Αόρατος πόλεμος: Πώς η Κίνα επιχειρεί να “ρίξει” τα Rafale

«Η στοχοποίηση του Rafale σημαίνει στοχοποίηση της τεχνολογικής και αμυντικής αξιοπιστίας της ίδιας της Γαλλίας», ανέφερε επίσημα ανακοίνωση.

Must Read

Γαλλικές στρατιωτικές και μυστικές υπηρεσίες κατηγορούν την Κίνα ότι αξιοποίησε το διπλωματικό της δίκτυο για να αποδυναμώσει την εικόνα του μαχητικού Rafale, του βασικού εξαγώγιμου όπλου της Γαλλίας.

Σύμφωνα με απόρρητο πόρισμα που διέρρευσε στο Associated Press, ακόλουθοι άμυνας σε κινεζικές πρεσβείες ανά τον κόσμο προσπάθησαν να πείσουν χώρες όπως η Ινδονησία να μην προχωρήσουν σε επιπλέον αγορές Rafale, ενώ παράλληλα πρότειναν κινεζικά εναλλακτικά μαχητικά.

Η συγκυρία της παρέμβασης δεν ήταν τυχαία: τον Μάιο του 2025 σημειώθηκαν σοβαρές αεροπορικές συγκρούσεις μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, κατά τις οποίες τουλάχιστον ένα γαλλικό Rafale φέρεται να καταρρίφθηκε, σύμφωνα με πακιστανικές ανακοινώσεις. Το γεγονός αυτό προκάλεσε ερωτήματα σε χώρες που έχουν ήδη αγοράσει ή διαπραγματεύονται την αγορά Rafale, όπως η Αίγυπτος, το Κατάρ, τα ΗΑΕ, η Σερβία και η Ινδονησία.

Η γαλλική πλευρά αντικρούει τους ισχυρισμούς αυτούς, υποστηρίζοντας ότι μόνο ένα Rafale καταρρίφθηκε, μαζί με ένα Sukhoi και ένα Mirage 2000, και ότι πρόκειται για στοχευμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης. Στο διαδίκτυο, πάνω από 1.000 ψεύτικοι λογαριασμοί, δημιουργημένοι κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων Ινδίας–Πακιστάν, φέρεται να μοίραζαν υλικό (εικόνες, βίντεο, σκηνές από βιντεοπαιχνίδια ή AI-generated υλικό) που παρουσίαζε τα Rafale ως ευάλωτα ή αναποτελεσματικά. Οι γαλλικές υπηρεσίες συνδέουν αυτή τη δράση με πακιστανικούς και κινεζικούς κύκλους επιρροής, αν και δεν έχουν τεκμηριώσει άμεση εμπλοκή της κυβέρνησης του Πεκίνου.

Η Κίνα, μέσω του Υπουργείου Άμυνάς της, διέψευσε κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη, κάνοντας λόγο για «ανυπόστατες φήμες και συκοφαντίες», και υποστηρίζοντας πως η πολιτική της στον τομέα των εξοπλισμών είναι «συνετή και υπεύθυνη».

Η υπόθεση δεν είναι απλώς εμπορική· το Rafale είναι “στρατηγικό προϊόν” για τη Γαλλία, όπως σημειώνει το Υπουργείο Άμυνας στο Παρίσι. «Η στοχοποίηση του Rafale σημαίνει στοχοποίηση της τεχνολογικής και αμυντικής αξιοπιστίας της ίδιας της Γαλλίας», ανέφερε επίσημα ανακοίνωση.

Η Dassault Aviation έχει πουλήσει 533 Rafale, εκ των οποίων 323 για εξαγωγή, κυρίως σε χώρες εκτός ΝΑΤΟ. Η Ινδονησία έχει παραγγείλει 42 και εξετάζει την αγορά επιπλέον, ενώ η Κίνα επιδιώκει να ενισχύσει τη δική της αμυντική βιομηχανία και να προωθήσει τα δικά της μαχητικά στην Ασία και την Αφρική, περιορίζοντας έτσι την παρουσία δυτικών αμυντικών εταιρειών στην περιφέρεια.

Σύμφωνα με τον ειδικό αεροπορικής ισχύος Τζάστιν Μπρονκ του RUSI (Royal United Services Institute), η Κίνα ίσως «είδε στις επιχειρήσεις του Πακιστάν μια ευκαιρία να αποδυναμώσει το γαλλικό εξοπλιστικό αποτύπωμα στην περιοχή» και να ενισχύσει τη γεωπολιτική της επιρροή.

Ανεξαρτήτως της ακρίβειας των ισχυρισμών, η υπόθεση αναδεικνύει τον αόρατο πόλεμο επιρροής που εξελίσσεται στο παρασκήνιο των διεθνών συγκρούσεων, έναν πόλεμο στον οποίο οι φήμες, τα social media και η διπλωματία συνδιαμορφώνουν τη ζήτηση για οπλικά συστήματα αξίας δισεκατομμυρίων.

Δείτε Επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. εδώ που τα λέμε, μετά την σύρραξη Ινδίας – πακισταν, τους “παιρνει” να τα λένε. υπάρχει επιβεβαιώμενη κατάρριψη rafale από κινέζικο αεροσκάφος j10c και με πυραυλο κινεζικής κατασκευής pl 15 ΒVRAAM (Beyond visual range air to air missile) και μάλιστα από μακρινή απόσταση ! μάλιστα οι πακιστανοι λένε για 3 rafale, 1 sukhoi su-30 και ένα mirage 2000! η Ινδία παραδεχεται ότι καταρρίφθησαν αλλά μόνο ένα rafale, ένα sukhoi και ένα mirage. η τιμή του κινεζικου j10c είναι στα 40 εκατομμύρια δολάρια. το rafale πλέον κοστιζει 125 εκατομμύρια δολάρια! το ένα τρίτο της αξίας του αεροπλάνου που το κατέρριψε. να σημειωθεί ότι και το Ιράν ακυρωσε τα su35s και παραγγελνει τα j10c και μάλλον θα παρει και το j20! μαζί με ραντάρ 6g που έχει μόνο η Κίνα! αυτά!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This