Σχεδόν πέντε δεκαετίες μετά τη βίαιη απαγωγή του από τη μητέρα του σε ένα μυστικό κέντρο κράτησης αντιφρονούντων της αιματοβαμμένης στρατιωτικής δικτατορίας της Αργεντινής (1976–1983), ένας 48χρονος άνδρας ταυτοποιήθηκε ως ο 140ός «κλεμμένος εγγονός» χάρη σε τεστ DNA. Η αποκάλυψη ήρθε από την οργάνωση Γιαγιάδες της Πλατείας Μαΐου, που εδώ και σχεδόν μισό αιώνα δίνει μάχη για την αναγνώριση των βρεφών που γεννήθηκαν στην αιχμαλωσία και παραδόθηκαν σε οικογένειες φιλικές στο καθεστώς με πλαστή ταυτότητα.
Η είδηση ανακοινώθηκε τη Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου της οργάνωσης, χωρίς να αποκαλυφθεί το όνομα του άνδρα για λόγους σεβασμού της ιδιωτικότητάς του. Παρούσα ήταν όμως η βιολογική του αδελφή, Αντριάνα Μέτζ Ρομέρο, η οποία εργάζεται με τις Γιαγιάδες και δεν έκρυψε τη συγκίνησή της: «Τώρα ξέρω πού είναι ο αδελφός μου!», δήλωσε με δάκρυα, κρατώντας μια παλιά φωτογραφία των γονιών τους – της Γκρασιέλα Αλίσια Ρομέρο και του Ραούλ Ευγένιο Μέτζ, αριστερών αγωνιστών που απήχθησαν τον Δεκέμβριο του 1976 και έκτοτε αγνοούνται.
Η Γκρασιέλα ήταν τότε 24 ετών, μητέρα ενός μικρού κοριτσιού και πέντε μηνών έγκυος. Γέννησε το αγοράκι της στις 17 Απριλίου 1977, στο μυστικό κέντρο κράτησης «La Escuelita» στην Μπαΐα Μπλάνκα. Σύμφωνα με μαρτυρίες, βασανίστηκε εκεί, ενώ κανένα ίχνος από εκείνη ή τον σύντροφό της δεν εντοπίστηκε ξανά.
Η ταυτοποίηση του άνδρα ήρθε ύστερα από ανώνυμη πληροφορία. «Αποφασίσαμε να τον καλέσουμε και να του ζητήσουμε να κάνει τεστ DNA. Δέχθηκε και επιβεβαιώθηκε πως είναι ο αδελφός μου», είπε η Μέτζ Ρομέρο, που έχει ήδη επικοινωνήσει μαζί του μέσω βιντεοκλήσης. Η ίδια είχε μεγαλώσει με τους παππούδες της.
Πολλά από τα μωρά που γεννήθηκαν στην αιχμαλωσία παραδόθηκαν σε οικογένειες στρατιωτικών ή φιλοχουντικών κύκλων, με πλαστές ταυτότητες και χωρίς κανένα ίχνος του πραγματικού τους παρελθόντος.
Παρά την επιμονή και τα αποτελέσματα της δουλειάς τους, οι Γιαγιάδες αντιμετωπίζουν σήμερα σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης. Η τράπεζα γενετικών δεδομένων της χώρας, που συνέβαλε και στη συγκεκριμένη ταυτοποίηση, έχει σχεδόν παραλύσει λόγω των περικοπών στον προϋπολογισμό. Η οργάνωση κατηγορεί ανοιχτά την κυβέρνηση του φιλελεύθερου προέδρου Χαβιέρ Μιλέι ότι αποδυναμώνει το έργο τους στο πλαίσιο των γενικών περικοπών στις δημόσιες δαπάνες.
Η φωνή της Εστέλα
Η εμβληματική μορφή του αγώνα, Εστέλα ντε Καρλότο, 94 ετών σήμερα, ήταν παρούσα στη συνέντευξη Τύπου.
Και η ίδια είχε επανενωθεί με τον εγγονό της δεκαετίες μετά την εξαφάνιση της κόρης της. Από τον χώρο μνήμης όπου άλλοτε βρισκόταν κέντρο βασανιστηρίων, η Καρλότο επανέλαβε με δύναμη τη σημασία της συνέχισης της έρευνας:
«Χάρη στην επιμονή και τη συνεχή δουλειά, τα παιδιά που μας πήραν θα συνεχίσουν να εντοπίζονται. Αλλά αυτή η αναζήτηση δεν μπορεί να γίνει μόνη. Το ίδιο το κράτος που διευκόλυνε την απαγωγή τους, πρέπει τώρα να βοηθήσει στην ανεύρεσή τους».
Και κατέληξε με μια έκκληση προς τη συνείδηση όλων: «Απομένουν 300 ακόμη άνθρωποι που πρέπει να βρεθούν. Είναι μέρος της κοινωνίας μας και πρέπει να έχουν το δικαίωμα στην ταυτότητα».
Πηγή: Rosa.gr