Συνεχίστηκαν και την Τετάρτη οι εσπευσμένες απομακρύνσεις κατοίκων στον Καναδά, που πλήττεται από μεγάλες πυρκαγιές τις οποίες χαρακτηρίζουν «τέρατα» πυροσβέστες οι οποίοι επιχειρούν νυχθημερόν, ειδικά γύρω από χωριά που απειλεί η πύρινη λαίλαπα.
Εδώ και μέρες, οι επαρχίες Σασκάτσουαν και Μανιτόμπα είναι αντιμέτωπες με πυρκαγιές που εξώθησαν τις κυβερνήσεις τους να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Σε όλη τη χώρα είναι ενεργές πάνω από 200 φωτιές, περίπου οι μισές από τις οποίες χαρακτηρίζονται ανεξέλεγκτες. Επτά νέες εστίες φωτιάς διαπιστώθηκαν χθες.
Σε όλη τη χώρα, πάνω από 31.000 κάτοικοι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να αναζητήσουν καταφύγιο συχνά σε περιοχές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.
Μόνο μια από τις πυρκαγιές έχει καταστρέψει 4.700.000 στρέμματα εκτάσεων με βλάστηση και παραμένει ανεξέλεγκτη, ενώ δεύτερη, πιο δυτικά, επίσης ανεξέλεγκτη, 1.400.000 στρέμματα.
Πυροσβέστες από όλη τη χώρα –η υπηρεσία έχει θέσει το σύνολο του προσωπικού της σε συναγερμό– επιχειρούν για να τις περιορίσουν, με τη βοήθεια περίπου 140 συναδέλφων τους που εστάλησαν από τις ΗΠΑ.
Ο καπνός των μετώπων αυτών συνεχίζει να κάνει την ποιότητα του αέρα επικίνδυνη στο κεντρικό τμήμα του Καναδά και σε τομείς των βόρειων ΗΠΑ.
Εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη, ο Καναδάς βρίσκεται ολοένα συχνότερα αντιμέτωπος με ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές όπως οι πελώριες πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων. Το 2023, η χώρα της βόρειας Αμερικής έζησε τη χειρότερη περίοδο πυρκαγιών στην ιστορία της.
Η έναρξη της φετινής περιόδου των πυρκαγιών όμως έχει θορυβήσει ιδιαίτερα τις καναδικές αρχές, εξαιτίας της σφοδρότητάς τους: έχουν ήδη καεί 22 εκατομμύρια στρέμματα περιοχών με βλάστηση, με άλλα λόγια έκταση που ξεπερνά αυτήν όλης της Σλοβενίας.
Δείτε επίσης:
Copernicus: Σύννεφα καπνού από τις πυρκαγιές στον Καναδά έφτασαν σε Ευρώπη και Ελλάδα