Η απογραφή του 2023 έδειξε ότι οι Μουσουλμάνοι δεν αποτελούν πλέον την πλειοψηφία των πολιτών της Αλβανίας, για πρώτη φορά μετά από περισσότερους από δύο αιώνες.
Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή πληθυσμού, οι Μουσουλμάνοι αποτελούν πλέον το 45,7%, γεγονός που τους καθιστά λιγότερο από το μισό του συνολικού πληθυσμού για πρώτη φορά στη μακρά ιστορία τους.
Ο αριθμός των Μουσουλμάνων σε σύγκριση με την απογραφή του 2011 μειώθηκε κατά περισσότερο από 30%.
Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι στην απογραφή του 2023, οι Μπεκτάσι Μουσουλμάνοι αποτελούν το 4,8%, αλλά αναφέρονται ως ξεχωριστή θρησκευτική ομάδα.
Οι Μπεκτάσι είναι μέλη ενός ετερόδοξου ισλαμικού τάγματος σουφικής καταγωγής, που προέρχεται από τον 13ο αιώνα, και στην Αλβανία θεωρούνται ξεχωριστή θρησκευτική ομάδα, αν και ιστορικά βασίζονται στην σιιτική-ισλαμική παράδοση.
Το 15,6% των Χριστιανών περιλαμβάνονται στη λίστα, εκ των οποίων το 8,4 % είναι Καθολικοί και το 7,2 % είναι Ορθόδοξοι. Υπάρχει 13,8 % χωρίς δόγμα και 3,6 % άθεοι, αναφέρει ο κροατικός Index.
Αυτή η σημαντική δημογραφική μετατόπιση σηματοδοτεί μια ιστορική στιγμή για τη θρησκευτική δομή της χώρας, η οποία ήταν ασταθής εδώ και δεκαετίες.
Δημογραφικές αλλαγές προκαλούνται από τη μετανάστευση
Σύμφωνα, επίσης, με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Turkiye Today», η Αλβανία έχει χάσει περίπου το 15 % του πληθυσμού της τα τελευταία 10 χρόνια, κυρίως λόγω της μαζικής μετανάστευσης και της μείωσης των γεννήσεων.
Οι αναλυτές συνδέουν αυτό με την έλλειψη προοπτικής για τους νέους, οι οποίοι αναζητούν όλο και περισσότερο εργασία στο εξωτερικό.
Ιστορικά, η Αλβανία ήταν καθολική περιοχή. Απέκτησε το καθεστώς μουσουλμανικής χώρας μόλις τον 15ο αιώνα, με την άφιξη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας και των ισχυρών δεσμών με την Ελλάδα, όπου πολλοί Αλβανοί εργάζονται και μιλούν ελληνικά, η Ορθόδοξη Χριστιανοσύνη βρίσκεται σε άνοδο τις τελευταίες δεκαετίες.
Η ιστορία του 20ού αιώνα παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη σημερινή θρησκευτική δομή. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Αλβανία έγινε κομμουνιστικό κράτος όπου η άσκηση της θρησκείας απαγορεύτηκε για σχεδόν 50 χρόνια, μέχρι την επιστροφή της δημοκρατίας μετά τις εκλογές του 1992.
Σύμφωνα με τη μετάφραση του echedoros.blog μετά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία το 1999, περίπου μισό εκατομμύριο Αλβανοί μετανάστευσαν στο Κοσσυφοπέδιο, γεγονός που επιβάρυνε περαιτέρω την ήδη εύθραυστη αλβανική οικονομία. Αν και η χώρα γνώρισε οικονομική ανάπτυξη την επόμενη δεκαετία, εξακολουθεί να συγκαταλέγεται στις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης και οι κύριοι λόγοι είναι η υψηλή ανεργία και η διαφθορά, γεγονός που αποθαρρύνει τους ξένους επενδυτές.
*Φωτογραφία αρχείου
Δείτε επίσης:
- Αλβανία: Συνελήφθη 33χρονος ως ύποπτος για τον βιασμό και ξυλοδαρμό ηλικιωμένου!
- Ιβάνκα Τραμπ: Η κόρη του προέδρου των ΗΠΑ στη νήσο Σάσων που παραχώρησε στην οικογένεια η Αλβανία
Για αυτό κάνει ότι μπορεί ο Τουρκοδουλος Μητσοτάκης και το Τουρκικό Λόμπι με την επωνυμία ‘Νεα Δημοκρατία’, για την επίρρωση της Τουρκικής ισχύος στην περιοχή και την στήριξη του Ισλάμ