Αντίθετη στην αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 5% του ΑΕΠ προς το ΝΑΤΟ δηλώνει η Ισπανία. Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ζήτησε την Πέμπτη την εξαίρεση της χώρας του υποστηρίζοντας ότι θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην Οικονομία.
🔴 ÚLTIMA HORA | España amaga con bloquear el objetivo del 5% de gasto en defensa en la OTAN https://t.co/KuuOd2mOJC
— EL PAÍS (@el_pais) June 19, 2025
Σε επιστολή του προς την Συμμαχία, ο Ισπανός πρωθυπουργός αναφέρει ότι αντιτίθεται στην προωθούμενη πρόταση του Μαρκ Ρούτε εν όψει της Συνόδυ Κορυφής στην Χάγη την προσεχή εβδομάδα. Ο Σάντσεθ δηλώνει ότι «δεν είναι απαραίτητο να εκπληρώσουμε τις δεσμεύσεις μας προς το ΝΑΤΟ».
Εξηγεί, επίσης, ότι το ποσόν «δεν έχει καμία σχέση με το επίπεδο δέσμευσης για συλλογική άμυνα», καθώς η Ισπανία «είναι βέβαιη ότι μπορεί να κάνει αρκετά με χαμηλότερες δαπάνες».
Προσθέτει, δε, ότι η υιοθέτηση του στόχου θα είχε αρνητικές επιπτώσεις για την ισπανική οικονομία, καθώς θα ανάγκαζε την κυβέρνηση να αυξήσει τους φόρους, να μειώσει τις δημόσιες υπηρεσίες και να επιβραδύνει τα σχέδιά της για την πράσινη μετάβαση.
Δείτε επίσης:
- Ο Ρούτε «τσεκουρώνει» το NATO!
- Ο Ρούτε ζητά πακτωλό χρημάτων από τους Συμμάχους για την Ουκρανία – Τι απαντά η Ρωσία
- Η Ισπανία ακυρώνει παραγγελία όπλων 6,6 εκατ. ευρώ από το Ισραήλ μετά τις αντιδράσεις
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΛΟΓΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΪΚΗ ΓΕΡΜΑΝΟΠΛΗΚΤΗ ΕΥΡΩΠΗ, ΠΟΥ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ. ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ, ΕΝΑΣ-ΕΝΑΣ ΝΑ ΑΠΟΒΙΒΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΙΝΟ ΤΩΝ ΗΜΙΤΡΕΛΛΩΝ ΚΑΙ ΜΙΣΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ;