Ο Εμανουέλ Μακρόν ετοιμάζεται για την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο την Τρίτη μετά την εκλογή του το 2017, σε μια τριήμερη περιοδεία με όλα τα τελετουργικά μεγαλοπρέπειας: βασιλική υποδοχή στο Ουίνδσορ, ομιλία στο Γουέστμινστερ και γεύμα εργασίας με τον νέο Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ. Ωστόσο, πίσω από τις σκηνοθετημένες επικοινωνιακές φιλοφρονήσεις, καραδοκεί το καυτό ζήτημα της ανεξέλεγκτης ροής μεταναστών από τη Γαλλία προς την Αγγλία μέσω της Μάγχης, που θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια της γαλλοβρετανικής συνόδου κορυφής και αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ των δύο χωρών.
- Παρίσι, Μαρία Δεναξά
«Το ζήτημα του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει ουσιαστική σημασία για τη συνεργασία μεταξύ της Γαλλίας και της Αγγλίας» υπογραμμίζουν στο Ελιζέ. Τον περασμένο Φεβρουάριο οι υπουργοί Εσωτερικών των δύο χωρών, Μπρουνό Ρεταγιό και Ιβέτ Κούπερ, υπέγραψαν παράταση της συνθήκης του Sandhurst έως το 2027 αντί του 2026. Η συνθήκη αυτή προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα χρηματοδοτήσει μέρος των δράσεων που αναλαμβάνει η Γαλλία για να αποτρέψει την αναχώρηση μεταναστών. Το 2023 μια σύνοδος κορυφής μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ έδωσε νέα ώθηση στη συνεργασία, με το Λονδίνο να δεσμεύεται να καταβάλει 541.000.000 ευρώ έως το 2026 και το Παρίσι να αυξήσει την παρεμπόδιση αναχώρησης των σκαφών και να μειώσει τον αριθμό των πλοιαρίων που διασχίζουν τη Μάγχη.
Από την αρχή του 2025 περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχουν διασχίσει τη Μάγχη με μικρά σκάφη, σημειώνοντας αύξηση 48% σε σχέση με το 2024 και 75% σε σχέση με το 2023, αριθμοί που αποτελούν πονοκέφαλο και για τις δύο πλευρές.
Η Γαλλία υπενθυμίζει ότι 1.200 χωροφύλακες περιπολούν νυχθημερόν στις ακτές της Μάγχης και ότι έχουν ενισχυθεί οι θαλάσσιες περιπολίες για να αποτραπούν οι αναχωρήσεις. Για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων οι γαλλικές Αρχές προσπαθούν να καταστρέψουν το οικονομικό μοντέλο των διακινητών. Ωστόσο, η προσπάθεια αυτή δεν είναι απαραίτητα κοινή και στις δύο πλευρές της Μάγχης.
Στο Ελιζέ κάνουν λόγο για «δομικά προβλήματα» στην πολιτική του Λονδίνου, ιδίως όσον αφορά τη δελεαστική μεταναστευτική αγορά εργασίας που προσφέρει. Τον περασμένο Φεβρουάριο, για να αντιμετωπίσει την έλλειψη εργατικού δυναμικού στον αγροτικό τομέα, ο Κιρ Στάρμερ αποφάσισε να παρατείνει την παραμονή των ξένων εποχικών εργατών για άλλα πέντε έτη.
Το Λονδίνο, από την άλλη, ζητά αλλαγή δόγματος στη γαλλική αστυνόμευση, ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει έως και 300 μέτρα από τις ακτές για να αναχαιτίζει τα σκάφη-ταξί και όχι μόνο στην παραλία για να ελέγχει τους μετανάστες. Με την ευκαιρία της γαλλοβρετανικής συνόδου κορυφής, οι κυβερνήσεις των δύο χωρών αναμένεται να ανακοινώσουν νέα μέτρα για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.
Πηγή: Εφημερίδα «δημοκρατία»
Ρε λες να μας έρθει κανένα ίδιο μοντέλο και στα δικά μας με την Τουρκία?? δλδ έως και 300 μέτρα από τις ακτές… δεν είν’ κακό, το Ελιαμεπ να παίρνει καμία ιδέα…