Πλημμυρισμένο από Ισραηλινούς πολίτες είναι από το πρωί της Πέμπτης το λιμάνι της Λεμεσού, καθώς χιλιάδες άτομα αναζητούν έναν τρόπο να επιστρέψουν στην πατρίδα τους μέσω θαλάσσης. Το κρουαζιερόπλοιο «Crown Iris», το οποίο μπορεί να μεταφέρει έως και 2.000 επιβάτες, έχει προσελκύσει πλήθος ενδιαφερόμενων, με τη ζήτηση να ξεπερνά κατά πολύ τη διαθέσιμη χωρητικότητα.
Η ανάγκη επαναπατρισμού είναι ιδιαίτερα έντονη τις τελευταίες ημέρες, καθώς η αστάθεια στην περιοχή έχει οδηγήσει πολλούς Ισραηλινούς, κυρίως τουρίστες που βρίσκονταν στην Κύπρο ή κάτοικους άλλων χωρών, να επιλέξουν την επιστροφή τους στο Ισραήλ με κάθε δυνατό μέσο.
Το «Crown Iris» αναμένεται να αποπλεύσει το απόγευμα πλήρως γεμάτο με προορισμό τη Χάιφα, σύμφωνα με το protothema.gr, ενώ κατά την άφιξή του στη Λεμεσό είχε ήδη μεταφέρει ξένους υπηκόους που είχαν εγκλωβιστεί στο Ισραήλ, προσφέροντας μία πολύτιμη δίοδο σωτηρίας για πολλούς.
Εντατικές πτήσεις επαναπατρισμού
Παράλληλα με τις θαλάσσιες μεταφορές, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση το πρόγραμμα ειδικών πτήσεων, με στόχο τη διευκόλυνση του επαναπατρισμού των Ισραηλινών. Σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, για σήμερα Πέμπτη έχουν προγραμματιστεί:
- 8 πτήσεις προς τη Χάιφα
- 5 πτήσεις προς το Τελ Αβίβ
- 8 πτήσεις προς την Άκαμπα της Ιορδανίας, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ και χρησιμοποιείται ως εναλλακτικό σημείο εισόδου στη χώρα.
Συνολικά, εκτιμάται ότι μέσα στη μέρα θα επαναπατριστούν περίπου 2.500 Ισραηλινοί.
Την Τετάρτη, πραγματοποιήθηκαν 13 πτήσεις, εκ των οποίων οι 9 κατευθύνθηκαν προς τη Χάιφα και οι 4 προς το Τελ Αβίβ, μεταφέροντας πάνω από 1.000 άτομα, τα οποία βρίσκονταν εκτός Ισραήλ είτε για διακοπές είτε για επαγγελματικούς λόγους.
Μαρίνα Λάρνακας: Πάνω από 100 ιδιωτικά σκάφη
Εκτός από τις πτήσεις και τα οργανωμένα θαλάσσια μέσα, ιδιαίτερα αυξημένη είναι και η χρήση ιδιωτικών σκαφών για μετακινήσεις μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου. Από την Κυριακή 15 Ιουνίου έως και την Τετάρτη, άνω των 100 σκαφώνεξυπηρετήθηκαν από τη μαρίνα της Λάρνακας, μεταφέροντας περίπου 460 άτομα στην Κύπρο, ενώ αντίστοιχος αριθμός επιβιβάστηκε για να επιστρέψει στο Ισραήλ.
Η Λάρνακα λειτουργεί ως ένας ακόμα κρίσιμος κόμβος για τις μετακινήσεις, τόσο μέσω της θάλασσας όσο και από το αεροδρόμιο.
Η συνεχής ροή Ισραηλινών πολιτών και οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι που απορρέουν από την αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή έχουν οδηγήσει τις κυπριακές αρχές στη λήψη δρακόντειων μέτρων ασφαλείας. Στη Λάρνακα, η Αστυνομίαέχει ενισχύσει την παρουσία της:
- Στο αεροδρόμιο Λάρνακας
- Στη μαρίνα
- Σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις ισραηλινών συμφερόντων
- Στην Εβραϊκή Συναγωγή
Οπλισμένα περιπολικά και αστυνομικοί βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των πολιτών και η ομαλή διεκπεραίωση των μεταφορών.
Σύμφωνα με τις αρχές, περίπου 1.600 άτομα από διάφορες χώρες έχουν φτάσει στην Κύπρο τα τελευταία 24ωρα, χρησιμοποιώντας το νησί ως ασφαλές καταφύγιο, εγκαταλείποντας το Ισραήλ υπό τον φόβο ενδεχόμενης ιρανικής επίθεσης. Η Κύπρος, χάρη στη γεωγραφική της εγγύτητα και τη σταθερότητά της, λειτουργεί ως ουδέτερη ζώνη ασφαλείας, προσφέροντας πρώτες βοήθειες, φιλοξενία και γρήγορη διασύνδεση με άλλες χώρες.
Δεδομένης της κατάστασης, το επόμενο 48ωρο θεωρείται κρίσιμο για τη διαχείριση των μετακινήσεων και της ασφάλειας, ενώ αναζητούνται επιπλέον πλοία ή πτήσεις για την αποσυμφόρηση των υποδομών και την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης.
Δείτε επίσης: