Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2021

To… πείραμα πέτυχε: Το γενικευμένο lockdown 1,38 δισ. κατοίκων, καθάρισε την ατμόσφαιρα στην Ινδία! (video)

Σε γενικευμένο lockdown, εξαιτίας του κορωνοϊού, προχώρησε για πρώτη στην ιστορία της η Ινδία, κλείνοντας στα σπίτια τους… 1,38 δισεκατομμύρια ανθρώπους!

Και τα αποτελέσματα ήταν πραγματικά εντυπωσιακά… στην ατμόσφαιρα της χώρας, καθώς πέρα από τις αγορές, έκλεισαν και καταστήματα, χώροι λατρείας, αλλά και εργοστάσια, ενώ «πάγωσαν» συγκοινωνίες και κάθε είδους κατασκευές.

Τα εν λόγω μέτρα, όχι μόνο έδρασαν αποφασιστικά στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη χώρα, αλλά η διαφορά είναι τόσο «χειροπιαστή», που, πραγματικά, όσοι τη βλέπουν, μένουν με…ανοιχτό το στόμα!

Αξίζει εδώ να αναφέρουμε πως, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα της IQAir AirVisual (2019), στην Ινδία βρίσκονται 21 από τις 30 πόλεις με τα μεγαλύτερα ατμοσφαιρικά προβλήματα στον πλανήτη.

neo delxi 2019
το Νέο Δελχί το 2019

Βρίσκονταν, δηλαδή, καθώς, πλέον, στις πολυπληθέστερες πόλεις της χώρας καταγράφονται σημαντικά χαμηλότερες συγκεντρώσεις -των ιδιαιτέρως επικίνδυνων για την υγεία- μικροσωματιδίων PM 2.5, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου, που συνδέονται με την κίνηση των οχημάτων και τις μονάδες παραγωγής ενέργειας.

Μάλιστα, στην πρωτεύουσα, το Νέο Δελχί, η μέση συγκέντρωση PM 2.5 έπεσε κατά 71% μέσα σε επτά μέρες – από 91 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο (20 Μαρτίου) σε μόλις 26 (27 Μαρτίου), ενώ και τα επίπεδα του διοξειδίου του αζώτου επίσης μειώθηκαν, από 52 στα… 15 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο!

Εξάλλου, πόλεις όπως το Μουμπάι, το Τσενάι, η Κολκάτα και το Μπανγκαλόρ καταγράφουν αντίστοιχη μείωση. «Δεν είχα δει τον ουρανό τόσο γαλανό τα τελευταία δέκα χρόνια», σχολιάζει ο Πάντε Λαβακάρε, συνιδρυτής του περιβαλλοντικού οργανισμού Care for Air.

Ρεκόρ χαμηλής ρύπανσης

Εξαιτίας της «εθνικής καραντίνας», στις 22 Μαρτίου σημειώθηκε ρεκόρ χαμηλής ρύπανσης από τις απειροελάχιστες μετακινήσεις. «Είναι πολύ πιθανό το ρεκόρ αυτό να σπάσει, καθώς βλέπουμε όλο και πιο καθαρές ημέρες, επειδή η βιομηχανία, οι μετακινήσεις και η παραγωγή ενέργειας μειώνονται, μαζί με την ζήτηση σε όλη την χώρα», λέει η Σάνιλ Νταχία, αναλύτρια της οργάνωσης CREA στο Νέα Δελχί.

india neo delxi lockdown
το Νέο Δελχί σήμερα

Πάντως, οι πανηγυρισμοί είναι συγκρατημένοι, καθώς οι συνέπειες της μακροχρόνιας διαβίωσης σε μια τόσο μολυσμένη ατμόσφαιρα, έχει προκαλέσει ένα επιπλέον πρόβλημα στους κατοίκους της Ινδίας, εν όψει κορύφωσης των κρουσμάτων: μια μεγαλύτερη ευαισθησία στην πανδημία του κορωνοϊού, που προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα.

Η χώρα έχει έναν από τους υψηλότερους δείκτες αναπνευστικών προβλημάτων στο γενικό πληθυσμό παγκοσμίως και τον υψηλότερο αριθμό περιστατικών φυματίωσης, στοιχεία τα οποία δυνητικά αυξάνουν το ρίσκο από την νόσο COVID-19. Πάντως, μέχρι σήμερα στην Ινδία έχουν καταγραφεί 1.300 κρούσματα και 35 θάνατοι.

  • Δείτε σχετικό βίντεο:

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ