Γνωρίζαμε μέχρι σήμερα ότι το Βατικανό στη δυτική πλευρά της Ρώμης στην Ιταλία, είναι το μικρότερο ανεξάρτητο κράτος στον κόσμο, τόσο σε έκταση όσο και σε πληθυσμό.
Ένα νέο… κράτος εν κράτει όμως πρόσφατα αποφάσισε να ιδρύσει ο Έντι Ράμα στην Αλβανία.
Μια πρωτοφανής πολιτικο-πνευματική πρωτοβουλία λαμβάνει σάρκα και οστά στην Αλβανία, με τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους των Μπεκτασήδων εντός των Τιράνων, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε επίσημα ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας.
Σε συνέντευξή του για το ντοκιμαντέρ που αφορά τον Μπεκτασισμό, ο Ράμα επιβεβαίωσε ότι το ανεξάρτητο κράτος που εξήγγειλε από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών θα εγκαθιδρυθεί στον χώρο της Παγκόσμιας Έδρας των Μπεκτασήδων, στο κέντρο των Τιράνων.
«Πρόκειται για έναν μικρό χώρο που ήδη ανήκει στην κοινότητα. Είναι όμως ένα πολύτιμο τμήμα της εθνικής μας κληρονομιάς. Για τους ίδιους αποτελεί εγγύηση ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν χωρίς τον φόβο εξαφάνισης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ράμα.
Το ανεξάρτητο αυτό κράτος θα έχει κυρίως πνευματικό και συμβολικό χαρακτήρα και θα φιλοξενηθεί εκεί όπου λειτουργεί σήμερα η Κρυεγυσιτά, κοντά στο Μεγάλο Πάρκο Τιράνων — σημείο αναφοράς για τους απανταχού Μπεκτασήδες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας himara.gr ο Μπάμπα Μόντι, ο πνευματικός ηγέτης της θρησκευτικής τάξης, καλωσόρισε την απόφαση:
«Είμαστε υπέρ της ειρήνης, της αγάπης και της συνύπαρξης. Η Αλβανία είναι η πατρίδα μας, και η Κρυεγυσιτά είναι ο ναός μας.»
Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ του Βρετανού δημοσιογράφου Ρόμπερτ Χάκμαν, το ανεξάρτητο αυτό κράτος θα είναι το μικρότερο στον κόσμο, αλλά θα λειτουργεί ως διεθνές πνευματικό κέντρο για τους Μπεκτασήδες, προσελκύοντας επιστήμονες, επισκέπτες και προσκυνητές από όλο τον κόσμο.
Να σημειώσουμε ότι η σέκτα των Μπεκτασήδων δερβίσηδων ανήκει στο Σούφι Ισλάμ και αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας του Ισλάμ στη Μέση Ανατολή, Μικρά Ασία και Βαλκάνια, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την Οθωμανική περίοδο, στην Περσική Αυτοκρατορία και αλλού. Οι μπεκτασήδες «παντρεύουν» στοιχεία της Ορθόδοξης χριστιανικής πίστης με τον Σιϊτισμό αλλά και με το ορθόδοξο Ισλάμ (Σουνιτισμός).
Μαζί με τους Μεβλεβί και τους Νακσμπαντί θεωρούνται ως οι πλέον γνωστές κατευθύνσεις του σουφισμού την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κατά την επικράτηση της τελευταίας στα Βαλκάνια και την Μικρά Ασία. Ενώ οι Μεβλεβί και Νακσμπαντί είχαν περισσότερη επιρροή σε αστικές τάξεις τεχνιτών, εμπόρων και ευγενών, οι Μπεκτασί είχαν περισσότερη απήχηση στα φτωχά κοινωνικά στρώματα χωριών και κοινοτήτων της Αυτοκρατορίας, τα οποία αποτελούνταν από αγρότες και κτηνοτρόφους.
*Φωτογραφία X Dritare TV
Δείτε επίσης:
- Νέο σόου με παλιό… σενάριο o Ράμα μπροστά στην Μελόνι
- Ράμα μετά τη συνάντηση με τον Ρούτε: «Το ΝΑΤΟ θα συμμετάσχει στην κατασκευή στρατιωτικού τερματικού σταθμού στο Δυρράχιο»
Πρώτη κίνηση. Να μαντέψουμε την δεύτερη?