπαταλά πόρους, οι οποίοι θα πρέπει να αξιοποιηθούν σε άλλα πεδία».
Με την κίνηση αυτή, ο Τραμπ δίνει χρόνο και χώρο στις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, επιδιώκοντας μια ρεαλιστική λύση που θα τερματίσει τον πόλεμο, έστω και με κάποιες παραχωρήσεις από την πλευρά του Κιέβου.
Η παράλογη επιμονή της ΕΕ να ακολουθεί τις πιέσεις του Ζελένσκι την οδηγεί σε μια επικίνδυνη απομόνωση. Την ώρα που προσπαθεί να αναθερμάνει τις σχέσεις της με την Κίνα μετά τον εμπορικό πόλεμο που κήρυξε ο Τραμπ, η Ευρώπη κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα τη διπλωματική γέφυρα που χτίζει με το Πεκίνο, το οποίο μάλιστα ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τον Ιούλιο τους 27 ηγέτες του ευρωπαϊκού μπλοκ στη Σύνοδο Κορυφής Κίνας-ΕΕ.
Δείτε επίσης:
- Αυτός είναι ο «Χρυσός Θόλος» του Τραμπ! Το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας που θα αλλάξει τα δεδομένα!
- Μεξικό: Οι δασμοί για τα οχήματα που εξάγονται από τη χώρα προς τις ΗΠΑ μειώνονται πλέον στο 15%
Στην φωτογραφία, οι μόνοι που έχουν ευχαριστημένο ύφος είναι ο ουκρανός, ο γάλλος και η μουσίτσα η ούρσουλα.
Ε.Ε. συνεννοηση μπουζουκι . Πρωτον δεν κανουν κουμαντο η 27 , αλλα σκεφτετε ο ενας αλλα ο αλλος .Ενιαια πολιτικη δεν υπαρχει. Δυο ,τρεις χωρες καθοριζουν την Πολιτικη της Ε.Ε. οι υπολυποι δεν εχουν κανεναν λογο . Εδω πρεπει να υπαρχει καπιος υπερ Πρωθυπουργος για ολοι την Ε.Ε , και να ελεγχει τους Πρωθυπουργους των 27 χωρων,