Αντίπαλα πολιτικά κινήματα που συζητούν το μέλλον της Νέας Καληδονίας ανακοίνωσαν το Σάββατο (12/7) το πρωί μια συμφωνία για τη δημιουργία ενός νέου κράτους — αλλά όχι πλήρως ανεξάρτητου από τη Γαλλία.
Οι παρατάξεις υπέρ και κατά της ανεξαρτησίας στη γαλλική επικράτεια, ολοκλήρωσαν τις συνομιλίες στο Μπουζιβάλ, στα περίχωρα του Παρισιού, με έναν συμβιβασμό που θα έδινε στη Νέα Καληδονία νέα αυτονομία — δίνοντας ενδεχομένως στην περιοχή την ευκαιρία να προχωρήσει από τις βίαιες αναταραχές του περασμένου έτους.
Ο Γάλλος Πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού την χαρακτήρισε «συμφωνία ιστορικής σημασίας» σε μια ανάρτηση στο X (Twitter).
Χαιρέτησε τη συμφωνία για μια «μοναδική οργάνωση» ενός νέου κράτους της Νέας Καληδονίας εντός του «εθνικού πλαισίου» της Γαλλίας και κατοχυρωμένη στο γαλλικό σύνταγμα.
Οι κάτοικοι του αρχιπελάγους του Ειρηνικού και πρώην γαλλικής αποικίας καταδίκων, έχουν διχαστεί εδώ και καιρό για το μέλλον. Οι Γάλλοι απόγονοι θέλουν το Παρίσι να διατηρήσει την εξουσία, ενώ οι αυτόχθονες Κανάκ επιδιώκουν την αυτοδιάθεση.
Τον Μάιο του περασμένου έτους, ξέσπασαν αναταραχές αφού το γαλλικό κοινοβούλιο πρότεινε μια αλλαγή στον εκλογικό ρόλο που θα αποδυνάμωνε την πολιτική δύναμη του κινήματος υπέρ της ανεξαρτησίας.
Η Les Nouvelles Calédoniennes ανέφερε ότι η συμφωνία επέτρεψε τη δημιουργία μιας νεοκαληδονιακής ιθαγένειας, πράγμα που θα σήμαινε ότι οι νησιώτες θα μπορούσαν να αποκτήσουν διπλή ιθαγένεια, και τη μεταφορά στη Νέα Καληδονία της αρμοδιότητας για τις διεθνείς σχέσεις.
Επόμενο βήμα για τη συμφωνία, δημοψήφισμα στη Νέα Καληδονία και ψηφοφορία στο γαλλικό κοινοβούλιο.
Σε δήλωσή τους, οι φιλογαλλικές ομάδες σημείωσαν ότι η συμφωνία περιλαμβάνει «παραχωρήσεις από όλα τα κόμματα». Είπαν ότι θα δημιουργήσει «μια νεοκαληδονιακή εθνικότητα αχώριστη από τη γαλλική εθνικότητα».
Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης δεσμεύσεις από τη Γαλλία να βοηθήσει στην οικονομική ανάπτυξη, ιδίως στον στρατηγικά σημαντικό τομέα του νικελίου της χώρας.
Ο Γάλλος υπουργός Δικαιοσύνης, Ζεράλντ Νταρμανάν, έγραψε στο X (Twitter) ότι η συμφωνία θα δώσει στη Νέα Καληδονία «διευρυμένες εξουσίες, ένα μη παγωμένο εκλογικό σώμα και πιθανή διεθνή αναγνώριση».
Η Σόνια Μπάκες, ηγέτιδα της Νότιας Επαρχίας της Νέας Καληδονίας, στην οποία η πλειοψηφία είναι φιλογαλλική, δήλωσε:
«Αυτή η νεοκαληδονιακή εθνικότητα δεν μας αφαιρεί τίποτα: ούτε από την ένταξή μας στη Δημοκρατία ούτε από τη γαλλική μας εθνικότητα».
*(Πηγή φωτογραφίας: https://x.com/outremer_gouv)
Πηγή: Politico