Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητά εναγωνίως λύσεις για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό της Ουκρανίας, ύψους 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για το 2026.
Με τη στήριξη των ΗΠΑ να φθίνει και την ειρήνη να μοιάζει άπιαστη, οι Βρυξέλλες εξετάζουν ακόμη και τη χρήση παγωμένων ρωσικών κρατικών κεφαλαίων, σύμφωνα με την Financial Times.
Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, πολλοί στις Βρυξέλλες είχαν υπολογίσει σε μια εκεχειρία εντός του 2025. Τώρα, όμως, η συνέχιση του πολέμου αλλάζει τα δεδομένα: τα έξοδα αυξάνονται, ενώ τα έσοδα δεν φτάνουν.
Τα σενάρια που εξετάζονται:
- Αξιοποίηση των κερδών από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία (άνω των 200 δισ. ευρώ βρίσκονται σε ευρωπαϊκές τράπεζες, κυρίως στη Euroclear).
- Διμερείς επιχορηγήσεις προς το Κίεβο, που θα μετράνε στις εθνικές αμυντικές δαπάνες.
- Δάνεια μέσω του μηχανισμού G7 ύψους $50 δισ., τα οποία χρηματοδοτούνται από τα κέρδη των παγωμένων ρωσικών κεφαλαίων.
- Επενδύσεις υψηλού ρίσκου με τα ρωσικά κεφάλαια, ώστε να αυξηθούν τα έσοδα.
Σκηνικό αβεβαιότητας και φθίνουσας εμπιστοσύνης
Την ίδια στιγμή, ο αμερικανικός κολοσσός BlackRock πάγωσε την αναζήτηση επενδυτών για το “Ταμείο Ανόρθωσης της Ουκρανίας”, που υποτίθεται πως θα παρουσιαζόταν στη Διάσκεψη της Ρώμης (10–11 Ιουλίου). Η αναβολή προκαλεί ανησυχία για το κατά πόσο οι αγορές και οι επενδυτές εξακολουθούν να πιστεύουν σε ένα οικονομικά βιώσιμο μέλλον για την Ουκρανία.
Η Ρωσία, από την πλευρά της, καταγγέλλει τη δέσμευση των κεφαλαίων της ως “οικονομική ληστεία”, ενώ έχει ήδη προειδοποιήσει ότι μπορεί να προχωρήσει σε αντίποινα δεσμεύοντας δυτικά κεφάλαια στο εσωτερικό της.
Η ΕΕ, αντί να προωθεί την ειρήνη, πασχίζει να διατηρήσει έναν πόλεμο που δεν τελειώνει, με εκατομμύρια ευρωπαίους φορολογούμενους να πληρώνουν τον λογαριασμό.
Δείτε Επίσης:
να τα δώσουν όι μαλακές που τά αποφασίζουν , από την τσέπη τους