Τη μεγαλύτερη πρόκληση για την εξουσία της ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αντιμετωπίζει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς πολιτικές ομάδες απείλησαν να αποσύρουν την υποστήριξή τους για την απόφαση της να ακυρώσει νομοθεσία φιλική προς το κλίμα.
«Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας θεσμικής κρίσης», δήλωσε στο Politico η Βαλερί Αγιέρ, πρόεδρος της φιλελεύθερης ομάδας Renew Europe.
Να σημειωθεί ότι η φον ντερ Λάιεν, αν και προέρχεται από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και παρόλο που είναι η μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, βασίζεται στις ψήφους των Σοσιαλιστών και των φιλελεύθερων.
Η Επιτροπή ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι αποσύρει την οδηγία για τους Πράσινους Ισχυρισμούς — ορόσημο που θα καθιστούσε τις εταιρείες υπόλογες για αβάσιμους περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς — παρόλο που έχει ήδη περάσει από πολλά στάδια της νομοθετικής διαδικασίας.
Η κίνηση αυτή, την οποία η ομάδα του ΕΛΚ στο Κοινοβούλιο ζήτησε από την Επιτροπή την Τετάρτη, χειροκροτήθηκε από τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές και τους Πατριώτες για την Ευρώπη, την ομάδα της Γαλλίδας Μαρίν Λεπέν και του Ούγγρου Βίκτορ Όρμπαν.
«Εάν η Επιτροπή αποσύρει το κείμενο, εμείς στο Renew θεωρούμε ότι αυτή η πράξη θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την πλατφόρμα της φιλοευρωπαϊκής πλειοψηφίας», δήλωσε ο Χάγιερ.
Οι σοσιαλιστές και οι φιλελεύθεροι κατηγόρησαν την φον ντερ Λάιεν ότι τάσσεται με τις ακροδεξιές δυνάμεις, οι οποίες απαιτούν από την ΕΕ να εγκαταλείψει όλες τις πράσινες πολιτικές της, και αγνοεί τη βούληση των ομάδων τους που την ψήφισαν στο αξίωμα.
Ενώ δεν υπάρχουν επίσημοι συνασπισμοί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το κεντροδεξιό ΕΛΚ, οι Σοσιαλιστές και οι φιλελεύθεροι, έχουν βασιστεί ο ένας στον άλλον για υποστήριξη και υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας τον Νοέμβριο.
Η απόσυρση του νόμου μπορεί να είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους Σοσιαλιστές και τους φιλελεύθερους, οι οποίοι έχουν επίσης απογοητευτεί από ορισμένες άλλες ενέργειες της φον ντερ Λάιεν, συμπεριλαμβανομένου του αποκαλούμενου Pfizergate, όπου το δικαστήριο της ΕΕ αποφάνθηκε κατά της Επιτροπής για την άρνησή της να δημοσιεύσει μηνύματα μεταξύ της προέδρου της επιτροπής και του επικεφαλής της εταιρείας παρασκευής εμβολίων Pfizer, κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid.
«Η συζήτηση για την Pfizergate, την προστατεύσαμε από αυτήν, αν αυτό συνεχιστεί έτσι, θα σταματήσουμε να την προστατεύουμε», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Renew.
Εκτός από την οργή τους για την ακύρωση του ίδιου του προτεινόμενου νόμου, και τα δύο κεντρώα κόμματα κατηγορούν το ΕΛΚ και την πρόεδρο της Επιτροπής ότι παρακάμπτουν τη νομοθετική διαδικασία της ΕΕ.
Ένας σοσιαλιστής αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η κατάσταση τους έχει φέρει στο σημείο να αμφισβητήσουν «ολόκληρη τη βάση υποστήριξης για την φον ντερ Λάιεν, και αν πραγματικά προχωρήσει σε αυτό, αυτό θα θεωρηθεί ως παραβίαση της πλατφόρμας».