Ξεχάστε τα διαλείμματα ανάμεσα στους καύσωνες — τα επόμενα χρόνια θα είναι μια ατελείωτη αλυσίδα από καυτά ρεκόρ και εξουθενωτική ζέστη, προειδοποιούν δύο από τους κορυφαίους μετεωρολογικούς οργανισμούς στον κόσμο.
Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός και το Μετεωρολογικό Γραφείο του Ηνωμένου Βασιλείου δίνουν 80% πιθανότητα να σπάσει ξανά το παγκόσμιο ρεκόρ θερμοκρασίας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι υπάρχει πλέον 70% πιθανότητα η πενταετία να ξεπεράσει κατά μέσο όρο το κρίσιμο όριο του +1,5°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Για πρώτη φορά, μπαίνει ξεκάθαρα στο τραπέζι το ενδεχόμενο να φτάσουμε ή και να ξεπεράσουμε τους +2°C — ένα σενάριο που μέχρι πρότινος θεωρούταν «ακραίο». Οι προβλέψεις αυτές βασίζονται σε περισσότερα από 200 κλιματικά μοντέλα και προσομοιώσεις από δέκα επιστημονικά κέντρα παγκοσμίως.
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Περισσότερα και εντονότερα κύματα καύσωνα, μεγαλύτερη διάρκεια ακραίων θερμοκρασιών, περισσότερες πυρκαγιές, απώλειες ανθρώπινων ζωών, αλλά και επιβάρυνση των συστημάτων υγείας και πρόνοιας. «Οι θερμοκρασίες-ρεκόρ γίνονται αμέσως η νέα κανονικότητα», σχολίασε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Rob Jackson του Πανεπιστημίου Stanford.
Ήδη, πόλεις σε όλο τον κόσμο βλέπουν τις συνέπειες: στο Παρίσι, οι θεατές των Ολυμπιακών Αγώνων παλεύουν να δροσιστούν κάτω από τον καυτό ήλιο· στο Μαϊάμι, διανομείς νερού κυκλοφορούν στους δρόμους για να στηρίξουν τους άστεγους· στην Ινδία, πωλητές παγοκολώνων δίνουν μάχη με τον χρόνο· στην Παραγουάη, πωλητές κοιμούνται μπροστά σε ανεμιστήρες για λίγη ανακούφιση· και στην Καλιφόρνια, πυροσβέστες βλέπουν τη φωτιά να φουντώνει μαζί με τον υδράργυρο.
Η νέα πραγματικότητα μοιάζει με ένα «κλιματικό ελικοειδές»: κάθε El Niño δίνει μια έξτρα ώθηση στη θέρμανση, και η παγκόσμια θερμοκρασία δεν επιστρέφει ποτέ στο προηγούμενο επίπεδο. Οι επιστήμονες περιγράφουν αυτή τη σταθερή άνοδο σαν να ανεβαίνουμε σκάλες που δεν τελειώνουν — και κάθε φορά που νομίζουμε πως φτάσαμε σε κορυφή, ξεκινά η επόμενη.
Δείτε Επίσης:
Κάνουμε τίποτα γι αυτό?Όχι.Συνεχιζουμε τον υπερκαταναλωτισμο,παράγουμε πλαστικά τα περισσότερα είναι για 1 μόνο χρήση.Προσπαθουμε να αυξήσουμε τον μέσο όρο ζωής χωρις να μας απασχολεί η ποιότητα ζωής των ανθρώπων προκαλώντας υπερπληθυσμο και ανθρώπους ρομπότ!Για το φαινόμενο του θερμοκηπίου ευθύνεται πρωτίστως το μεθανιο που παράγεται από τα έμβια όντα.Εκτροφη πολλών ζώων για την κάλυψη των αναγκών του σύγχρονου ανθρώπου που υπερκαταναλωνει υλικά αγαθά και τροφη!Ένας τρόπος ζωής που δεν συνάδει με τη φύση,με τον πλανήτη.Ολοι μας φταίμε λίγο η πολύ.Οι εταιρείες τεχνολογίας στέλνουν σε φτωχές χώρες βουνά ολόκληρα με υπολογιστές, τσιπ,τηλέφωνα κτλ για να τα κάψουν οι φτωχοί άνθρωποι,εισπνεοντας χημικά και τοξικά αερια,προκειμένου να μην τα δώσουν σε εταιρείες διαχείρισης αποβλητων και πληρώσουν πολλά λεφτά.Και πόσα άλλα…..